Connect with us

EVENIMENT

Comisia Europeană propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Scopul propunerii de regulament adoptată de Comisia Europeană este de a preveni duplicarea procedurilor și de a asigura că procedurile penale sunt gestionate în cel mai bine plasat stat membru, referitor la transferul acestora între statele membre.

Creşterea criminalităţii transfrontaliere a condus la apariţia unui număr tot mai mare de situaţii în care mai multe state membre au competenţa de a urmări penal acelaşi caz.

Urmăririle penale paralele sau multiple pot fi ineficiente şi ineficace, dar, în acelaşi timp, pot aduce atingere drepturilor persoanelor vizate, întrucât o persoană nu poate fi urmărită penal sau pedepsită de două ori pentru aceeaşi infracţiune, arată Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

„Prin urmare, prezenta propunere va contribui la prevenirea duplicării procedurilor şi la evitarea cazurilor de impunitate în situaţiile în care predarea în temeiul unui mandat european de arestare este refuzată.

Comisia Europeană propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre. L ce va contribui propuenrea

În plus, propunerea va contribui la garantarea faptului că procedurile penale se desfăşoară în statul membru cel mai bine plasat, de exemplu în statul în care s-a produs cea mai mare parte a infracţiunii”, se precizează în document.

Normele comune vor include o listă de criterii comune pentru transferul de proceduri, un termen pentru luarea unei decizii privind transferul de proceduri, norme privind costurile de traducere şi efectele transferului de proceduri, obligaţiile cu privire la drepturile persoanelor suspectate şi acuzate, precum şi ale victimelor şi norme privind utilizarea canalului digital transfrontalier pentru comunicarea dintre autorităţile competente.

Pentru a îmbunătăţi eficienţa procedurii de transfer, regulamentul propus stabileşte, de asemenea, competenţa în cazuri specifice. El ar urma să reducă nivelul de fragmentare, să ofere o mai mare securitate juridică şi, în cele din urmă, să crească numărul de proceduri penale transferate cu succes.

Propunerea de regulament urmează să fie discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a intra în vigoare.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna ocoliș.

Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Primăria comunei Ocoliș se pregătește pentru o investiție majoră în infrastructura de mediu, prin realizarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare. Investiția este estimată la 12.147.000 de lei și va permite un management eficient al apelor uzate, oferind beneficii pe termen lung atât locuitorilor cât și investitorilor din zonă.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat la finalul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

whatsapp image 2025 04 01 at 14.17.09.jpeg

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, calificați la Olimpiada Națională de Geografie. Cine sunt

Publicat

lucrări de modernizare la colegiul național „lucian blaga” din sebeș,

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș are și în acest an școlar elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Geografie, care se va desfășura la Arad, în perioada 22–27 aprilie 2025.

Acești elevi au dezvoltat o adevărată pasiune pentru geografie încă din clasele a V-a – a VII-a, prin participarea la concursuri de profil, dar și prin efort personal, perseverență și pregătire intensă sub îndrumarea unui profesor de geografie dedicat: Ștef Vasile.

Din cei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute compensații de până la 600 de euro. Ghid pas cu pas

Publicat

despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute

Tot mai mulți pasageri se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, fără a cunoaște drepturile pe care le au conform legislației europene. Regulamentul (CE) 261/2004 prevede compensații de până la 600 de euro în anumite condiții, însă procesul de revendicare poate fi anevoios. În practică, companiile aeriene invocă frecvent excepții sau impun proceduri birocratice care descurajează pasagerii.

Articolul de față explică în ce situații se pot solicita…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe