Connect with us

EVENIMENT

”Conacul Gangsterilor”: Ce averi au strâns în România capii bandei care au dat sute de spargeri în Marea Britanie

Publicat

Noi dezvăluiri despre banda formată din cinci români care au ajuns după gratii în Marea Britanie, după ce au fost găsiţi vinovaţi de jefuirea unui număr de aproximativ 76 de locuinţe din mai multe zone ale ţării, într-o perioadă de trei ani.

Jurnaliștii britanici au mers pe urmele banilor și au ajuns în România, la marginea Constanței, unde au descoperit conacul hoților construit din banii victimelor jefuite.

conac hoti UK

Poliţiştii din Marea Britanie cred că infractorii români au la activ în jur de 500 de jafuri din locuinţele britanicilor. Bunurile furate erau aduse şi valorificate în România, iar cu banii, capul grupării şi-a cumpărat case şi apartamente de lux. „Conacul Gangsterilor”, aşa îşi intitulează jurnaliştii de la Daily Mail articolul referitor la banda de români condusă de Cătălin Zaharia şi Florina Spiru, ambii originari din Constanța.

spargere uk

Zaharia, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru conspiraţie la jaf, iar soţia sa la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani. Molocia a primit 6 ani, iar Stoian şi Stoean au primit câte 4 ani de închisoare.
Potrivit poliției, ei ar fi furat bunuri în valoare totală de 800.000 de lire sterline, însă poliţia suspectează că prejudiciul ar fi, de fapt, de ordinul milioanelor de lire sterline.

spargere uk

 „Acesta este conacul plătit de suferinţa a până la 500 de familii britanice jefuite de o bandă nemiloasă românească.” scriu jurnaliștii de la Daily Mail.

Liderul grupării Cătălin Zaharia (30 de ani) şi soţia sa Florina Spiru (28 de ani), care au fost închişi săptămâna aceasta împreună cu alţi trei complici, au construit o casă cu patru dormitoare de 150.000 lire sterline, într-o zonă rezidențială la Marea Neagră, în timp ce jefuiau milioane din bunuri furate”, scrie Daily Mail.

spargere uk

„I-am putut lega în mod direct de 100 de spargeri, unde au fost furate bunuri în valoare de 65,000£ şi de 800,000£. Însă suspectăm că au comis mult mai multe infracţiuni şi că au furat bani şi bunuri în valoare de milioane de lire. Patru sau cinci sute e o estimare rezervată”, a precizat sergentul de poliţie Sandy Thomson.

Alături de cei doi, au mai fost închişi Constantin Stoian (30 de ani), Marian Molocia (27 de ani), Daniel Stoean (35 de ani). Conform acestora, Zaharia a fost condamnat la opt ani de închisoare. Acesta şi-a cumpărat mai multe proprietăţi în zona Constanţa-Mamaia din banii obţinuţi din vânzarea bunurilor furate.

spargere uk

„El a gândit strategia în cei patru ani în care gaşca a vizat locuinţe din Midlands, intrând pe ferestrele de la etaj pentru a fura bani, bijuterii şi ceasuri pe care le-au trimiteau în România cu ajutorul curselor aeriene low cost.

Vezi și VIDEO: Rețea de hoți români anihilată în Marea Britanie. Au dat peste 400 de spargeri în locuințe de lux. Își făceau poze cu banii și bijuteriile furate și le postau pe internet

Catalin Zaharia, 29 de ani, Constantin Stoian, 29 de ani, Marian Molocia, 27 de ani şi Daniel Stoean, 35 de ani, ar fi jefuit între 400 şi 500 de case din zone rezidenţiale din West Midlands, West Mercia, Staffordshire şi Gloucestershire în decurs de 3 ani, între 2015 şi 2018.

Gruparea infracţională a fost descoperită datorită a cinci urme de paşi lăsate de Zaharia şi a unor mici urme de ADN.

„Rudele complicilor lui Zaharia susţin că şeful nu a împărţit în mod corect profiturile operaţiunii sale şi, în schimb, îşi afişa averea conducând un BMW.

spargere uk

Familiile a doi membri încătuşaţi ai bandei spun că fiii lor erau pioni, în timp ce Zaharia (30 de ani) care are doi copii, a cumpărat două apartamente noi într-un complex cu vedere la Marea Neagră în valoare de 200.000 de lire sterline, precum şi vila”, se mai arată în articol.

Mai mult, familiile complicilor spun că după eliberarea din închisoare, Zaharia va fi supus unei judecăţi a lor, după obiceiul romilor.

Anchetatorii britanici suspectează implicarea în vânzarea obiectelor furate a  unor persoane aflate pe teritoriul României, posibil chiar în plănuirea jafurilor. Descinderea la locuinţa lui Zaharia din Oldbury, West Midlands a fost o surpriză pentru autorităţi: bărbatul avea în casă o adevărată „peşteră a lui Aladin”, plină de bijuterii și alte lucruri de valoare.
Pe telefonul lui Zaharia au fost descoperite schimburi de mesaje cu persoane din România despre jafurile organizate de acesta.  

În timpul procesului de la Birmingham Crown Court , anchetatorii au prezentat dovezi directe legate de 76 de jafuri, dar detectivii suspectează că sunt responsabili pentru comiterea a aproximativ 500. „Lucrau în perechi, în nopţile întunecate de iarnă, vizând casele din patru regiuni şi urcau prin ferestrele de la etaj pentru a evita alarmele la parter. Au purtat măşti, au luat truse de testare pentru a verifica puritatea bijuteriilor din aur şi au recoltat bunuri furate în valoare de milioane”, mai scriu jurnaliştii britanici.

spargatori UK

Surse ale poliţiei britanice au declarat că Zaharia a fost implicat în patru cazuri de furt şi în România, pe deasupra condamnărilor din Franţa şi Spania. El şi soţia Spiru, 28 de ani, au păstrat o casă în zona Palazu Mare, apoi au achiziţionat apartamente în Mamaia şi şi-au construit o vilă în Constanța. Înainte de a se muta în Anglia, el locuia cu soţia şi mama ei într-un apartament modest, la ultimul etaj.

„Operaţiunile erau profesionist organizate. Catalin Zaharia coordona jafurile din Birmingham”, spun procurorii care subliniază dimensiunea internaţională a reţelei şi faptul că jafurile sunt bine plănuite. Poliţiştii colaborează cu autorităţile române pentru a-i descoperi pe toţi cei implicaţi.   Printre bunurile recuperate din casa lui Zaharia se află o geantă Dior, ceasuri Armani şi Breitling, monede de aur Krugerrand, o geantă Adidas umplută cu bijuterii indiene.

YouTube video

Banda a fost descoperită după ce anchetatorii au găsit urme de ADN la câteva dintre proprietăţile jefuite: Molocia a lăsat o şosetă, iar Stoean a lăsat amprente pe o cutie de conserve.  „Este una dintre mai extinse conspiraţii la jaf cu care ne-am confruntat în West Midlands, spun autorităţile care subliniază metodele profesioniste folosite de hoţi. Ei intrau noaptea pe proprietăţi din zone rezidenţiale unde nu vedeau lumină, intrau doar pe fereastră pentru a evita alarmele direct în dormitoare şi chiar aveau asupra lor dispozitive de testare a purităţii aurului.  

Daily Mail, birminghammail.co.uk

Foto/ Video: West Midlands Police

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. 192 de tineri au absolvit astăzi Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca

Publicat

absolventi scoala de politie 11.jpeg

Un număr de 192 de tineri au absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

Tinerii absolvenți își vor începe cariera de polițiști luni, 29 aprilie, la unitățile teritoriale, conform repartiției. Din cea de-a 23-a promoție de elevi au făcut parte 30 de femei și 162 de bărbați.

agenti de agențiagenti de agenți

La ceremonia de la Școala de Agenți de Poliție în cadrul căreia noii polițiști au depus…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

viorelbal.jpg

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

lulea marius 1024x646 1 2.jpg

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

04 1 e1714137327306.png

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argoargo

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe