Connect with us

ACTUALITATE

Consiliul Elevilor Cluj despre bursele școlare: Ridicarea mediei de acordare cu un punct, o cauză de stres pentru copii

Publicat

1642151577 elevi.jpg

Nevoia elevilor de a fi susținuți este una prea bine cunoscută, dar ce se întâmplă când statul încearcă sa limiteze resursele? Cu siguranță, bursele reprezintă un mijloc de motivare a elevilor, un mijloc prin care aceștia se simțeau susținuți de către autorități, iar măsura de mărire a mediei de la care se acordă bursa are, fără îndoială, efecte dramatice. Această măsură a provocat un val de nemulțumiri în rândul elevilor, care par a-și pierde încrederea în cei care ar trebui să îi încurajeze și care ar trebui să le ofere cele mai bune condiții de învățare pentru a obține performanța.

Consiliul Elevilor Cluj arată că, odată cu reapariția problemei burselor, prin ridicarea pragului minim la media de 9.50, ”nemulțumirea elevilor față de cum este organizat acest an școlar este mai mare ca niciodată, iar acest lucru este evident pentru noi”.

După consultarea realizată în cadrul structurii la nivel județean, noi am tras următoarele concluzii asupra subiectului burselor. Începând din toamna anului trecut Consiliul Elevilor a militat pentru majorarea burselor, a căror prag era mult prea nesemnificativ în raport cu cerințele unui elev din județul nostru, indiferent că acesta studia în urban sau rural, de multe ori simpla achiziționare a rechizitelor depășind suma alocată unui elev.

Odată cu venirea anului 2022, am fost surprinși de decizia Ministerului Educației Naționale prin care cuantumul minim al burselor școlare urma să se dubleze, consecința fiind mărirea pragului de acordare a acestora la media 9,50.

Acestea au dus la un cumul de diferite emoții în rândul elevilor, deoarece dublarea cuantumului este un lucru mult așteptat, dar totodată ridicarea…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Calea Turzii și strada Primăverii vor avea benzi dedicate de autobuz. Ce prevede Strategia de Mobilitate a Clujului, votată ieri

Publicat

blocuri cluj manastur.jpg

Clujul va deveni orașul de 15 minute până în anul 2030, adică în această rază cetățenii vor avea la dispoziție toate serviciile necesare pentru nevoile cotidiene, iar asta va reduce mult din trafic. Specialiștii care au întocmit Studiul de Mobilitate al municipiului, aprobat marți de către Consiliul Local, se așteaptă ca la finalul perioadei de implementare a măsurilor doar 25% din deplasări să se realizeze cu mașina, iar 37% cu transportul public.

Realizatorii acestui plan au apreciat faptul că cetățenii chestionați au ales transportul public ca prioritate de investiții pe latura de mobilitate și bicicletele, apoi pe locul trei – parcarea pentru mașină.

Cea mai spinoasă problemă rămâne mobilitatea pe axa Vest-Est, însă un pas major pentru rezolvare îl va reprezenta realizarea metroului. Între timp s-a recomandat extinderea pe acest traseu a politicii de benzi dedicate pentru transpotrul în comun, sporirea frecvenței de circulație și extinderea infrastructurii de bike sharing.

Vor fi extinse benzile dedicate pentru transportul în comun inclusiv pe străzile Izlazului, Primăverii și Calea Turzii.

Se dorește și extinderea rețelei de troleibuz spre Baciu, Gheorgheni și Zorilor.

Apahida, Floreștiul și Baciu vor deveni noduri de transfer de mobilitate pentru cei care vin spre Cluj-Napoca din zona metropolitană. Adică aici se vor lăsa mașinile și vor fi accesate mijloace de transport alternative spre municipiu.

În principiu 30 de minute va însemna o deplasare spre Cluj-Napoca din comunele zonei metropolitane folosind transportul public, mașina sau bicicleta electrică.

În interiorul municipiului, zone din Gruia și Zorilor, slab deservite de transportul public, vor fi…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bulgaria a înregistrat un record zilnic de 11.181 de cazuri de COVID-19

Publicat

Bulgaria a raportat miercuri un record zilnic de 11.181 cazuri de COVID-19, dintre care majoritatea sunt cauzate de varianta Omicron a coronavirusului, transmite Reuters.

În Bulgaria, ţară cu o populaţie de aproximativ 7 milioane de locuitori, rata vaccinării este mai mică de 30%.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a depăşit 840.000, iar cel al deceselor asociate acestei boli a ajuns la 32.332.

Pentru a limita răspândirea noii variante Omicron şi a evita creşterea presiunii asupra spitalelor, noul guvern de centru de la Sofia a făcut apel în mod constant către populaţie să se vaccineze anti-COVID-19, majoritatea bulgarilor fiind însă reticenţi.

Potrivit novinite.com, creşterea recentă a numărului de copii testaţi pozitiv la coronavirus a determinat autorităţile bulgare să ia în calcul prelungirea până la data de 6 februarie a vacanţei şcolare, a anunţat ministerul educaţiei bulgar Nikolai Denkov. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

RESTRICŢII auto. ORAR. Trei transporturi AGABARITICE prin Cluj şi Transilvania. Vor OCUPA peste 3,5 metri din lăţimea şoselelor

Publicat

transport agabaritic intern international 1 800x480 1.jpg

Trei transporturi agabaritice care vin de la Vama Borş vor străbate o parte din Transilvania, miercuri, printre localităţi numărându-se şi Clujul. În trafic vor fi restricţii de circulaţie.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, astăzi, 19 ianuarie, se vor desfăşura trei transporturi agabaritice, pe traseul: PTF Borş II – A 3 – DN 19 – Centura Oradea – DN 1 – A 3 – DN 1F – mun. Cluj-Napoca – Centura Apahida – Vâlcelele – DN 1C – DJ 161D – DJ 172F – DN 17 – Utriu.

Primul transport va pleca la ora 20:00 şi este format dintr-un camion cu lungimea de 42,90 metri, lăţimea de 3,50 metri şi greutatea de 33,36 tone, al doilea va pleca la ora 21.30 şi are lungimea de 48,80 metri, lăţimea de 3,50 metri şi greutatea de 33,20 tone, iar cel de-al treilea va pleca la ora 23.00 şi este format dintr-un camion cu lungimea de 42,80 metri, lăţimea de 3,50 metri şi greutatea de 33,30 tone.

Viteza de deplasare va fi adaptată condiţiilor de trafic. În conformitate OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depăşiri este de 70 km/oră.

Convoaiele vor fi însoţite pe traseul precizat de echipaje ale poliţiei rutiere”, informează Centru Infotrafic al Poliţiei Române.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se ridică majoritatea restricţiilor în Anglia

Publicat

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri că la 27 ianuarie se va pune capăt majorităţii măsurilor introduse pentru a limita răspândirea rapidă a variantei Omicron a noului coronavirus, urmând ca din martie să se renunţe la izolarea persoanelor testate pozitiv, transmite AFP.

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar, a anunţat Boris Johnson în parlament.

‘În condiţiile în care COVID devine endemic, trebuie să înlocuim obligaţiile legale prin sfaturi şi recomandări’, a explicat el.

Şeful guvernului britanic a afirmat că nu va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată.

‘Nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă’, a explicat el.

În Marea Britanie, unde mai mult de 152.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au decedat, cele mai recente date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a numărului de cazuri noi săptămânale şi o stabilizare a numărului de pacienţi spitalizaţi. Concomitent scade şi numărul celor aflaţi la terapie intensivă, aflat oricum la un nivel redus în timpul valului Omicron.

Această relaxare a unor măsuri considerate de către o parte a majorităţii conservatoare ca îngrădind libertăţile survine mai devreme decât se aştepta şi într-un context de criză fără precedent pentru Boris Johnson, adâncit în scandalul petrecerilor de la reşedinţa sa din Downing Street în timpul perioadelor de lockdown.

În Regatul Unit, fiecare naţiune constitutivă îşi decide politica în materie de sănătate.

Marţi, guvernul scoţian a anunţat ridicarea majorităţii restricţiilor începând de lunea viitoarea. Discotecile se vor putea redeschide, iar capacităţile de primire ale sălilor de spectacole vor fi crescute.

Până acum, doar trei familii diferite puteau să se întâlnească în spaţii închise, dar această limită va fi la rândul ei anulată.

Totuşi, telemunca rămâne recomandată.

La rândul său, guvernul Ţării Galilor, unde valul Omicron a trecut de vârful de cazuri, a anunţat săptămâna trecută o ridicare treptată a restricţiilor.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe