EVENIMENT
Concluziile anchetei asupra crimelor din Onești
Polițiștii din Bacău și cei din Onești aveau toate motivele să intervină în forță în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ținea ostatici și a ucis doi bărbați, arată raportul IGPR, care acuză și că datele au fost raportate eronat și târziu, fără a se arăta că Moroșan era acuzat de multe fapte violente.
Șefii Poliției Române au făcut public raportul privind ancheta pe care o fac la nivelul Poliției Bacău după crimele din Onești, unde un bărbat a sechestrat și ucis doi bărbați.
„Polițiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existența antecedentelor, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia și nici la amenințările transmise anterior comiterii faptei. Din verificările efectuate a reieșit faptul că modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Respectiv, negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, spun cei de la IGPR.
Din rapoartele polițiștilor care au intervenit la fața locului a rezultat clar că aceștia cunoșteau că Moroșan este periculos și că cei doi bărbați luați ostatici erau într-un real pericol.
Raportul IGPR arată că polițiștii de la fața locului puteau sesiza pericolul iminent, pentru că au văzut victimele legate cu mâinile la spate, iar autorul amenințase în repetate rânduri că îi va ucide.
„E lesne de înțeles că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz”, spun șefii IGPR.
Mai mult, raportul IGPR după control aduce acuzații grave șefilo Poliției Județene Bacău și a Poliției municipiului Onești.
Astfel, despre adjunctul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, care se afla la conducerea Inspectoratului, raportul IGPR arată că „deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17.50”.
În plus, polițiștii din Bacău nu au impus măsuri de limitare și protecție a zonei de acțiune, ceea ce a permis unor terțe persoane să pătrundă și să se apropie de locul desfășurării intervenției.
De asemenea, raportul mai arată că cei de la Bacău nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc, ceea ce a prejudiciat coordonarea acțiunii. ȘI raportarea către IGPR s-a făcut cu întârziere de aproape 6 ore, iar datele transmise erau false.
„În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie s-a constatat că la nivelul IPJ Bacău și a Poliției Municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea evenimentelor și aspectelor de interes operativ. Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19.03, iar conform procedurilor legale în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim 2 ore de la sesizare, adică 13.47. Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință 2 persoane. Având în vedere litigiul cu privire la pierderea la începutul acestui an al apartamentului. Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale, inclusiv cu violențe, apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci și până acum a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiști din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții”, mai spun șefii Poliției Române.
De asemenea, din verificările făcute de IGPR în cadrul controlului, a reieșit că pe numele lui Gheorghe Moroșan au fost întocmite, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență, unul dintre acestea chiar în cursul acestui an.
„Din analiza petițiilor și a celorlalte materiale de verificare se evidențiază faptul că încă de anul trecut, la nivelul IPJ Bacău existau suficiente elemente care să confirme existența unui potențial risc privind amenințări repetate de autor, care impuneau adoptarea unoe măsuri de prevenire a unor evenimente negative. Totodată, nu au raportat în dinamică datele obținute pe parcursul zilei cu privire la autor și la pericolul pe care îl reprezenta acesta, iar două vieți nevinovate au fost pierdute”, mai arată raportul.
În plus, datele transmise de la nivelul IPJ Bacău către IGPR au fost că situația este stabilă și se gestionează corespunzător, fără a se spune că autorul a făcut mai multe apeluri la 112.
Doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi, luni seara, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat.
Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.
Poliţiştii au intervenit în forţă şi au tras mai multe focuri de armă, iar agresorul a ajuns şi el la spital cu multiple plăgi împuşcate în mâini, picioare, abdomen.
Sursă: Mediafax
EVENIMENT
22-26 noiembrie: Festivalul Internațional de Șah al României, la Sebeș și Alba Iulia. PROGRAM
La Sebeș și Alba Iulia are loc, în perioada 22 – 26 noiembrie, Festivalul Internațional de șah al României, organizat de Federația Română de Șah, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.
Județul Alba devine astfel locul de întâlnire pentru toți iubitorii șahului. În această perioadă, vor avea loc o serie de turnee de șah, deschise pentru toate categoriile de sportivi.
Campionatul Internațional al României…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Locuitorii din Ighiel, fără apă potabilă din cauza unei avarii la rețeaua de alimentare. Care este durata estimată a întreruperii
Furnizarea apei potabile a fost întreruptă vineri dimineața în localitatea Ighiel din comuna Ighiu, din cauza unei avarii la rețeaua de alimentare cu apă potabilă.
Potrivit operatorului Apa CTTA, durata întreruperii este estimată la circa 8 ore.
„La reluarea furnizării apei potabile, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Claudiu Răcuci: Noua lege a pensiilor trebuie să fie o lege orientată către românul care a muncit onest o viață întreagă! (PE)
Noua lege a pensiilor trebuie să fie o lege orientată către cetățean, către românul care a muncit onest o viață întreagă! Așa prevede unul dintre principiile legii pe care am votat-o anul trecut. Un alt principiu de bază al legii este contributivitatea.
PSD ÎNCALCĂ, FĂRĂ O ANALIZA AMĂNUNȚITĂ, ACESTE PRINCIPII. DE CE?
Cum putem vorbi despre principiul orientării legii către cetățean, atâta vreme cât la data…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Idei de afaceri ale studenților clujeni la Demoday 2024. Brățară care calculează poziția purtătorului aflat într-un club
DemoDay, evenimentul care reunește tineri studenți cu idei antreprenoriale îndrăznețe, a avut loc la Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, la eveniment fiind prezenți studenți din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), dar antreprenori, investitori și profesioniști locali.
Evenimentul a debutat cu un scurt discurs din partea fiecărui jurat. iar aceștia au punctat importanța celor implicați în a primi o recenzie din partea unor oameni din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro