Connect with us

ACTUALITATE

Celule de închisoare vechi de 200 de ani, renovate la Arad. Investiţie de 4 milioane lei

Publicat

celule vechi arad

Consiliul Judeţean (CJ) Arad va renova, pentru a include în circuitul turistic, fosta închisoare a Comitatului Arad, un palat vechi de două secole aflat în centrul municipiului Arad, investiţiile ridicându-se la aproximativ patru milioane de lei.

Clădirea istorică este situată pe bulevardul Revoluţiei, în apropiere de Palatul Administrativ, iar acolo a funcţionat, începând cu anul 1821 până în perioada Revoluţiei de la 1848-1849, închisoarea Comitatului Arad.

Palatul a găzduit, în ultimele decenii ale perioadei comuniste şi după Revoluţie, sediile principalelor ziare din judeţ, iar astăzi este ocupat de birourile Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică şi ale Direcţiei de Programe din cadrul CJ Arad.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat, miercuri, că lucrările de reabilitare a imobilului vor costa aproximativ patru milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din bugetul judeţean. Se vor renova interioarele, va fi consolidată structura clădirii şi va fi schimbat acoperişul.

La finalul lucrărilor, imobilul va fi introdus în circuitul turistic, printr-o colaborarea cu muzeul judeţean.

„Am discutat cu conducerea Complexului Muzeal Arad în vederea realizării, în clădirea renovată, a unui muzeu al oraşului Arad, care să pună în valoare o parte din exponatele care, din lipsă de spaţiu, zac astăzi în depozit. Lucrările estimăm că se vor încheia în această toamnă şi, până atunci, vom pregăti clădirea pentru destinaţia pe care urmează să o primească”, a declarat Cionca.

În afară de foste celule de detenţie aflate în subsol, autorităţile vor să pună în valoare şi Sala „Iuliu Maniu”, în care, în 13 -14 noiembrie 1918, au avut loc tratativele istorice pentru viitorul Transilvaniei. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Programul de circulație al autobuzelor STP, luni, 15 august, în Zona Metropolitană Alba Iulia

Publicat

stp alba iulia autobuz 1000x600.jpg

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport  în ziua sărbătorii de Sfânta Maria.

Luni, 15 august 2022,  programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior.

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dan Petrescu nu poate fi fericit. „Nu am cum să fiu fericit după victoria asta, pentru că e greu să-l înlocuim pe Debeljuh”

Publicat

dan petrescu e1584611498342.jpg

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, joi seara, după victoria cu Şahtior Soligorsk cu 1-0 care a adus calificarea în play-off-ul Conference League, că nu poate să fie fericit deoarece golgheterul Gabriel Debeljuh a suferit o accidentare la ligamentele încrucişate şi va lipsi cel puţin şase luni.

‘Când câştigi un meci trebuie să fii fericit. Am jucat împotriva campioanei din Belarus, nu a fost nicio diferenţă între noi şi ei. Am înscris în prima repriză, când am fost mai buni, a doua parte a fost însă mai echilibrată. Din păcate avem o veste tristă, foarte tristă,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un nou proiect pentru creșterea eficienței energetice a iluminatului public din Alba Iulia. Valoarea investiției

Publicat

cetatea alba carolina noaptea 1000x600.jpeg

Consilierii locali din Alba Iulia au votat în ședința extraordinară de joi, 11 august, un proiect privind participarea municipiului la „Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public” și aprobarea devizului general al proiectului „Creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public în municipiul Alba Iulia”. 

Primăria Alba Iulia are în pregătire depunerea unui proiect de finanțare în cadrul programului privind sprijinirea eficienței energetice și a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mistreți pe o stradă din Cluj-Napoca. Au intervenit pompierii și jandarmii

Publicat

mistret scaled e1660277627647.jpg

Doi porci mistreți au fost văzuți în noaptea de joi spre vineri pe strada Edgar Quinet din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca, anunță Organizația pentru Protecția Mediului si Combaterea Braconajului (OPMCB).

Potrivit reprezentanților asociației, la fața locului au intervenit, de urgență,  pompieri și jandarmi care au luat măsuri pentru îndepărtarea animalelor din zonă și scoaterea lor în afara Clujului.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe