Connect with us

EVENIMENT

Compania Transavia se opune ridicării unui cartier rezidențial în localitatea Cristian, județul Sibiu. Primăria vrea să permită construcția în zona de protecție a fermei

Publicat

Un dezvoltator imobiliar vrea să construiască un cartier rezidențial cu locuințe și spații de servicii într-o zonă cel puțin ciudată în apropiere de Sibiu. Cei care vor alege să locuiască acolo, dacă planul va fi aprobat, vor trebui să se acomodeze cu imediata vecinătate a unei mari ferme de păsări, informează Alba24.ro citând documente de la Agenția pentru Protecția mediului Sibiu.

În plus, viitorii locatari din cartier vor avea, nu foarte departe, Depozitul Ecologic Cristian, adică groapa de gunoi și aeroportul din Sibiu.

Printr-o adresă depusă recent la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, compania Transavia reclamă și contestă Decizia etapei de încadrare finale conform H.G. nr. 1076/2004, pentru Planul Urbanistic de Detaliu „Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități propus a se implementa în comuna Cristian, str. XIII, F.N., CF 103621, nr. top. 8849/3/1/7, județul Sibiu”, publicată în anunțul din data de 28.07.2020, pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Transavia reclamă faptul că amplasamentul PUD-ului se află în aria de protecție sanitară a fermei sale și nu se corelează cu prevederile programului de dezvoltare al Planului Urbanistic General care a stat la baza emiterii avizului de mediu în 2017.

În planul de încadrare în teritoriu de la acel moment, în aria de protecție de 1.000 m pe direcția NE la distanța de 435 m nu există propunerea de micșorare a zonei de protecție, spun reprezentanții firmei din Alba, iar în cadrul documentației de mediu care a stat la baza emiterii avizului de către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, nu sunt făcute precizări referitoare la micșorarea distanței pe direcția NE până la 435 m dintre fermă și zona în care se vor construi locuințele.

Cum avizul de mediu pentru planuri și programe are aceeași perioadă de valabilitate ca și planul sau programul care a fost emis, cu excepția cazului în care intervin modificări ale respectivului plan sau program, conform legislației specifice, P.U.G.-ul comunei Cristian nu deține aviz de mediu pentru modificările survenite în relația cu Ferma Transavia, iar un plan urbanistic de detaliu nu poate modifica planurile de nivel superior, drept pentru care compania consideră că nu poate fi emisă Decizia etapei de încadrare conform prevederilor H.G. 1076/2004 pentru P.U.D. ” Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități propus a se implementa în comuna Cristian, str. XIII, F.N., CF 103621, nr. top. 8849/3/1/7, județul Sibiu” se mai arată în adresa depusă de firmă.

Transavia invocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului, intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “Legea mirosurilor”), care precizează că ”la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activităților cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritățile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară, dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate”.

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații neplăcute.

De cealaltă parte, susținând că are toate avizele necesare pentru modificare PUG-ului , primăria Cristian consideră că apropierea celor 3 obiective existente deja în zonă (ferma Transavia, groapa de gunoi și aeroportul) nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației.

Mai mult decât atât, cei de la primărie susțin că în demersul de aprobare a PUD-ului prin care se dorește construirea blocurilor au solicitat dezvoltatorului prin certificatul de urbanism avize de la DSP, Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă.

Problema care se pune totuși este una de oportunitate și de moralitate și nu doar una de legalitate. În goana după terenuri construibile se fac în România multe compromisuri pe care din păcate beneficiarii lor nu le sancționează de la început, atrași probabil de prețuri mai bune sau de reclame frumoase.

În Sibiu, s-a construit până la saturație în zona Șelimbăr dar cum acolo s-au cam epuizat terenurile disponibile dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte zone.

Așa vor ajunge probabil, dacă vor obține toate avizele necesare (lucru miraculos de simplu în România pentru dezvoltatori dar foarte greu pentru persoane private care vor să-și facă o căsuță), să construiască și la Cristian la o aruncătură de băț de o fermă de păsări de unde vara nu va veni miros de parfum.

Iar viitorii locatari ai blocurilor respective se vor plânge abia atunci de mirosuri și muște, uitând că ferma era demult acolo, înainte să se construiască cartierul lor modern.

Și se va ajunge ca în Băneasa unde cei care și-au construit case la capătul pistei de aeroport se plâng acum de zgomotul avioanelor.

FOTO: oradesibiu.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vânzarea țigărilor electronice către minori, interzisă. Unde este interzis fumatul. Legea a fost promulgată

Publicat

vânzarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice către minori ar

Legea prin care vânzarea țigărilor electronice către minori este interzisă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ modifică și completează Legea nr. 201/2016 și Legea nr. 349/2002.

Noua legislație extinde interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani și interzicerea comercializării prin automate

pentru

  • ţigaretele electronice
  • flacoanele de reumplere pentru ţigarete
  • dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Ce prevede…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, prins băut la volan în județul Hunedoara. Ce alcoolemie avea

Publicat

tânăr din județul alba, reținut după ce a fost oprit

Un tânăr de 29 de ani din Alba Iulia a fost prins băut la volan, pe un drum din județul Hunedoara. Polițiștii i-au deschis dosar penal.

Acesta a fost identificat în trafic, marți seara, în jurul orei 20.20, pe strada Republicii din municipiul Brad. Conducea un autoturism.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, potrivit IPJ Hunedoara.

Polițiștii municipiului Brad au întocmit dosar de cercetare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

irina rimes @ sala palatului 051 1.jpg

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daia Română, prima comună din Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”. Contractul a fost semnat

Publicat

daia română, prima comună din alba care va avea rețea

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri, 27 martie.

„Astăzi (n.r. miercuri, 27 martie) a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 36.769.394,28 lei, prin care toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comună vor fi racordate la rețeaua nou construită de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe