EVENIMENT
Concert de colinde şi cântece tradiţionale susţinut de Ioan Bocşa şi Ansamblul ”Icoane”, în Catedrala greco-catolică din Oradea

Episcopia Română Unită cu Roma din Oradea organizează vineri, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae„, un concert de iarnă cu colinde şi cântece tradiţionale, susţinut de interpretul Ioan Bocşa şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”.
„Acest eveniment este primul care, în perioada Postului Crăciunului din acest an, aduce prin colindă vestea Naşterii Domnului. În deschiderea concertului vor cânta corul de copii Enjoy Music, condus de Ovidiu Lazăr şi Alexandru Cristea, precum şi corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, condus de profesoara Nicoleta Tâmpu. Intrarea este liberă”, se arată într-un comunicat al episcopiei.
Conform aceleiaşi surse, solistul de muzică populară Ioan Bocşa, profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a înfiinţat Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane” în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional.
Ansamblul, instruit şi condus de către Ioan Bocşa şi lect.univ.dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.
Prin spectacolele susţinute, Ansamblul „Icoane”, format din grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali, îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.
Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri – evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.
„Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească ‘Icoane’ îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani”, se menţionează în comunicat.
Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor al mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, Bistriţa, salvând din teren peste 3500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea şi publicarea unor cărţi de specialitate.
Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea a fost înfiinţat în 2017, având în componenţă elevi de gimnaziu şi liceu. Deşi foarte tânăr, corul este o prezenţă activă pe scenele muzicii corale româneşti, obţinând deja premii cum ar fi: locul 1 la Concursul Coral „Cântaţi cu noi” 2019, sau însoţind personalităţi marcante ale muzicii româneşti în concert. Astfel, au participat la Festivalul Coral „Francisc Hubic” alături de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin „- 2019, într-un concert alături de violonistul Alexandru Tomescu în cadrul turneului „Balada, un secol de muzică „- 2018, participarea la cantata „Carmina Burana” de Carl Orff, alături de corul şi orchestra Filarmonicii de Stat Oradea 2019.
Corul Enjoy Music are 50 de membri, elevi de până în clasa a IV-a, venind în întâmpinarea copiilor care doresc să îşi exprime bucuria prin cântec şi artă. AGERPRES
EVENIMENT
Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie.
Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială.
În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este o zi în care riscul ca cineva să creadă povești sau…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Clujul Pedalează invită clujenii la școala de ciclism pentru copii, antrenamentele începând cu data de 15 aprilie.
”Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea de evenimente sportive de MTB și alergare montană, precum și în pregătirea și antrenarea copiilor, suntem gata să te ghidăm în lumea fascinantă a ciclismului.
Un element special al programului nostru îl reprezintă antrenamentele dedicate exclusiv copiilor, unde aceștia vor învăța nu doar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. George Simion (AUR): N-am văzut în sprijinul lui Georgescu susținerea din Rusia, dar reclame plătite de PNL am văzut.

Candidatul AUR la prezidențiale, președintele partidului, George Simion, vorbește în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, despre suveranism, despre relația cu UE și cu SUA, dar și despre Călin Georgescu și Rusia.
Mai jos, câteva declarații ale lui George Simion.
”Au fost la Cluj 45 de lideri conservatori din Uniunea Europeană, din Marea Britanie și din Statele Unite, sub egida Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR Party)….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Simularea examenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro