Connect with us

ACTUALITATE

Comunicat Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021: ”Pandemie şi Patriotism”

Publicat

Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021: ”Pandemie şi Patriotism”

Pandemia SARS COV 2 ne-a distrus sau ne-a alterat viaţa într-un mod fără precedent în ultima sută de ani. Valorile şi priorităţile s-au schimbat, mergând până la răsturnarea lor totală. Nimic nu mai este cum a fost şi probabil nici nu va mai fi.

Printr-o stranie coincidenţă, pandemia aceasta a izbucnit la 100 de ani de la încetarea pandemiei de gripă spaniolă, considerată cea mai tragică din istorie.

Conform informaţiilor oficiale, a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume (o treime din populaţia planetei) şi se estimează că a provocat moartea a 50-100 de milioane de oameni.

În România, gripa spaniolă a produs 100.000 de victime, printre care şi generalul Eremia Grigorescu. Regina Maria însăşi a fost printre românii care au contractat boala, dar a supravieţuit.

Merită menţionat însă un detaliu cu semnificaţii istorice, care ne-a sugerat şi ideea temei de concurs pentru Premiile UZPR 2021: Marea Adunare de la Alba Iulia, când s-a semnat actul Marii Uniri, s-a desfăşurat sub spectrul acestui flagel îngrozitor.

Putem aprecia cât de mare a fost determinarea românilor de a împlini acest vis milenar, dacă au putut sfida instinctul de conservare şi pericolul morţii, numai pentru a fi prezenţi la acest moment crucial. E adevărat, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căţei de usturoi, în speranţa prevenirii gripei, dar au fost acolo, prezenţi.

Aşadar, Marea Adunare de pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 n-a fost doar celebrarea unui vis milenar. A fost ea însăşi o luptă, o confruntare, o înfruntare a unui duşman teribil şi nevăzut, care făcuse deja mii de victime: gripa spaniolă.

La 1 Decembrie 1918, românii n-au stat acasă sau în casă. S-au dus la Alba Iulia, să-şi recâştige ţara.

Rămâne de constatat cum şi în ce fel a supravieţuit patriotismul românesc în perioada pandemiei de COVID, pentru a aprecia „indicele de imunitate” al acestui sentiment la agresiunea virusului.

„Pandemie şi Patriotism”

De aceea am luat decizia ca tema concursului de anul acesta să poarte denumirea „Pandemie şi Patriotism”.

Materialele trimise vor viza atitudinile, acţiunile şi implicarea tuturor persoanelor, personalităţilor şi entităţilor civice, sociale, politice sau de orice altă natură, în sensul precizat de temă.

Vă dorim succes!

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe