Connect with us

EVENIMENT

Consiliul Județean Hunedoara va da bani pentru cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Publicat

cetati dacice muntii orastiei

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va susţine financiar, cu cel puţin 100.000 de lei pe an, cercetările arheologice efectuate în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise pe lista UNESCO, potrivit unui protocol ce a fost aprobat vineri, într-o şedinţă, de consilierii judeţeni.

Documentul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva.

Protocolul de cooperare este valabil pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop punerea în valoare culturală, ştiinţifică şi turistică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest sens a fost stabilit un cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

„În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa)”, se menţionează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit protocolului, materialul arheologic descoperit în perimetrul cetăţilor dacice va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea şi punerea lor în valoare, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea fiind considerate priorităţi de către CJ Hunedoara.

În anul 2012, prin hotărâre de guvern, CJ Hunedoara a dobândit dreptul de administrare asupra fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.

Anul acesta, CJ Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca are calitatea de instituţie organizatoare a cercetărilor arheologice sistematice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi, în parteneriat cu MCDR Deva şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, asigură responsabilitatea ştiinţifică a problematicii siturilor dacice.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Publicat

u bt fc arges.jpg

U-BT Cluj-Napoca a început cu dreptul campania de calificare în finala Ligii Naționale de baschet masculin.

Baschetbaliștii clujeni au învins, joi, pe teren propriu acasă, echipa FC Argeș Pitești, în primul meci din semifinale.

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Prima parte a întâlnirii a fost una echilibrată cu puncte de ambele părți. La pauză, scorul a fost unul „strâns”, 49-45.

În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR

Publicat

construcția unui nou sediu pentru tribunalul alba: cni va implementa

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Aiud fără bani și bijuterii prin ”Metoda Colindul”. Două persoane au fost trimise în judecată

Publicat

cum a rămas o femeie din aiud fără bani și

Două femei au fost trimise în judecată, după ce au pus în scenă o metodă de furt la Aiud. Este vorba despre o metodă folosită în preajma sărbătorilor. Dosarul a primit undă verde, din partea magistraților Judecătoriei Aiud. 

Mai exact, în data de 19 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Aiud au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Cele două femei au acționat la începutul lunii decembrie a anului 2021. Acestea au intrat în casa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

strada g verdi.jpg

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe