Connect with us

EVENIMENT

Consiliul Județean Hunedoara va da bani pentru cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Publicat

cetati dacice muntii orastiei

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va susţine financiar, cu cel puţin 100.000 de lei pe an, cercetările arheologice efectuate în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise pe lista UNESCO, potrivit unui protocol ce a fost aprobat vineri, într-o şedinţă, de consilierii judeţeni.

Documentul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva.

Protocolul de cooperare este valabil pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop punerea în valoare culturală, ştiinţifică şi turistică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest sens a fost stabilit un cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

„În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa)”, se menţionează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit protocolului, materialul arheologic descoperit în perimetrul cetăţilor dacice va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea şi punerea lor în valoare, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea fiind considerate priorităţi de către CJ Hunedoara.

În anul 2012, prin hotărâre de guvern, CJ Hunedoara a dobândit dreptul de administrare asupra fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.

Anul acesta, CJ Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca are calitatea de instituţie organizatoare a cercetărilor arheologice sistematice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi, în parteneriat cu MCDR Deva şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, asigură responsabilitatea ştiinţifică a problematicii siturilor dacice.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Activitate a Biroului pentru Protecția Animalelor Poliția Alba, alături de câinii Tina și Bruno, la școala din Ciugud

Publicat

foto: activitate a biroului pentru protecția animalelor poliția alba, alături

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat luni o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnazială Ciugud, însoțiți de Tina și Bruno.

Cei doi câini au ascultat cu atenție instructajul polițiștilor Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.

În semn de mulțumire, copiii le-au dăruit polițiștilor un cadou care să le amintească de întâlnirea de luni. Fiecare a surprins un moment alături de animalul său preferat, realizând un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Suporterii „U” Cluj, mobilizare impresionantă înainte de derby-ul cu CFR, în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Publicat

whatsapp image 2025 03 31 at 18.08.51.jpeg

Luni seară, suporterii Universității Cluj s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pregătiți să își însoțească echipa pe Cluj Arena, unde va avea loc marele derby cu CFR Cluj.

Fanii „studenților” scandează „Haide U!” și poartă fulare alb-negre, într-o atmosferă electrizantă, creată în piața din centrul Clujului. Suporterii „U” Cluj au anunțat de asemenea o coregrafie spectaculoasă în timpul meciului din seara aceasta.

„Derby-ul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Popa estimează o triplare a afacerilor companiei Transavia în următorii 5 ani

Publicat

ioan popa estimează o triplare a afacerilor companiei transavia în

Ioan Popa estimează o triplare a afacerilor companiei Transavia în următorii 5 ani. Acesta a participat la ”Conferința ZF TOP 1.000 cele mai mari companii: o mie de motive de încredere în România”.

”Compania funcționează fără credite, fără ajutoare de stat, fără fonduri europene sau alte programe. Domeniul acesta este un domeniu puțin diferit față de alte business-uri în care faci lucrări, de exemplu, domeniul construcției. Noi, pentru a crea plus valoare, pentru a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025: cererile de înscriere se completează până în 6 mai. Detalii pentru părinți

Publicat

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025: cererile de înscriere se completează

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025: cererile de înscriere se completează în perioada 31 martie – 6 mai. Acestea pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului sau online.

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv. De asemenea, poti fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe