Connect with us

EVENIMENT

Consiliul Județean Hunedoara va da bani pentru cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Publicatcetati dacice muntii orastiei

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va susţine financiar, cu cel puţin 100.000 de lei pe an, cercetările arheologice efectuate în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise pe lista UNESCO, potrivit unui protocol ce a fost aprobat vineri, într-o şedinţă, de consilierii judeţeni.

Documentul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva.

Protocolul de cooperare este valabil pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop punerea în valoare culturală, ştiinţifică şi turistică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest sens a fost stabilit un cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

“În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa)”, se menţionează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit protocolului, materialul arheologic descoperit în perimetrul cetăţilor dacice va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea şi punerea lor în valoare, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea fiind considerate priorităţi de către CJ Hunedoara.

În anul 2012, prin hotărâre de guvern, CJ Hunedoara a dobândit dreptul de administrare asupra fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.

Anul acesta, CJ Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca are calitatea de instituţie organizatoare a cercetărilor arheologice sistematice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi, în parteneriat cu MCDR Deva şi Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, asigură responsabilitatea ştiinţifică a problematicii siturilor dacice.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Incendiu la o garsonieră dintr-un bloc din Tulcea. 11 locatari s-au autoevacuat

Publicat

Unsprezece persoane care locuiesc într-un bloc din municipiul Tulcea s-au autoevacuat, vineri seara, dintr-un bloc în care a izbucnit un incendiu, cauzat cel mai probabil de un furtun deteriorat de la o butelie cu gaz, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta .

Incendiul se manifesta cu flacără în balconul unei garsoniere de la etajul al treilea al unui bloc, iar pompierii au intervenit cu patru echipaje, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de salvare la înălţime şi o ambulanţă SMURD.

“Prin intervenţia promptă a pompierilor incendiul a fost lichidat în mai puţin de 15 minute, iar din fericire nu au fost înregistrate victime. Locatarul garsonierei şi alte 10 persoane s-au autoevacuat, iar pompierii au salvat un căţel din garsonieră”, a anunţat ISU.

Potrivit sursei, cauza probabilă a incendiului este furtunul deteriorat al unei butelii de aragaz. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu într-un magazin din Petroșani. Pompierii au evacuat locatarii unui bloc învecinat

Publicat

Un incendiu a izbucnit vineri seara la acoperișul unui magazin din Petroșani, aflat la doar câțiva metri de un bloc de locuințe cu 10 etaje. Zeci de persoane au fost evacuate de pompieri ori și-au părăsit singure apartamentele.

Potrivit ISU Hunedoara, incendiul a afectat un magazin situat pe strada 1 Decembrie din Petroşani.

La fața locului s-au deplasat 4 autospeciale de mare capacitate, o maşină de stingere a SVSU Petrila, o autoscară, precum şi cu două ambulanţe.

Deoarece magazinul este situat în imediata apropiere a unui bloc cu 10 etaje, pompierii au evacuat 10 persoane, iar alţi 30 de locatari s-au autoevacuat.

Acoperişul afectat de incendiu are aproximativ 150 de metri pătrați. Pompierii intervin pentru lichidarea incendiului care este alimentat de o cantitate mare de materiale inflamabile aflate în interiorul magazinului.

Intervenţia pompierilor este în desfășurare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident MORTAL pe o stradă din Cluj-Napoca. O femeie a decedat după ce a fost lovită de o mașină condusă de un șofer băut

Publicat

Un accident rutier mortal  a avut loc vineri seara, pe strada Romul Ladea din Cluj-Napoca. O femeie a murit după ce a fost lovită de o mașină condusă de un șofer băut.

Din primele date, conducatorul unui autoturism, cetățean străin, care se deplasa pe strada Romul Ladea, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, pătrunzând pe trotuar, unde a surprins si accidentat o femeie în vârstă de 70 de ani, din Huedin.

În urma evenimentului, din nefericire, a rezultat decesul femeii.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0.97 mg/l alcoool pur în aerul expirat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat fără permis, la volanul unei mașini cu numere false, a lovit 10 autoturisme parcate în Constanța

Publicat

Un bărbat de 49 de ani care nu are permis de conducere, aflat la volanului unei mașini cu numere false, a accidentat vineri seara zece autoturisme parcate pe o stradă din Constanța.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii au fost sesizați vineri seara cu privire la producerea unui accident pe strada Brizei din municipiul Constanța.

Din primele cercetări s-a stabilit că un bărbat de 49 de ani, în timp ce se afla la volanul unei mașini, ar fi avariat 10 autoturisme care se aflau parcate.

Polițiștii au stabilit că acesta nu are permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false.

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal.

sursa: Mediafax

Citește mai departe