EVENIMENT
Comisia Europeană propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre

Scopul propunerii de regulament adoptată de Comisia Europeană este de a preveni duplicarea procedurilor și de a asigura că procedurile penale sunt gestionate în cel mai bine plasat stat membru, referitor la transferul acestora între statele membre.
Creşterea criminalităţii transfrontaliere a condus la apariţia unui număr tot mai mare de situaţii în care mai multe state membre au competenţa de a urmări penal acelaşi caz.
Urmăririle penale paralele sau multiple pot fi ineficiente şi ineficace, dar, în acelaşi timp, pot aduce atingere drepturilor persoanelor vizate, întrucât o persoană nu poate fi urmărită penal sau pedepsită de două ori pentru aceeaşi infracţiune, arată Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
„Prin urmare, prezenta propunere va contribui la prevenirea duplicării procedurilor şi la evitarea cazurilor de impunitate în situaţiile în care predarea în temeiul unui mandat european de arestare este refuzată.
Comisia Europeană propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre. L ce va contribui propuenrea
În plus, propunerea va contribui la garantarea faptului că procedurile penale se desfăşoară în statul membru cel mai bine plasat, de exemplu în statul în care s-a produs cea mai mare parte a infracţiunii”, se precizează în document.
Normele comune vor include o listă de criterii comune pentru transferul de proceduri, un termen pentru luarea unei decizii privind transferul de proceduri, norme privind costurile de traducere şi efectele transferului de proceduri, obligaţiile cu privire la drepturile persoanelor suspectate şi acuzate, precum şi ale victimelor şi norme privind utilizarea canalului digital transfrontalier pentru comunicarea dintre autorităţile competente.
Pentru a îmbunătăţi eficienţa procedurii de transfer, regulamentul propus stabileşte, de asemenea, competenţa în cazuri specifice. El ar urma să reducă nivelul de fragmentare, să ofere o mai mare securitate juridică şi, în cele din urmă, să crească numărul de proceduri penale transferate cu succes.
Propunerea de regulament urmează să fie discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a intra în vigoare.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Clujul rămâne fără apă! Zeci de străzi din Cluj-Napoca și Dej, afectate de întreruperi programate

Compania de Apă Someș anunță întreruperi ale alimentării cu apă potabilă, în mai multe zone din Cluj-Napoca și Dej, începând cu 3 iulie. Zeci de străzi vor rămâne fără apă ore întregi, iar locuitorii sunt sfătuiți să-și facă provizii din timp.
În vederea efectuarii unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, în zilele de 3, 8 și 9 iulie, pe mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ce vor face cei cinci vicepremieri din Guvernul României. Ilie Bolojan le-a trasat oficial sarcinile

Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, conduce un Guvern cu nu mai puțin de cinci vicepremieri, decizie care a provocat nemulțumire în societate, având în vedere că este cel mai mare număr de “adjuncți” de până acum, unii cu portofolii, alții fără.
Miercuri, prim-ministrul a stabilit atribuțiile celor cinci vicepremieri, prin decizii publicate în Monitorul Oficial al României.
Ce vor face cei cinci vicepremieri din Guvernul României
Potrivit deciziei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
IARMAROC la Sat. A început numărătoarea inversă pentru Festivalul Creației și Artelor de la Cluj-Napoca. Zeci de concerte

Între 4 și 6 iulie, vizitatorii sunt invitați să lase orașul deoparte și să se bucure de artă, muzică, ateliere și întâlniri în natură, la IARMAROC la Sat. Festivalul Creației și Artelor va avea loc în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca și va aduce laolaltă creatori din toată țara, ateliere și activități pentru toată lumea, spectacole, expoziții și degustări.
Oaspeții Satului sunt așteptați vineri, de la 12 după-amiaza, până la 9…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au intervenit miercuri la un accident rutier petrecut pe raza localității Căpușu Mic. Un copil de aproape 3 ani a murit.
”A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. A fost vorba vorba despre un copil de aproximativ 3 ani, care se afla în stop cardio-respirator la sosirea forțelor noastre.
Echipajele SMURD au aplicat imediat manevre de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro