Connect with us

EVENIMENT

Concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă asiguraţilor în cazul unei suspiciuni de boală contagioasă

Publicat

CNAS precizează că asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, cuantumul brut lunar al acesteia reprezentând 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS 15/1.311/2018, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică”, informează CNAS, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.

În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecţiuni, precizează sursa citată.

De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate menţionează că „în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricţia prevăzută la art. 20 alin. (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia ‘medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape’, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă şi nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală). Pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical şi a indemnizaţiei pentru carantină, CNAS a transmis o circulară către toate casele teritoriale de asigurări de sănătate”, se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Accident grav pe DJ 171B, în Maramureș. Șase victime, între care patru copii

Publicat

Arhivă foto

Un grav accident cu șase victime, dintre care doi copii a avut loc, duminică după-amiază pe DJ 171B, în județul Maramureș. Coliziunea s-a produs între două autoturisme.

Potrivit ISU Maramureș, accidentul rutier s-a produs pe DJ 171 B, localitatea Șieu, la ieșirea spre Poienile Izei.

În eveniment au fost implicate două autoturisme.

Au rezultat șase victime, dintre care patru copii și 2 adulți, toți conștienți. Una dintre victime a rămas încarcerată.

Persoana a fost extrasă, conștientă.

Au intervenit DP Sighetu Marmatiei cu 1 EPA SMURD, Garda nr. 2 de Intervenție Bogdan Voda, cu 1 autospecială cu modul de descarcerare si 1 EPA SMURD, respectiv SAJ, cu 2 ambulanțe.

Victimele au fost transportate la Spitalul Municipal Sighetu Marmației.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intersecţie din municipiul Botoşani inundată, în urma unei ploi torențiale. O mașină a rămas blocată

Publicat

ploaie.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

O intersecţie din municipiul Botoşani a fost inundată, duminică după-amiază, în urma unor ploi torenţiale, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Potrivit acestora, un autoturism a rămas blocat în apă, iar şoferiţa a sunat la 112 cerând sprijinul pompierilor.

„Pompierii militari şi voluntari au intervenit în intersecţia străzilor Împărat Traian cu Octav Onicescu, acolo unde, din cauza ploii abundente s-a acumulat apă pe şosea. O femeie a sunat la 112 că nu mai poate înainta cu autoturismul din cauza apei şi cetăţenii care locuiesc la casele din zonă au cerut ajutor, îngrijoraţi că apa le-ar putea intra in curţi.

Salvatorii au reuşit într-un timp foarte scurt să evacueze apă, desfundând rigole stradale care erau colmatate. Pentru ca circulaţia rutieră să se desfăşoare în condiţii normale, aceştia au împins autoturismul până într-o zonă în care nu blochează traficul”, au precizat oficialii ISU.

De asemenea, pompierii voluntari din oraşul Ştefăneşti au intervenit pentru evacuarea apei din două curţi, iar drumarii pentru înlăturarea unui copac căzut pe drumul naţional DN 24 C între localităţile Manoleasa şi Ştefăneşti.

Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, cel mai mult a plouat la Stânca, respectiv 49 l/mp.

Până luni seara, la ora 22.00, judeţul Botoşani se află sub o avertizare meteo tip Cod galben de instabilitate atmosferică. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod ROȘU de ploi în județul Cluj

Publicat

Meteorologii au emis duminică după-amiaza o avertizare Cod roșu de ploi valabilă în județul Cluj.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Fizeșu Gherlii și Aluniș din județul Cluj.

În aceste zone se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, după ce în zona avertizată în ultima oră s-au cumulat peste 45 l/mp.

Avertizarea este în vigoare până la ora 19.00.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă cu bombă într-un centru comercial din Constanța. Mall-ul a fost evacuat

Publicat

urgente
Arhivă foto

O amenințare cu bombă a fost înregistrată duminică după-amiaza în Constanța. Aceasta vizează un centru comercial din oraș.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii au fost sesizați, prin apel 112, de un bărbat, cu privire la faptul că, în incinta unul complex comercial din municipiul Constanța, ar exista o bombă.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, pentru asigurarea perimetrului de siguranță, specialiști pirotehniști ai Serviciului Român de Informații și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, pentru efectuarea verificărilor specifice din domeniul de competență, precum și echipaje de pompieri.

Toată zona, inclusiv complexul comercial, a fost evacuată de forțele de ordine.

Persoana care a apelat 112 a fost identificată și depistată în Constanța. Bărbatul va fi dus la sediul poliției pentru stabilirea situației de fapt.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe