Connect with us

EVENIMENT

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a decis joi să trimită scrisori de punere în întârziere unui număr de 22 de state membre pentru neîndeplinirea anumitor obligaţii prevăzute în Regulamentul privind diseminarea conţinutului online cu caracter terorist, transmite într-un comunicat executivul comunitar.

Statele fiind: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda şi Suedia.

Printre obligaţiile la care se referă Comisia se numără obligaţia de a desemna autoritatea sau autorităţile însărcinate să emită ordine de eliminare a conţinutului şi de a notifica Comisiei aceste autorităţi; obligaţia de a numi un punct de contact public şi de a stabili norme şi măsuri privind sancţiunile aplicabile în caz de neîndeplinire a obligaţiilor legale.

Faptul că în continuare pe site-urile web există conţinut cu caracter terorist reprezintă un risc grav pentru cetăţeni şi pentru societate în ansamblul său. Teroriştii utilizează în mod abuziv internetul pentru a-şi difuza mesajele menite să intimideze, să radicalizeze, să recruteze şi să faciliteze săvârşirea de atacuri teroriste.

Recentele atacuri teroriste comise pe teritoriul UE, cum ar fi cel foarte recent de la Bratislava din 12 octombrie 2022, ne reamintesc fără echivoc rolul pe care conţinutul online cu caracter terorist îl joacă în planificarea şi desfăşurarea unor astfel de atacuri.

Pentru a combate această ameninţare, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri şi iniţiative voluntare şi legislative menite să contribuie la atenuarea ameninţării teroriste.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist oferă un cadru juridic care garantează faptul că furnizorii de servicii de găzduire, care pun conţinutul utilizatorilor la dispoziţia publicului, combat utilizarea abuzivă a serviciilor lor pentru diseminarea de conţinut online cu caracter terorist.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică de la 7 iunie 2022.

Furnizorii de servicii de găzduire sunt obligaţi să elimine conţinutul cu caracter terorist în termen de o oră de la primirea unui ordin de eliminare din partea autorităţii unui stat membru şi să ia măsuri atunci când platformele lor sunt expuse la conţinut cu caracter terorist.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Cui se aplică acest regulament

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică tuturor furnizorilor de servicii de găzduire care îşi oferă serviciile pe teritoriul UE, inclusiv furnizorilor de platforme de comunicare socială, de servicii de partajare de materiale video, de imagini şi de materiale audio.

Regulamentul prevede obligaţia ca furnizorii care sunt expuşi la conţinut cu caracter terorist să adopte măsuri specifice, prevede sancţiuni pentru încălcări şi include garanţii solide pentru protejarea drepturilor fundamentale, în special a libertăţii de exprimare şi de informare.

Regulamentul conţine, de asemenea, cerinţe clare privind acordarea de compensaţii utilizatorilor, precum şi privind întocmirea unor rapoarte anuale de transparenţă de către furnizorii de servicii de găzduire şi de către autorităţile naţionale competente.

Potrivit Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist, statele membre trebuie să desemneze o autoritate responsabilă, care să aibă atribuţii şi resurse adecvate, inclusiv un punct de contact.

Statele membre trebuie să se asigure că se aplică sancţiuni atunci când furnizorii de servicii de găzduire nu îşi respectă obligaţiile care le revin în temeiul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist; valoarea sancţiunilor financiare poate ajunge până la 4 % din cifra de afaceri globală a furnizorului de servicii de găzduire.

Statele membre trebuie să comunice Comisiei măsurile pe care le-au adoptat pentru a-şi îndeplini aceste obligaţii de a desemna autorităţile responsabile şi de a adopta norme în materie de sancţiuni.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Termen de două luni pentru ca statele membre să răspundă şi să remedieze deficienţele semnalate de Comisie

În absenţa unui cadru solid de punere în aplicare, obiectivul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist ar fi compromis. Scopul deciziei adoptate astăzi este de a asigura faptul că statele membre în cauză îşi adaptează normele naţionale cât mai curând posibil la legislaţia UE.

Statele membre vizate au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a remedia deficienţele semnalate de Comisie.

În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

În 2015, Comisia a lansat Forumul UE pentru internet pentru a consolida cooperarea voluntară dintre statele membre şi platformele de internet.

Forumul permite, pe de o parte, schimbul de opinii cu privire la tendinţele şi evoluţia utilizării internetului de către terorişti, iar, pe de altă parte, combaterea abuzului sexual online asupra copiilor.

Angajamentul de a combate terorismul, împreună cu criminalitatea organizată şi criminalitatea informatică, a fost confirmat în Strategia UE privind o uniune a securităţii pentru perioada 2020-2025.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE, adoptat în 2021

Agenda privind combaterea terorismului, prezentată în decembrie 2020, a pus, la rândul său, accentul pe prevenirea radicalizării online şi offline, inclusiv prin prezentarea unei propuneri de regulament privind conţinutul online cu caracter terorist.

Acest lucru a dus la adoptarea Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE la 29 aprilie 2021.

Pentru a detecta, a investiga şi a combate conţinutul cu caracter terorist pe internet, inclusiv pe platformele de comunicare socială, Unitatea UE de semnalare a conţinutului online (EU IRU) dezvoltă o platformă a UE privind conţinutul ilegal online (PERCI), un sistem unic care conectează toate statele membre cu scopul de a facilita introducerea de semnalări şi emiterea de ordine de eliminare a conţinutului.

Toate statele membre au convenit să utilizeze acest sistem pentru a facilita punerea în aplicare a Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. PERCI va permite coordonarea şi schimbul de informaţii în timp real, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, şi va facilita transmiterea de rapoarte de transparenţă cu privire la activităţile care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai. Până când pot fi depuse dosarele

Publicat

medic pixabay e1616392220365.jpg

Miercuri, 29 martie 2023, vor începe înscrierie pentru sesiunea extraordinară a concursului de rezidențiat, anunță Ministerul Sănătății. Dosarele vor putea fi depuse până pe 12 aprilie 2023.

„Mâine (miercuri – n.r.), 29 martie 2023, se dă startul înscrierilor pentru sesiunea extraordinară a concursului de rezidenţiat.

Dosarele vor putea fi depuse până pe 12 aprilie 2023.

Concursul va avea loc în data de 14 mai şi va fi organizat în centrul universitar Bucureşti, pentru locurile şi posturile rămase neocupate la domeniul Medicină, în sesiunea 20 noiembrie 2022”, potrivit unui comunicat de presă.

Concursul va avea o durată de patru ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

„Alegerea unui loc sau post va fi condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim obţinut. Publicaţia, Metodologia de concurs şi Lista locurilor şi posturilor disponibile sunt publicate pe pagina web: rezidentiat.ms.ro”, se arată în finalul comunicatului.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

EVENIMENT

Vehiculele care depăşesc greutatea de 3,5 tone, interzise în Piaţa Unirii din Capitală

Publicat

pasajul unirii bucuresti sursa facebook

Circulația rutieră a autovehiculelor care depășesc 3,5 tone este restricționată, începând de marți, în Piața Unirii din Capitală, anunță Primăria Sectorului 4.

„Începând de astăzi (marţi), circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone este restricţionată, în Piaţa Unirii.

Conform noului plan de reglementare aprobat, maşinile mai sus menţionate nu vor mai avea acces în centrul Capitalei, în perimetrul delimitat de următoarele artere: Bd. Mircea Vodă – Str. Sfânta Vineri – Calea Moşilor – Str. Colţei – Str. Doamnei – Calea Victoriei – Bd. Naţiunile Unite – Bd. Libertăţii – Bd. Regina Maria – Str. 11 Iunie – Bd. Mărăşeşti”, potrivit unui comunicat de presă.

Primăria Sectorului 4 precizează că exceptate de la această restricţie sunt mijloacele de transport public aparţinând STB, precum şi autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă.

„Zona este semnalizată cu indicatoare de interzicere cu semnificaţiile: <accesul interzis autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone cu adiţionalul – cu excepţia mijloacelor de transport public, STB> şi <traseu de urmat pentru autovehiculele având masa mai mare de 3,5 tone>.

Măsura implementată a primit aviz din partea Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Brigăzii Rutiere la începutul acestui an şi vizează protejarea Planşeului Unirii, încadrat, conform celei mai recente expertize tehnice, în starea tehnică IV – nesatisfăcător.

Recomandarea specialiştilor privind restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în Piaţa Unirii a avut la bază şi identificarea celor două tasări ale sistemului rutier, evidenţiate în luna ianuarie a acestui an în zona Pasajului rutier Unirii (la intersecţia bulevardelor Corneliu Coposu şi I.C. Brătianu), precum şi în zona Planşeului Unirii (la intersecţia dintre Splaiul Independenţei şi strada Halelor).

Astfel, având în vedere noile restricţii de circulaţie din zona Piaţa Unirii, conducătorii autovehiculelor sunt rugaţi să respecte întocmai semnificaţia indicatoarelor rutiere instalate pe
arterele care delimitează perimetrul mai sus menţionat”, se menţionează în finalul comunicatului.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic oprit pe DN 24, în județul Vaslui. Două TIR-uri, implicate într-o coliziune

Publicat

un autoturism scăpat de sub control s a răsturnat, la ieșire
Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu pagube materiale s-a produs, marți după-amiază, pe DN 24, în județul Vaslui.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, traficul este oprit temporar pe DN 24 Bârlad – Tecuci, în zona localității Bădeana, județul Vaslui, din cauza unei coliziuni față-spate între două autotrenuri.

În urma incidentului nu au rezultat victime, însă încărcătura s-a împrăștiat pe carosabil.

Se estimează reluarea circulației după ora 18.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări la trecerile la nivel cu calea ferată din cartierele Voluntari şi Andronache

Publicat

lucrari voluntari cfr fb
sursa foto: Facebook / CFR Infrastructura

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA anunţă că vor avea loc lucrări de întreţinere CF şi de refacere a zonei carosabile la trecerile la nivel cu calea ferată din cartierele Voluntari şi Andronache. Lucrările se vor efectua de marţi până vineri, în intervalul orar 00:00 – 04:00.

„Sucursala Regională de Căi Ferate Bucuresti (SRCF Bucureşti) desfăşoară începând de astăzi, 28 martie 2023 şi până vineri, 31 martie 2023, doar în cursul nopţii, în intervalul orar 00:00- 04:00, lucrări de întreţinere feroviară şi de refacere a zonei carosabile la trecerile la nivel cu calea ferată de la km 11+035, respectiv km 13+951, situate între staţiile Băneasa şi Pantelimon”, se menţionează în comunicat.

Lucrările feroviare de întreţinere şi lucrările de refacere a zonei carosabile la două treceri la nivel cu calea ferată constau în completarea prismei de balast cu piatră spartă nouă, buraj mecanizat cu utilaje de cale, montare de dale elastice şi refacerea prin asfaltare a carosabilului de racord dintre drum şi calea ferată.

„Precizăm faptul că, lucrările se vor executa cu închiderea totală a circulaţiei auto, prin cele două pasaje, şi retrasarea traficului feroviar alternativ pe un singur fir, între Băneasa – Pantelimon, după următorul program: în data de 28/29.03.2023, la trecerea la nivel de la km 13+951, cu desfăşurarea circulaţiei feroviare doar pe firul I Băneasa – Pantelimon şi interzicerea circulaţiei auto prin pasaj în intervalul orar 00:00- 04:00; în data de 29/30.03.2023, la trecerea la nivel de la km 13+951, cu desfăşurarea circulaţiei feroviare doar pe firul II Băneasa – Pantelimon şi interzicerea circulaţiei auto prin pasaj în intervalul orar 00:00- 04:00; în data de 30/31.03.2023, la trecerea la nivel de la km 11+035, cu desfăşurarea circulaţiei feroviare doar pe firul I Băneasa – Pantelimon şi interzicerea circulaţiei auto prin pasaj în intervalul orar 00:00- 04:00”, precizează sursa citată.

lucrari voluntari cfr fb 1

Lucrări la trecerile la nivel cu calea ferată din cartierele Voluntari şi Andronache. Traficul rutier va fi deviat pe unele rute alternative

De asemenea, reprezentanţii CFR menţionează că, în intervalul orar necesar desfăşurării lucrărilor, traficul rutier va fi deviat pe unele rute alternative.

Astfel, în zilele de 28/29 martie 2023 şi 29/30 martie 2023, în timpul lucrărilor în zona TN Andronache, în sensul dinspre Voluntari spre Bucureşti, circulaţia rutieră va fi deviată pe străzile Cornişor şi Slovei, iar dinspre Bucureşti spre Voluntari, traficul auto va fi deviat din Bulevardul Eroilor pe strada Ardealului.

Totodată, în cursul nopţii de 30/31 martie 2023, în timpul lucrărilor în zona TN Petricani, în sensul dinspre Bucureşti spre Voluntari, circulaţia rutieră va fi deviată pe strada Dimitrie Pompeiu, iar dinspre Voluntari spre Bucureşti, traficul auto va fi deviat din Şoseaua Pipera pe drumul paralel cu calea ferată, până la Şoseaua Petricani.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA – companie care administrează infrastructura feroviară publică – desfăşoară o activitate de interes public şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă. Agerpres

sursa foto: Facebook / CFR Infrastructura

Citește mai departe