Connect with us

ACTUALITATE

Conform unui studiu recent, peste jumătate din români cred în beneficiile vaccinării

Publicat

Sursa foto: Healthline.ro

Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, potrivit unui studiu al INSCOP pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

Atitudinea întregii populaţii faţă de vaccinare şi vaccinuri a fost transpusă într-o cercetare sociologică profesionistă, prima de acest fel realizată în România, de către INSCOP, pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei, potrivit sursei citate.

„Studiul arată că 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile”, concluzionează studiul.

Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. „Aproximativ două treimi dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor”, se arată într-un comunicat al SNMF.

„În ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare”, mai spune sursa citată.

INSCOP Research notează în analiza sa, potrivit SNMF, că „cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice”.

„Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, a mai arătat studiul INSCOP.

Datele relevate de acest studiu vor fi folosite de Grupul de Vaccinologie al SNMF pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie şi va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.

Sondajul de opinie la nivel naţional a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie-11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Studiul a fost comandat de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi proiectat cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologie.

Volumul eşantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2.115 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,1%, la un grad de încredere de 95. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

anm: procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, şi cei împreună cu el

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfinţit mucenic patrichie, episcopul prusei, şi

Publicitate

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Negre, din ţinutul Bitiniei. Acolo, mulţime de bolnavi veneau să se vindece de bolile lor.

Pentru că ţinutul era foarte populat şi căutat de oameni, romanii, în timpul lui Iulian Apostatul (361-363), au aşezat o capişte şi o statuie a lui Esculap, în semn de mulţumire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

accident la baranca: trei tinere au ajuns la spital după

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

românia are un nou președinte: nicușor dan

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe