Connect with us

EVENIMENT

Consiliul Județean Hunedoara va da bani pentru cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Publicat

cetati dacice muntii orastiei

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va susţine financiar, cu cel puţin 100.000 de lei pe an, cercetările arheologice efectuate în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise pe lista UNESCO, potrivit unui protocol ce a fost aprobat vineri, într-o şedinţă, de consilierii judeţeni.

Documentul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva.

Protocolul de cooperare este valabil pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop punerea în valoare culturală, ştiinţifică şi turistică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest sens a fost stabilit un cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

„În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa)”, se menţionează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit protocolului, materialul arheologic descoperit în perimetrul cetăţilor dacice va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea şi punerea lor în valoare, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea fiind considerate priorităţi de către CJ Hunedoara.

În anul 2012, prin hotărâre de guvern, CJ Hunedoara a dobândit dreptul de administrare asupra fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.

Anul acesta, CJ Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca are calitatea de instituţie organizatoare a cercetărilor arheologice sistematice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi, în parteneriat cu MCDR Deva şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, asigură responsabilitatea ştiinţifică a problematicii siturilor dacice.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Publicat

varga e1732091678910.jpg

Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele

Publicat

whatsapp image 2024 11 20 at 13.29.37 1.jpeg

Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc

O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi

Publicat

ninge în apuseni și Șureanu: la munte, iarna a venit

În seara de 20 noiembrie 2024,  prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.

Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Publicat

academia de muzica constructie 1 e1709285973888.jpg

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe