Connect with us

ACTUALITATE

Consiliul European extraordinar din 1 februarie 2024 pe tema unui nou ajutor acordat Ucrainei

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Într-o mișcare remarcabilă, liderii Uniunii Europene se vor aduna într-o reuniune extraordinară la Bruxelles la 1 februarie 2024 pentru a aborda chestiuni de importanță crucială.

Principalul subiect pe agendă este revizuirea bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 și deblocarea ajutorului pentru Ucraina, conform informațiilor furnizate de www.consilium.europa.eu, citat de Agerpres.

Contextul deciziei – decembrie 2023

După consensul obținut la anteriorul Consiliu European formal în decembrie 2023, liderii UE au hotărât să organizeze acest summit de urgență pentru a discuta despre acordarea unui nou ajutor financiar pentru Ucraina.

O decizie care viza un pachet de 50 de miliarde de euro (17 miliarde sub formă de grant și 33 de miliarde sub formă de împrumut) a fost amânată din cauza opoziției premierului ungar, Viktor Orbán.

Propuneri și discuții – februarie 2024

La reuniunea din februarie, liderii vor dezbate propunerea de revizuire la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Printre elementele cheie se numără crearea unui Mecanism pentru Ucraina, având scopul de a asigura stabilitatea pe termen lung a țării și lansarea platformei „Tehnologii Strategice pentru Europa” (STEP) pentru a spori competitivitatea.

Presiuni asupra bugetului – confruntând provocări neașteptate

Consiliul European recunoaște că, în fața unor provocări neașteptate, cum ar fi războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pandemia globală de COVID-19 și creșterea ratelor dobânzilor, bugetul pe termen lung al UE se află sub presiune și necesită consolidare.

Cadrul de negociere – finanțare pentru priorități

În decembrie, liderii au discutat, în baza cadrului de negociere, modul în care pot fi finanțate nevoile urgente și prioritățile viitoare.

Un pachet financiar suplimentar de 64,6 miliarde de euro a fost propus, acoperind diverse domenii precum sprijinul pentru Ucraina, migrația, dimensiunea externă și alte priorități specifice.

Nou ajutor pentru Ucraina

Propunerea Comisiei Europene privind un nou ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, adoptată în iunie 2023, este în centrul atenției.

Recent, ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat un mandat de negociere parțial pentru un instrument unic dedicat sprijinirii redresării și modernizării Ucrainei.

Decizii anterioare și perspective viitoare

În cadrul reuniunii precedente din decembrie 2023, liderii UE au discutat despre diverse subiecte, inclusiv sancțiunile împotriva Rusiei, continuarea sprijinului pentru Ucraina, securitate și apărare, precum și extinderea și reformele.

De asemenea, au fost luate decizii importante privind negocierile de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și acordarea statutului de țară candidată Georgiei.

Istoricul și rolul Consiliului European

Consiliul European, devenit o instituție oficială în 1992, este esențial în definirea orientării politice generale a UE.

Aceasta stabilește agenda politică și adoptă concluzii în reuniunile formale sau extraordinare.

Cu 27 de state membre, Consiliul European are un rol crucial în modelarea viitorului Uniunii Europene.

Reuniunea extraordinară din februarie 2024 este așteptată să aducă clarificări asupra viitorului ajutorului pentru Ucraina și să consolideze direcțiile strategice pentru perioada următoare.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Pericol de inundații: Autoritățile din Botoșani încep controale stricte la rigole, șanțuri și cursuri de apă

Publicat

pericol de inundații: autoritățile din botoșani încep controale stricte la

Publicitate

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează în perioada 6 mai – 19 iunie 2025, acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.
În acest scop, la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii din Dorohoi

Publicat

antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii din dorohoi

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, în colaborare cu Asociațiile Cuza Vodă și Integritas Dorohoi, a organizat vineri, 16 mai 2025, o oră deschisă dedicată elevilor de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, în cadrul Proiectului „Învață de la Antreprenori”. Evenimentul a reunit 80 de elevi din clasele IX-XI, care au avut ocazia să interacționeze direct cu trei antreprenori locali de succes.

 

În fața tinerilor au luat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

 „Tom Degeţel” vine la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

 „tom degeţel” vine la teatrul pentru copii și tineret „vasilache”

Publicitate

  „Tom Degeţel” este spectacolul pe care cei mai mici spectatori îl pot viziona la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, în zilele de:

– joi, 22 mai 2025, de la ora 18:00,

– duminică, 25 mai 2025, de la orele 11:00 și 12:30

 

Spectacolul „Tom Degeţel”, de Valentin Dobrescu, după o poveste populară engleză este un spectacol care se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Seminarul Eminescu de la Ipotești, la ediția a XII-a

Publicat

seminarul eminescu de la ipotești, la ediția a xii a

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-24 mai 2025, ediția a XII-a a Seminarului Eminescu.

Studenți și profesori din mai multe centre universitare din România, Republica Moldova, Ucraina  și Italia – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe