Connect with us

ACTUALITATE

Comisia Europeană vrea să propună un pachet de măsuri pentru cei care muncesc pentru aplicațiile de livrări

Publicat

comisia europeana

Comisia Europeană va propune joi un pachet de măsuri destinate să clarifice statutul celor care muncesc pentru aplicaţiile de livrări, precum Uber, Deliveroo sau Bolt, în special prin stabilirea criteriilor pe baza cărora aceştia pot fi consideraţi salariaţi, transmite AFP.

În condiţiile în care milioane de livratori şi şoferi muncesc pentru aceste platforme şi sunt consideraţi liber profesionişti, ceea ce le complică accesul la măsurile de protecţie socială, proiectul executivului comunitar, care va trebui adoptat de statele membre UE şi de Parlamentul European, vrea să le clarifice statutul.

Citește și Vouchere de 250 de lei, la două luni – ajutor de la stat pentru românii cu venituri reduse. Măsura ar putea fi aplicată din mai

Dezbaterea cu privire la statutul celor care muncesc pentru firmele de livrări a ajuns şi în tribunalele din Uniunea Europeană, care au adoptat peste o sută de decizii şi alte câteva sute sunt aşteptate în dosare similare. Însă, hotărârile variază semnificativ, în condiţiile în care judecătorii din Spania sau Ţările de Jos au decis că persoanele care muncesc pentru platformele de livrări sunt salariate, în timp ce miercuri un tribunal din Belgia a decis împotriva mai multor zeci de livratori de la Deliveroo care doreau să fie recunoscuţi ca fiind salariaţi.

Bruxellesul a propus cinci criterii

În dorinţa de armonizare, Bruxellesul a propus cinci criterii, care, dacă sunt îndeplinite, platformele de livrări nu mai pot să se considere exclusiv aplicaţii din domeniul tehnologiei, ci vor trebui să se comporte ca firmele obişnuite şi să respecte aceleaşi reguli. Potrivit informaţiilor apărute deja în presă, printre aceste criterii se numără în special acelea care iau în calcul dacă o aplicaţie stabileşte nivelul de remunerare pentru muncitorii săi, impune purtarea unei uniforme şi utilizarea anumitor echipamente sau interzice munca pentru alte companii. Dacă cel puţin două criterii sunt îndeplinite, platforma va fi considerată angajator şi în consecinţă va trebui să respecte obligaţiile din dreptul muncii (salariu minim, timp de lucru, norme de securitate) impuse de legislaţia din ţara respectivă.

„De prea mult timp platformele au realizat profituri uriaşe”

„De prea mult timp platformele au realizat profituri uriaşe, sustrăgându-se de la obligaţiile lor de bază, pe cheltuiala muncitorilor, în timp ce susţin în mod fals că oferă posibilitatea de alegere”, susţine Ludovic Voet, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Europene (CES).

Cu toate acestea, platformele de livrări se vor putea opune calificării lor drept angajatori, dacă vor reuşi să demonstreze statutul de liber profesionişti al muncitorilor lor, dreptul naţional fiind ultimul arbitru.

Comisia Europeană are puteri limitate când vine vorba de politicile naţionale

Comisia Europeană are puteri limitate când vine vorba de politicile naţionale care au legătură cu dreptul muncii, iar platformele de livrări se confruntă în prezent cu un larg evantai de reguli naţionale. În Spania, cei care livrează mâncare trebuie recunoscuţi ca fiind angajaţi, ceea ce a determinat Deliveroo să abandoneze această piaţă. În alte ţări, tribunalele au ordonat platformelor să încheie convenţii colective de muncă chiar dacă muncitorii lor rămân liber profesionişti

În replică, platformele de livrări se opun oricărei reclasificări, citând un studiu realizat de firma Copenhagen Economics, conform căruia reclasificarea drept salariaţi a celor care muncesc pentru firmele de livrări ar obliga 250.000 de persoane din UE să părăsească acest sector. De asemenea, aplicaţiile de livrări susţin că criteriile avute în vedere de Bruxelles vor fi mult prea vagi, ceea ce ar antrena noi proceduri judiciare cu „consecinţe dezastruoase pentru muncitori, restaurante şi economie în sens larg”, a avertizat Delivery Platforms Europe, într-un comunicat de presă.

Propunerea Comisiei va fi negociată cu Parlamentul European şi cele 27 de state membre, un proces la finalul căruia proiectul ar putea să sufere modificări substanţiale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bătaie de joc la adresa elevilor de la țară pe milioane de euro. Autoritățile au investit în săli de sport neîncălzite sau în câmp

Publicat

index 10 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe