Connect with us

EVENIMENT

Consiliul Județean Hunedoara va da bani pentru cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Publicat

cetati dacice muntii orastiei

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va susţine financiar, cu cel puţin 100.000 de lei pe an, cercetările arheologice efectuate în perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise pe lista UNESCO, potrivit unui protocol ce a fost aprobat vineri, într-o şedinţă, de consilierii judeţeni.

Documentul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva.

Protocolul de cooperare este valabil pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop punerea în valoare culturală, ştiinţifică şi turistică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest sens a fost stabilit un cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

„În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa)”, se menţionează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit protocolului, materialul arheologic descoperit în perimetrul cetăţilor dacice va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea şi punerea lor în valoare, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea fiind considerate priorităţi de către CJ Hunedoara.

În anul 2012, prin hotărâre de guvern, CJ Hunedoara a dobândit dreptul de administrare asupra fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.

Anul acesta, CJ Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca are calitatea de instituţie organizatoare a cercetărilor arheologice sistematice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi, în parteneriat cu MCDR Deva şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, asigură responsabilitatea ştiinţifică a problematicii siturilor dacice.

AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Bebeluș de 8 luni, blocat într-un autoturism, salvat de pompierii din Odorheiu Secuiesc

Publicat

ambulanta accident general 1 e1617451283372

Intervenție contracronometru a salvatorilor din Harghita, după ce un bebeluș a rămas blocat într-un autotutrism.

Potrivit ISU Harghita, incidentul a avut loc în Odorheiu Secuiesc.

Un bebeluș de 8 luni a rămas blocat într-un autoturism, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

A acționat, pentru deblocarea ușii autoturismului, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de intervenție.

”Din fericire, bebelușul nu are nevoie de îngrijiri medicale””, au precizat reprezentanții ISU Harghita..

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța: 77 de pompieri, în sprijin pentru stingerea incendiului ”monstru”

Publicat

pompieri romani in sprijin incendiu franta

Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța. România trimite mijloace tehnice, mașini și pompieri pe cale aeriană la Bordeaux. Pompierii ar urma să plece în această noapte și să ajungă în Franța odihniți, după mii de kilometri.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că Franța a cerut ajutor aerian și terestru miercuri.

Sprijin aerian a fost oferite din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii masive de pădure. Cererea Franței era ca avioanele să se poată alimenta din mare.

România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenție, iar Franța a acceptat ajutorul, declară Arafat.

Deosebit în această misiune este distanța foarte mare.

„Am hotărât să folosim avioanele de la baza de transport strategic Papa care aparține, bineînțeles, forțelor NATO, iar România are în ea ore de zbor alocate – cum sunt ele alocate și altor țări care participă în acest proiect – și urmează astăzi să vină două avioane C 17, care sunt avioanele foarte mari de transport care le are tot în dotare baza respectivă. Un avion va ateriza la București și un avion va ateriza la Timișoara”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța. 77 de pomieri și 17 mijloace de intervenție

Între timp, IGSU a mobilizat forțele de intervenție care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor vin și alte mijloace de intervenție.

„Au fost mobilizați pompierii către București și către Timișoara din mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele două avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța.

Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare.

Vorbim și de cele de 4.000 de litri pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare care au fost puse la dispoziția noastră și le folosim în contextul colaborării sub mecanismul protecției civile europene. (…) Forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța”, a declarat Arafat.

Avioanele sunt așteptate să ajungă la Baza 90 și la Timișoara și sunt alocate 3 ore pentru încărcare și ancorare.

„Mașinile vor fi deja la Timișoara și la București, sosite. Noi așteptăm ultima mașină să ajungă la București din Piatra Neamț, la ora 18.00, ceea ce înseamnă că va fi totul pregătit pentru a fi încărcat. Și sperăm să reușească să plece chiar în noaptea asta”, a mai spus șeful DSU.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Minivacanţa de Sfânta Maria. Poliția își suplimentează forțele

Publicat

1659621892 politie masina alba 1000x600.jpg

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat, joi, că a fost suplimentat numărul agenţilor care îşi vor desfăşura activitatea la controlul documentelor în perioada minivacanţei de Sfânta Maria.

„În această perioadă, la nivel naţional, aproximativ 4.000 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat. Va fi folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere a frontierei, iar în limita configuraţiei acestora în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz”, se arată într-un comunicat al IGPF transmis AGERPRES.

Conform Poliţiei de Frontieră, se aşteaptă o creştere semnificativă a valorilor de trafic la intrarea şi ieşirea din ţară, având în vedere experienţa din urmă cu două săptămâni, când prin punctele de graniţă au trecut aproximativ un milion de persoane.

Deoarece formalităţile specifice la frontierele interne ale Uniunii Europene se efectuează în comun cu poliţiştii de frontieră ungari, respectiv bulgari, au fost contactate autorităţile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul să se desfăşoare cu operativitate, dar şi cu respectarea metodologiei de lucru.

 

Minivacanţa de Sfânta Maria. Poliția își suplimentează forțele: trafic suspendat

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, IGPF recomandă călătorilor utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.

În PTF Bechet traficul este suspendat temporar, ca urmare a sistării tranzitului cu bacul peste fluviul Dunărea. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Copil ținut gol pe podea, în frig, lovit cu o coadă de lopată, dat cu capul de ușă. Sucevean reținut

Publicat

catuse.jpg

Magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, județul Suceava, au dispus joi arestarea preventivă a unui inculpat, acuzat că a sechestrat un copil de 11 ani în sediul firmei pe care o administrează, pe care l-a ținut dezbrăcat în frig pe o pardoseală și l-a bătut.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, procurorii au dispus miercuri reţinerea pentru 24 de ore a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, șantaj şi lipsire de libertate.

Conform procurorilor, în 25 februarie 2021, inculpatul a luat-o cu forţa pe persoana vătămată minoră în vârstă de 11 ani, a dus-o şi introdus-o împotriva voinţei sale într-o anexă a firmei, unde a ținut-o aproximativ 4 ore, timp în care a supus victima la tratamente degradante, respectiv a ținut-o în frig dezbracată, întinsă pe pardoseală şi a udat-o cu apă.

 

Copil ținut gol pe podea, în frig, lovit cu o coadă de lopată, dat cu capul de ușă. Sucevean reținut: l-a lovit cu o coadă de lopată

 

Procurorii arată că inculpatul ar fi lovit victima cu pumnii şi picioarele la nivelul feţei şi corpului, a lovit-o cu o coadă de lopată peste mâini şi a lovit-o cu capul de o ușă, cauzându-i leziuni ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale.

„Totodată a constrâns-o prin amenințări și acte de violență pe persoana vătămată minoră în timp ce se afla împotriva voinţei sale în anexa societăţii comerciale să se dezbrace şi să mărturisească săvârşirea unei infracţiuni de furt presupus a fi comis la data de 24.02.2021, context în care a înregistrat-o audio-video cu telefonul mobil personal”, se mai arată îân comunicat.

Joi, inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi, care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe 30 de zile. MEDIAFAX

Citește mai departe