EVENIMENT
Consiliul Județean Hunedoara va da bani pentru cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va susţine financiar, cu cel puţin 100.000 de lei pe an, cercetările arheologice efectuate în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise pe lista UNESCO, potrivit unui protocol ce a fost aprobat vineri, într-o şedinţă, de consilierii judeţeni.
Documentul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva.
Protocolul de cooperare este valabil pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop punerea în valoare culturală, ştiinţifică şi turistică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest sens a fost stabilit un cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
„În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa)”, se menţionează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.
Potrivit protocolului, materialul arheologic descoperit în perimetrul cetăţilor dacice va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu pentru o perioadă de cel mult şase luni.
Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea şi punerea lor în valoare, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea fiind considerate priorităţi de către CJ Hunedoara.
În anul 2012, prin hotărâre de guvern, CJ Hunedoara a dobândit dreptul de administrare asupra fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.
Anul acesta, CJ Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca are calitatea de instituţie organizatoare a cercetărilor arheologice sistematice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi, în parteneriat cu MCDR Deva şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, asigură responsabilitatea ştiinţifică a problematicii siturilor dacice.
AGERPRES
EVENIMENT
Start la admitere la cea mai mare universitate din România, UBB Cluj-Napoca. Sunt peste 18.000 de locuri disponibile

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a dat joi, 10 iulie 2025, startul primei sesiuni de admitere pentru anul universitar 2025-2026, cu peste 5.500 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, peste 10.000 de locuri în regim cu taxă și aproximativ 3000 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Apel la voluntari pentru curățenie la stația meteo Vlădeasa: „Un pas mic, dar important pentru restart”

După incendiul care a distrus în 24 iunie stația meteo de pe Vârful Vlădeasa, din județul Cluj, salvamontiștii și prietenii muntelui fac un apel la comunitate.
Sâmbătă, pe 19 iulie, se organizează o zi de muncă voluntară pentru curățarea zonei afectate de focul de la stația meteo Vlădeasa. Acțiunea este deschisă tuturor celor care vor să dea o mână de ajutor la refacerea uneia dintre cele mai importante…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj scoate la concurs trei posturi vacante. Vezi pozițiile și cerințele pentru fiecare

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj face angajări. Trei posturi sunt scoase la concurs în luna iulie 2025, toate cu contract pe perioadă nedeterminată.
Candidații interesați pot aplica pentru poziții din zona operațională, iar fiecare selecție presupune parcurgerea mai multor etape, inclusiv probă scrisă și interviu. Cei care vor să facă parte din echipa celui mai mare aeroport regional din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Anul 2026, instituit ca „Anul Nadia Comăneci”. Legea, promulgată de președintele Nicușor Dan

Președintele Nicușor Dan a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea anului 2026 ca „Anul Nadia Comăneci”, a informat Administrația Prezidențială.
Potrivit legii, se desemnează Comitetul Olimpic și Sportiv Român ca instituție coordonatoare a întregii activități derulate pe perioada anului 2026. Acesta va elabora un calendar cu activități sportive și educative care va fi transmis autorităților naționale și misiunilor diplomatice și…
Citește mai mult pe Alba24.ro