EVENIMENT
”Conacul Gangsterilor”: Ce averi au strâns în România capii bandei care au dat sute de spargeri în Marea Britanie
Noi dezvăluiri despre banda formată din cinci români care au ajuns după gratii în Marea Britanie, după ce au fost găsiţi vinovaţi de jefuirea unui număr de aproximativ 76 de locuinţe din mai multe zone ale ţării, într-o perioadă de trei ani.
Jurnaliștii britanici au mers pe urmele banilor și au ajuns în România, la marginea Constanței, unde au descoperit conacul hoților construit din banii victimelor jefuite.
Poliţiştii din Marea Britanie cred că infractorii români au la activ în jur de 500 de jafuri din locuinţele britanicilor. Bunurile furate erau aduse şi valorificate în România, iar cu banii, capul grupării şi-a cumpărat case şi apartamente de lux. „Conacul Gangsterilor”, aşa îşi intitulează jurnaliştii de la Daily Mail articolul referitor la banda de români condusă de Cătălin Zaharia şi Florina Spiru, ambii originari din Constanța.
Zaharia, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru conspiraţie la jaf, iar soţia sa la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani. Molocia a primit 6 ani, iar Stoian şi Stoean au primit câte 4 ani de închisoare.
Potrivit poliției, ei ar fi furat bunuri în valoare totală de 800.000 de lire sterline, însă poliţia suspectează că prejudiciul ar fi, de fapt, de ordinul milioanelor de lire sterline.
„Acesta este conacul plătit de suferinţa a până la 500 de familii britanice jefuite de o bandă nemiloasă românească.” scriu jurnaliștii de la Daily Mail.
Liderul grupării Cătălin Zaharia (30 de ani) şi soţia sa Florina Spiru (28 de ani), care au fost închişi săptămâna aceasta împreună cu alţi trei complici, au construit o casă cu patru dormitoare de 150.000 lire sterline, într-o zonă rezidențială la Marea Neagră, în timp ce jefuiau milioane din bunuri furate”, scrie Daily Mail.
„I-am putut lega în mod direct de 100 de spargeri, unde au fost furate bunuri în valoare de 65,000£ şi de 800,000£. Însă suspectăm că au comis mult mai multe infracţiuni şi că au furat bani şi bunuri în valoare de milioane de lire. Patru sau cinci sute e o estimare rezervată”, a precizat sergentul de poliţie Sandy Thomson.
Alături de cei doi, au mai fost închişi Constantin Stoian (30 de ani), Marian Molocia (27 de ani), Daniel Stoean (35 de ani). Conform acestora, Zaharia a fost condamnat la opt ani de închisoare. Acesta şi-a cumpărat mai multe proprietăţi în zona Constanţa-Mamaia din banii obţinuţi din vânzarea bunurilor furate.
„El a gândit strategia în cei patru ani în care gaşca a vizat locuinţe din Midlands, intrând pe ferestrele de la etaj pentru a fura bani, bijuterii şi ceasuri pe care le-au trimiteau în România cu ajutorul curselor aeriene low cost.
Vezi și VIDEO: Rețea de hoți români anihilată în Marea Britanie. Au dat peste 400 de spargeri în locuințe de lux. Își făceau poze cu banii și bijuteriile furate și le postau pe internet
Catalin Zaharia, 29 de ani, Constantin Stoian, 29 de ani, Marian Molocia, 27 de ani şi Daniel Stoean, 35 de ani, ar fi jefuit între 400 şi 500 de case din zone rezidenţiale din West Midlands, West Mercia, Staffordshire şi Gloucestershire în decurs de 3 ani, între 2015 şi 2018.
Gruparea infracţională a fost descoperită datorită a cinci urme de paşi lăsate de Zaharia şi a unor mici urme de ADN.
„Rudele complicilor lui Zaharia susţin că şeful nu a împărţit în mod corect profiturile operaţiunii sale şi, în schimb, îşi afişa averea conducând un BMW.
Familiile a doi membri încătuşaţi ai bandei spun că fiii lor erau pioni, în timp ce Zaharia (30 de ani) care are doi copii, a cumpărat două apartamente noi într-un complex cu vedere la Marea Neagră în valoare de 200.000 de lire sterline, precum şi vila”, se mai arată în articol.
Mai mult, familiile complicilor spun că după eliberarea din închisoare, Zaharia va fi supus unei judecăţi a lor, după obiceiul romilor.
Anchetatorii britanici suspectează implicarea în vânzarea obiectelor furate a unor persoane aflate pe teritoriul României, posibil chiar în plănuirea jafurilor. Descinderea la locuinţa lui Zaharia din Oldbury, West Midlands a fost o surpriză pentru autorităţi: bărbatul avea în casă o adevărată „peşteră a lui Aladin”, plină de bijuterii și alte lucruri de valoare.
Pe telefonul lui Zaharia au fost descoperite schimburi de mesaje cu persoane din România despre jafurile organizate de acesta.
În timpul procesului de la Birmingham Crown Court , anchetatorii au prezentat dovezi directe legate de 76 de jafuri, dar detectivii suspectează că sunt responsabili pentru comiterea a aproximativ 500. „Lucrau în perechi, în nopţile întunecate de iarnă, vizând casele din patru regiuni şi urcau prin ferestrele de la etaj pentru a evita alarmele la parter. Au purtat măşti, au luat truse de testare pentru a verifica puritatea bijuteriilor din aur şi au recoltat bunuri furate în valoare de milioane”, mai scriu jurnaliştii britanici.
Surse ale poliţiei britanice au declarat că Zaharia a fost implicat în patru cazuri de furt şi în România, pe deasupra condamnărilor din Franţa şi Spania. El şi soţia Spiru, 28 de ani, au păstrat o casă în zona Palazu Mare, apoi au achiziţionat apartamente în Mamaia şi şi-au construit o vilă în Constanța. Înainte de a se muta în Anglia, el locuia cu soţia şi mama ei într-un apartament modest, la ultimul etaj.
„Operaţiunile erau profesionist organizate. Catalin Zaharia coordona jafurile din Birmingham”, spun procurorii care subliniază dimensiunea internaţională a reţelei şi faptul că jafurile sunt bine plănuite. Poliţiştii colaborează cu autorităţile române pentru a-i descoperi pe toţi cei implicaţi. Printre bunurile recuperate din casa lui Zaharia se află o geantă Dior, ceasuri Armani şi Breitling, monede de aur Krugerrand, o geantă Adidas umplută cu bijuterii indiene.
Banda a fost descoperită după ce anchetatorii au găsit urme de ADN la câteva dintre proprietăţile jefuite: Molocia a lăsat o şosetă, iar Stoean a lăsat amprente pe o cutie de conserve. „Este una dintre mai extinse conspiraţii la jaf cu care ne-am confruntat în West Midlands, spun autorităţile care subliniază metodele profesioniste folosite de hoţi. Ei intrau noaptea pe proprietăţi din zone rezidenţiale unde nu vedeau lumină, intrau doar pe fereastră pentru a evita alarmele direct în dormitoare şi chiar aveau asupra lor dispozitive de testare a purităţii aurului.
Daily Mail, birminghammail.co.uk
Foto/ Video: West Midlands Police
EVENIMENT
Paszkany&Mureșan (CFR Cluj), acuzați de grup infracțional organizat. Pronunțarea sentinței, amânată de 19 ori de Tribunalul Cluj
Fostul patron al Clubului de Fotbal CFR 1907 Cluj, Paskany Arpad, și președintele clubului, Iuliu Mureșan, au fost trimiși în judecată în 2022, ca inculpați, de DIICOT Cluj, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare și delapidare, instigare la spălarea banilor și spălarea banilor, într-un dosar al cărui prejudiciu produs doar statului se ridică la aproape 7 milioane de lei, dar în total…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat, condamnat după ce a furat o sticlă cu rachiu dintr-un magazin Penny din Alba Iulia. Pagubă de 48 de lei
A furat o sticlă de rachiu dintr-un magazin Penny din Alba Iulia în valoare de 48 de lei. De aici a plecat un caz care s-a petrecut în luna februarie a anului 2023 și s-a finalizat abia în 19 noiembrie 2024. Aproape doi ani, de atât a fost nevoie ca un furt minor din magazinul Penny situat în zona Gării CFR din oraș să fie soluționat.
În data de 19 noiembrie, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă decizie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Palatul Principilor din Alba Iulia iluminat în culorile steagului Ucrainei. Se împlinesc 1000 de zile de la invazia Rusiei
Palatul Principilor din Alba Iulia a fost iluminat marți, 19 noiembrie, în culorile steagului Ucrainei, în semn de solidaritate cu țara vecină. Fațada Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina a fost iluminată în culorile albastru și galben.
Marți, 19 noiembrie s-au împlinit 1000 de zile de când Rusia a invadat Ucraina.
”Clădirea monument istoric a Palatului Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, iluminată în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate
A doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică a fost organizat de Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice. Forumul a reunit peste 300 de participanți și s-a desfășurat timp e două zile la Cluj, unde s-au reunit cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.
Dezbaterile Forumului au scos în evidență provocările din domeniu și faptul că securitatea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro