Connect with us

ACTUALITATE

Comunicat Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021: ”Pandemie şi Patriotism”

Publicat

Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021: ”Pandemie şi Patriotism”

Pandemia SARS COV 2 ne-a distrus sau ne-a alterat viaţa într-un mod fără precedent în ultima sută de ani. Valorile şi priorităţile s-au schimbat, mergând până la răsturnarea lor totală. Nimic nu mai este cum a fost şi probabil nici nu va mai fi.

Printr-o stranie coincidenţă, pandemia aceasta a izbucnit la 100 de ani de la încetarea pandemiei de gripă spaniolă, considerată cea mai tragică din istorie.

Conform informaţiilor oficiale, a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume (o treime din populaţia planetei) şi se estimează că a provocat moartea a 50-100 de milioane de oameni.

În România, gripa spaniolă a produs 100.000 de victime, printre care şi generalul Eremia Grigorescu. Regina Maria însăşi a fost printre românii care au contractat boala, dar a supravieţuit.

Merită menţionat însă un detaliu cu semnificaţii istorice, care ne-a sugerat şi ideea temei de concurs pentru Premiile UZPR 2021: Marea Adunare de la Alba Iulia, când s-a semnat actul Marii Uniri, s-a desfăşurat sub spectrul acestui flagel îngrozitor.

Putem aprecia cât de mare a fost determinarea românilor de a împlini acest vis milenar, dacă au putut sfida instinctul de conservare şi pericolul morţii, numai pentru a fi prezenţi la acest moment crucial. E adevărat, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căţei de usturoi, în speranţa prevenirii gripei, dar au fost acolo, prezenţi.

Aşadar, Marea Adunare de pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 n-a fost doar celebrarea unui vis milenar. A fost ea însăşi o luptă, o confruntare, o înfruntare a unui duşman teribil şi nevăzut, care făcuse deja mii de victime: gripa spaniolă.

La 1 Decembrie 1918, românii n-au stat acasă sau în casă. S-au dus la Alba Iulia, să-şi recâştige ţara.

Rămâne de constatat cum şi în ce fel a supravieţuit patriotismul românesc în perioada pandemiei de COVID, pentru a aprecia „indicele de imunitate” al acestui sentiment la agresiunea virusului.

„Pandemie şi Patriotism”

De aceea am luat decizia ca tema concursului de anul acesta să poarte denumirea „Pandemie şi Patriotism”.

Materialele trimise vor viza atitudinile, acţiunile şi implicarea tuturor persoanelor, personalităţilor şi entităţilor civice, sociale, politice sau de orice altă natură, în sensul precizat de temă.

Vă dorim succes!

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (365)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (365)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

 Revista „Țara de Sus” este editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Botoșsni Numărul dublu 3-4 (75-76) din 2024 are o ținută impozantă prin cele peste 90 de pagini color în care semnează unul sau mai multe articole de o ținută literar-științifică incontestabilă:  Mariana Ichim-Hodan,  Daliana Bejan, Iustina…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe