EVENIMENT
Comportamentul agresiv în trafic. Trei gesturi care pot aduce amenzi usturătoare

Comportamentul agresiv în trafic este sancționat dur de noua legislație rutieră. Unele manifestări ale șoferilor le pot aduce amenzi usturătoare.
Modificările la Codul Rutier au fost publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare din februarie. Sunt reguli noi, ce includ amenzi mai mari și creșterea perioadei în care șoferii pot rămâne fără permis.
Citește și Cod rutier 2022: Proprietarii care își împrumută mașina riscă amenzi usturătoare pe care trebuie să le plătească integral
Cei care se manifestă agresiv pot ajunge să scoată din buzunar sume considerabile.
Trei gesturi care pot fi urmate de sancțiuni:
- claxonatul excesiv: 580 lei
- frânarea nejustificată: 580 lei
- turarea nejustificată a motorului: 580 lei
Total: 1.740 lei
Comparativ, claxonatul excesiv este amendat cu 390 de euro în Olanda, cu 170 de euro în Italia și cu 135 euro în Franța.
Agresivitatea în trafic. Părerile specialiștilor
Agresivitatea în trafic apare la două tipuri de oameni: cei care sunt agresivi în general și cei care cedează sub presiunea aglomerației ori a infrastructurii din România, spun specialiștii.
”Mai degrabă tânăr, mai degrabă bărbat, până în 35 de ani, mai degrabă cu experință mai redusă, cu ore de „zbor”, cu un număr mai mic de ore de condus, cu un mecanism rudimentar de gestionare a emoțiilor, spune sociologul Dan Petre, despre profilul șoferului agresiv, potrivit digi24.ro
Șoferul agresiv are tendința de a alege o mașină puternică, iar asta îi amplifică și mai mult comportamentul ostil în trafic, atrag atenția specialiștii. Iar sancționarea nu este neapărat o soluție.
Modificarea Codului Rutier – dublarea perioadei de suspendare a permisului și înăsprirea amenzilor – a fost decisă pentru a reduce accidentele grave, potrivit MAI.

Istoricul și jurnalistul Ion Novăcescu a fost invitatul lui Florin Danciu, în cadrul emisiunii Ediția de seară, difuzată Cluj Live TV și pe canalul Youtube Cluj24. Discuția a fost un tur de forță prin politica românească actuală – de la haosul campaniei electorale, la lipsa cronică de viziune a candidaților și până la vulnerabilitățile economice ignorate de clasa politică.
Mai jos regăsiți câteva declarații ale lui Ion Novăcescu:
”Suntem în 1938, dar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Microbuzul morții de la Câțcău ducea pasageri în R. Moldova. Un ucrainean, printre victime. Șoferul ar fi adormit la volan

În microbuzul implicat, luni dimineață, în tragicul accident de la Câțcău, înmatriculat în Republica Moldova, se aflau 8 persoane, din care 4 sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar celelalte sunt cetățeni ucraineni și ai Federației Ruse, cu domiciliu în Estonia.
Potrivit polițiștilor, dintre cele 3 persoane decedate, 2 sunt cetățeni moldoveni, iar a treia este cetățean ucrainean.
Cei 2 cetățeni moldoveni răniți au fost transportați la Spitalul Municipal…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cu câteva luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, Social Media autohtonă s-a umplut de pagini care cerșeau atenție (și – implicit – like-uri și distribuiri), făcând apel la emoție.
Am remarcat câteva teme recurente: copilăria petrecută la țară, tristețea bunicilor pe care nu-i mai vizitează nimeni, vremurile în care “nu aveam nimic, dar eram fericiți”, perioada în care “țara era a noastră, nu a străinilor” sau lipsa aprecierii…
Citește mai mult pe Alba24.ro

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3):…
Citește mai mult pe Cluj24.ro