Connect with us

EVENIMENT

Comisia pentru petiţii a PE cere admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până la sfârşitul anului

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia pentru petiții a Parlamentului European solicită aprobarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an, evidențiind faptul că cele două state îndeplinesc în continuare criteriile de aderare. Comisia subliniază că respingerea lor a generat un sentiment antieuropean și a cauzat prejudicii economiei și mediului. Aceste informații sunt prezentate într-un comunicat publicat pe site-ul legislativului UE.

Într-o rezoluţie adoptată marţi cu 25 de voturi pentru, zero împotrivă şi zero abţineri, eurodeputaţii membri ai Comisiei pentru petiţii cer Consiliului European să voteze până la sfâşitul lui 2023 în favoarea aderării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, având în vedere că ambele state au îndeplinit deja condiţiile necesare pentru admitere.

Membrii comisiei regretă decizia din 8 decembrie 2022 a Consiliului de a respinge primirea celor două state ‘fără a prezenta nicio justificare juridică legată de criteriile de aderare’. Un spaţiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face Uniunea Europeană mai puternică, argumentează ei.

Faptul că România şi Bulgaria se află în continuare în afara spaţiului de liberă circulaţie reprezintă un impediment societal şi economic pentru firmele şi populaţiile celor două state, mai spun eurodeputaţii.

Cetăţenii din Bulgaria şi România sunt discriminaţi, confruntându-se cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, comparativ cu omologii lor din spaţiul Schengen, se arată în text.

Remarcând timpii de aşteptare la trecerile de frontieră, eurodeputaţii arată că întârzierile pe care le suferă românii şi bulgarii pot fi de câteva ore şi chiar zile – comparativ cu 10 minute în absenţa controalelor la frontierele interne -, ceea ce înrăutăţeşte de asemenea condiţiile de muncă ale şoferilor de camioane.

Comisia pentru petiţii a PE cere admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Parlamentul European urmează să îşi exprime votul

În plus faţă de daunele provocate pieţei unice europene prin obstrucţionarea liberei circulaţii a bunurilor între state membre UE, textul menţionează ‘pagubele ireparabile’ pentru mediul înconjurător, care nu corespund cu obiectivele de neutralitate climatică ale Uniunii.

Sănătatea şoferilor, agenţilor vamali şi oamenilor care locuiesc în apropierea trecerilor de frontieră este periclitată de poluarea crescută de la miile de vehicule care aşteaptă zilnic să treacă frontiera şi emit astfel anual circa 46.000 tone de CO2, mai arată europarlamentarii.

Rezoluţia cheamă Comisia Europeană să facă o estimare a costurilor de oportunitate şi a daunelor de mediu pe care România şi Bulgaria le-au suferit cu începere din iunie 2011 din cauza ‘refuzului nejustificat’ de admitere în spaţiul Schengen, şi încurajează această instituţie să analizeze posibilităţi de compensare financiară.

Eurodeputaţii mai afirmă că situaţia actuală ‘este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă’, şi ‘subminează capacitatea UE de a-şi promova valorile şi buna guvernare în state terţe’.

Comunicatul aminteşte că executivul UE – Comisia Europeană – a apreciat că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, iar Parlamentul European şi-a exprimat în mod repetat sprijinul faţă de această aderare, cel mai recent într-o rezoluţie la 5 octombrie 2022 şi o dezbatere la 14 decembrie 2022.

Parlamentul European urmează să îşi exprime votul în legătură cu prezenta rezoluţie în sesiunea plenară programată între 10-13 iulie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Poșta Română a început distribuirea pensiilor în avans pentru luna mai. Pensionarii vor primi banii înainte de Paște

Publicat

când intră pensiile în martie 2024, pe card și prin

Poșta Română a început distribuirea pensiilor în avans, pentru luna mai. Este vorba despre o decizie luată de Guvernul României. Banii vor distribuiți înainte de Sărbătorile de Paște. 

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor fiind de peste 9,3 miliarde de lei.

Pensiile înainte de Paște

„Printr-un efort conjugat pensiile aferente lunii mai vor fi distribuite în avans.

Ne dorim să le putem aduce această mulţumire clienţilor noştri, pensionari, de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Motivul pentru care un bărbat din Alba a pus mâna pe o bâtă și a spart luneta unei mașini. Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

motivul pentru care un bărbat din alba a pus mâna

Motivul pentru care un bărbat din Alba a pus mâna pe o bâtă și a spart luneta unei mașini, este descris în motivarea instanței din Blaj. Un bărbat a fost recent condamnat pentru distrugere, de către judecători. 

Condamnarea a venit la mai bine de doi ani și jumătate de la comiterea faptei. Este vorba despre o faptă comisă în luna august a anului 2021. În data de 26 aprilie 2024, Judecătoria Blaj a dat o sentință în instanță.

Ce s-a întâmplat

Distrugerea s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trupa Altar, concert de rock simfonic la Filarmonica Transilvania, la aniversarea a 33 de ani de existență

Publicat

2k fila 30.04.png

Trupa Altar marchează 33 de ani de existență printr-un concert de rock simfonic susținut alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

O tradiție începută sub bagheta dirijorului Paul Mann alături de legendara trupă Deep Purple continuă la Filarmonica de Stat „Transilvania”. După Vița de Vie și Subcarpați, este rândul băieților de la Altar să urce, în premieră, pe scena din Auditorium Maximum (Colegiul Academic), alături de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajări la stat: POSTURI vacante în instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții pentru candidați, calendar

Publicat

angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din județul

Angajări la stat. În această perioadă sunt vacante mai multe posturi în instituții publice din județul Alba. Se organizează concursuri pentru ocuparea acestora. 

Candidații interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Lista posturilor vacante

Angajări la stat: Alba Iulia

Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

  • muncitor calificat (bucătar) IV – 2 posturi

Condiții: studii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe