Connect with us

EVENIMENT

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a decis joi să trimită scrisori de punere în întârziere unui număr de 22 de state membre pentru neîndeplinirea anumitor obligaţii prevăzute în Regulamentul privind diseminarea conţinutului online cu caracter terorist, transmite într-un comunicat executivul comunitar.

Statele fiind: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda şi Suedia.

Printre obligaţiile la care se referă Comisia se numără obligaţia de a desemna autoritatea sau autorităţile însărcinate să emită ordine de eliminare a conţinutului şi de a notifica Comisiei aceste autorităţi; obligaţia de a numi un punct de contact public şi de a stabili norme şi măsuri privind sancţiunile aplicabile în caz de neîndeplinire a obligaţiilor legale.

Faptul că în continuare pe site-urile web există conţinut cu caracter terorist reprezintă un risc grav pentru cetăţeni şi pentru societate în ansamblul său. Teroriştii utilizează în mod abuziv internetul pentru a-şi difuza mesajele menite să intimideze, să radicalizeze, să recruteze şi să faciliteze săvârşirea de atacuri teroriste.

Recentele atacuri teroriste comise pe teritoriul UE, cum ar fi cel foarte recent de la Bratislava din 12 octombrie 2022, ne reamintesc fără echivoc rolul pe care conţinutul online cu caracter terorist îl joacă în planificarea şi desfăşurarea unor astfel de atacuri.

Pentru a combate această ameninţare, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri şi iniţiative voluntare şi legislative menite să contribuie la atenuarea ameninţării teroriste.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist oferă un cadru juridic care garantează faptul că furnizorii de servicii de găzduire, care pun conţinutul utilizatorilor la dispoziţia publicului, combat utilizarea abuzivă a serviciilor lor pentru diseminarea de conţinut online cu caracter terorist.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică de la 7 iunie 2022.

Furnizorii de servicii de găzduire sunt obligaţi să elimine conţinutul cu caracter terorist în termen de o oră de la primirea unui ordin de eliminare din partea autorităţii unui stat membru şi să ia măsuri atunci când platformele lor sunt expuse la conţinut cu caracter terorist.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Cui se aplică acest regulament

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică tuturor furnizorilor de servicii de găzduire care îşi oferă serviciile pe teritoriul UE, inclusiv furnizorilor de platforme de comunicare socială, de servicii de partajare de materiale video, de imagini şi de materiale audio.

Regulamentul prevede obligaţia ca furnizorii care sunt expuşi la conţinut cu caracter terorist să adopte măsuri specifice, prevede sancţiuni pentru încălcări şi include garanţii solide pentru protejarea drepturilor fundamentale, în special a libertăţii de exprimare şi de informare.

Regulamentul conţine, de asemenea, cerinţe clare privind acordarea de compensaţii utilizatorilor, precum şi privind întocmirea unor rapoarte anuale de transparenţă de către furnizorii de servicii de găzduire şi de către autorităţile naţionale competente.

Potrivit Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist, statele membre trebuie să desemneze o autoritate responsabilă, care să aibă atribuţii şi resurse adecvate, inclusiv un punct de contact.

Statele membre trebuie să se asigure că se aplică sancţiuni atunci când furnizorii de servicii de găzduire nu îşi respectă obligaţiile care le revin în temeiul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist; valoarea sancţiunilor financiare poate ajunge până la 4 % din cifra de afaceri globală a furnizorului de servicii de găzduire.

Statele membre trebuie să comunice Comisiei măsurile pe care le-au adoptat pentru a-şi îndeplini aceste obligaţii de a desemna autorităţile responsabile şi de a adopta norme în materie de sancţiuni.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Termen de două luni pentru ca statele membre să răspundă şi să remedieze deficienţele semnalate de Comisie

În absenţa unui cadru solid de punere în aplicare, obiectivul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist ar fi compromis. Scopul deciziei adoptate astăzi este de a asigura faptul că statele membre în cauză îşi adaptează normele naţionale cât mai curând posibil la legislaţia UE.

Statele membre vizate au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a remedia deficienţele semnalate de Comisie.

În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

În 2015, Comisia a lansat Forumul UE pentru internet pentru a consolida cooperarea voluntară dintre statele membre şi platformele de internet.

Forumul permite, pe de o parte, schimbul de opinii cu privire la tendinţele şi evoluţia utilizării internetului de către terorişti, iar, pe de altă parte, combaterea abuzului sexual online asupra copiilor.

Angajamentul de a combate terorismul, împreună cu criminalitatea organizată şi criminalitatea informatică, a fost confirmat în Strategia UE privind o uniune a securităţii pentru perioada 2020-2025.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE, adoptat în 2021

Agenda privind combaterea terorismului, prezentată în decembrie 2020, a pus, la rândul său, accentul pe prevenirea radicalizării online şi offline, inclusiv prin prezentarea unei propuneri de regulament privind conţinutul online cu caracter terorist.

Acest lucru a dus la adoptarea Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE la 29 aprilie 2021.

Pentru a detecta, a investiga şi a combate conţinutul cu caracter terorist pe internet, inclusiv pe platformele de comunicare socială, Unitatea UE de semnalare a conţinutului online (EU IRU) dezvoltă o platformă a UE privind conţinutul ilegal online (PERCI), un sistem unic care conectează toate statele membre cu scopul de a facilita introducerea de semnalări şi emiterea de ordine de eliminare a conţinutului.

Toate statele membre au convenit să utilizeze acest sistem pentru a facilita punerea în aplicare a Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. PERCI va permite coordonarea şi schimbul de informaţii în timp real, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, şi va facilita transmiterea de rapoarte de transparenţă cu privire la activităţile care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Mai mulți elevi au ieșit în stradă, în Piața Cetății din Alba Iulia. Protest față de intenția Guvernului de a tăia bursele

Publicat

video: mai mulți elevi au ieșit în stradă, în piața

Consiliul Județean al Elevilor Alba a organizat joi, 3 iulie, un protest în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul a început la ora 19:00 și a avut scopul de a atrage atenția asupra situației elevilor din întreaga țară, care protestează încă de săptămâna trecută.

„Reducerea burselor este o acțiune care vizează direct elevii de pretutindeni, astfel vrem să facem tot posibilul ca vocea elevilor să fie ascultată, nu doar auzită”, transmit reprezentanții Consiliului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinema sub milioane de stele, în fiecare vineri, la Movie Nights din Iulius Parc

Publicat

031.jpg

Pufuri confortabile în locul clasicelor fotolii, atmosferă cozy și cele mai îndrăgite filme – toate te așteaptă în fiecare seară de vineri din această vară, la Iulius Parc. Movie Nights revine cu o nouă ediție, iar tu ești invitat să te bucuri de filme în aer liber, alături de cei dragi!

Ajuns la cea de-a noua ediție, Movie Nights reunește în fiecare vară cinefili de toate vârstele, într-o experiență cinematografică de neuitat. Anul acesta, fiecare seară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosarul violatorului în serie din Cugir, Claudiu Hancheș, a ajuns iar la Curtea de Apel. Pedeapsă imensă primită la rejudecare

Publicat

dosarul violatorului în serie din cugir, claudiu hancheș, a ajuns

Dosarul violatorului în serie din Cugir, Claudiu Hancheș, a ajuns iar pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Asta după ce a fost trimis în rejudecare la Judecătoria Alba Iulia. 

Este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de viol ce au avut loc în județul Alba. Claudiu Hancheș a fost acuzat și condamnat după ce timp de ani întregi și-a violat propria fiică, dar și alte cinci fete. 

Una dintre fete a fost violată de Hancheș de 31 de ori. Bărbatul poza într-un tată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Contribuția CASS se extinde. Care sunt persoanele care nu vor mai fi exceptate de la plata asigurării de sănătate

Publicat

contribuția cass se extinde. care sunt persoanele care nu vor

Contribuția CASS se extinde. Mai multe categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata contribuției CASS, potrivit unui proiect de lege publicat joi de Ministerul de Finanţe, care aduce modificări substanţiale ale Codului fiscal.

Potrivit proiectului, printre cei care nu vor mai fi exceptați de la plata CASS se numără preoții și personalul monahal, coasigurații, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj și cele aflate în concediu pentru creșterea…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe