EVENIMENT
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele în decembrie pentru reducerile de impozite

Companiile bine capitalizate în 2021 trebuie să îndeplinească o serie de condiții până la 31 decembrie pentru a beneficia de reducerile de impozite, se arată într-o analiză Deloitte.
Potrivit specialiștilor, în perspectiva încurajării capitalizării societăților, în urmă cu un an au fost introduse o serie de reduceri la plata impozitelor pentru societățile care își majorează și/sau își îmbunătățesc capitalurile proprii. Facilitatea presupune diminuarea impozitului pe profit, pe venit, în cazul microîntreprinderilor, ori a impozitului specific, pentru companiile din industria ospitalității, și se acordă societăților care își mențin capitalurile proprii pozitive, dar și în funcție de creșterea acestora față de anul precedent.
Reducerile, prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 153/2020, se acordă începând din 2022, pe baza situației capitalurilor proprii de la 31 decembrie 2021. Prin urmare, nu mai este mult timp pentru a implementa acele operațiuni menite să crească gradul de capitalizare a societății, mai ales că unele operațiuni au și termene date de Registrul Comerțului, se arată în analiza Deloitte.
Concret, societățile care își vor menține capitalul propriu pozitiv și la un nivel de cel puțin jumătate din capitalul social vor putea primi o reducere a impozitului de 2% anual. În plus, companiile vor putea beneficia de o bonificație mai mare din impozitul datorat dacă își majorează capitalul propriu față de anul precedent. Reducerea poate ajunge la maximum 15% dacă toate condițiile sunt îndeplinite.
Pentru a beneficia eficient de facilitate pe întreaga perioadă de aplicare (2021-2025), companiile trebuie să țină cont de o serie de aspecte, precum implicațiile fiscale și juridice ale operațiunilor de capitalizare, raportul cost-beneficiu sau potențialele consecințe ce pot apărea în viitor dacă decid să diminueze capitalurile majorate anterior.
În plus, contribuabilii trebuie să ia în calcul faptul că legislația prevede un mod specific de calcul al capitalurilor proprii, diferit de cel din definiția contabilă. Spre exemplu, rezervele din reevaluare aferente activelor imobilizate nu intră în calculul capitalului propriu ajustat folosit în aplicarea bonificațiilor fiscale, ceea ce înseamnă că o simplă reevaluare a activelor nu creează condiția necesară aplicării facilității.
Sunt excluse de la acordarea bonificațiilor instituțiile din domeniul financiar-bancar, al pieței de capital, asigurări și reasigurări, întrucât acestea au cerințe specifice legate de capital, stabilite în mod distinct potrivit reglementărilor naționale și europene.
Conform concluziei celor de la Deloitte „mai sunt câteva săptămâni pentru a implementa operațiuni de capitalizare a societăților, care să aibă efect la 31 decembrie 2021, pentru a beneficia de reduceri la impozitele datorate. Societățile trebuie să aibă în vedere operațiunile optime în funcție de specificul activității, precum și consecințele contabile și juridice ale acestora.”
sursa: Mediafax
EVENIMENT
COD GALBEN de vreme rea la Cluj, până duminică seara. Vijelii și ploi torențiale. Instabilitatea atosferică persistă până marți

Județul Cluj se află duminică, 18 mai, sub cod galben de vreme rea, până la ora 21.00.
Vor fi intensificări ale vântului, iar instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, potrivit meteorologilor.
COD GALBEN de vreme rea la Cluj, duminică
Astfel, în Transilvania, dar și în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și la munte vor fi intensificări ale vântului și vijelii, cu viteze în general de 50 – 60 de kilometri pe oră, iar la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Tzuki și Tati” pe scenă la Alba Iulia: Florin Piersic Jr și Marius Bodochi într-un spectacol cu întrebări, răspunsuri și dileme

Stai liniștit pe o bancă, într-un parc situat lângă starea civilă din orașul tău. Ești cu căștile în urechi și îți asculți playlist-ul ăla de zi cu zi. Mai ai o oră de pierdut până să ajungi la întâlnirea programată.
Pe banca din fața ta se așează un tip. Are un costum pe el, cravata o idee răvășită, iar când își ridică de pe ochi ochelarii Wayfarer, vezi că pare îngrijorat. Trage adânc din țigară și se uită în gol. Pentru o secundă crezi că se uită…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pe cine a trimis Alba în Parlament: Senatori și deputați invizibili, cu ZERO activitate pentru județ, după 5 luni de mandat

Pe cine a trimis Alba în Parlament: Activitatea parlamentarilor din Alba. O deputată de Alba a reușit „performanța” de a avea, în 5 luni de la preluarea mandatului, o singură propunere legislativă inițiată. Este vorba despre un proiect privind includerea unui parc din Timișoara pe lista monumentelor istorice. Este vorba despre deputata POT de Alba, Bianca Gavrilă, sora șefei POT la nivel național. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților, aceasta a vorbit…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Clujenii continuă să voteze în număr mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Alegătorii pot vota în 674 de secții pe întreg teritoriul județului. Urnele se închid la ora 21.00.
Clujenii votează. Prezența la urne la ora 11.00
Potrivit AEP, prezența la vot la ora 11.00 era, la Cluj, de 16.07%
De asemenea, la Cluj-Napoca se votează în ritm susținut, prezența la urne fiind de 18,34%. Procentul include și alegătorii pe liste suplimentare….
Citește mai mult pe Cluj24.ro