Connect with us

EVENIMENT

Consiliul UE a adoptat un nou regulament privind bateriile şi deşeurile de baterii

Publicat

comisia europeana
fotografie cu caracter ilustrativ

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni un nou regulament, care întărește normele de sustenabilitate pentru baterii și deșeurile de baterii. Acest regulament va acoperi întregul ciclu de viață al bateriilor, inclusiv producția, reutilizarea și reciclarea, având ca scop asigurarea siguranței, sustenabilității și competitivității acestora.

„Bateriile sunt esenţiale pentru procesul de decarbonizare şi pentru tranziţia UE către moduri de transport cu emisii zero.

În acelaşi timp, bateriile uzate conţin multe resurse valoroase şi trebuie să putem reutiliza aceste materii prime critice în loc să ne bazăm pe ţări terţe pentru aprovizionare.

Noile norme vor promova competitivitatea industriei europene şi vor asigura faptul că noile baterii sunt sustenabile şi contribuie la tranziţia verde”, a declarat ministrul spaniol al tranziţiei ecologice, Teresa Ribera.

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului se va aplica tuturor bateriilor, inclusiv tuturor deşeurilor de baterii portabile, bateriilor pentru vehicule electrice, bateriilor industriale, bateriilor de pornire, iluminat sau aprindere (SLI) (utilizate în principal pentru vehicule şi utilaje) şi bateriilor pentru mijloace de transport uşoare (de exemplu, biciclete electrice, motorete electrice, trotinete electrice).

Noile norme vizează promovarea unei economii circulare prin reglementarea bateriilor pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă. Prin urmare, regulamentul stabileşte cerinţe privind sfârşitul ciclului de viaţă, inclusiv obiective şi obligaţii de colectare, obiective privind recuperarea materialelor şi răspunderea extinsă a producătorilor.

Regulamentul stabileşte obiective pentru producători de a colecta deşeuri de baterii portabile (63% până la sfârşitul anului 2027 şi 73% până la sfârşitul anului 2030) şi introduce un obiectiv specific de colectare a deşeurilor de baterii pentru mijloacele de transport uşoare (51% până la sfârşitul anului 2028 şi 61% până la sfârşitul anului 2031).

Consiliul UE a adoptat un nou regulament privind bateriile şi deşeurile de baterii. Bateriile vor trebui să deţină o documentaţie privind conţinutul reciclat

Regulamentul stabileşte obiectivul de recuperare a litiului din deşeurile de baterii la 50% până la sfârşitul anului 2027 şi la 80% până la sfârşitul anului 2031, obiectiv care poate fi modificat prin acte delegate în funcţie de evoluţiile pieţei şi ale tehnologiei şi de disponibilitatea litiului.

Documentul prevede niveluri minime obligatorii de conţinut reciclat pentru bateriile industriale, bateriile SLI şi bateriile EV. Pentru început, acestea sunt stabilite la 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu şi 6% pentru nichel.

Bateriile vor trebui să deţină o documentaţie privind conţinutul reciclat.

Obiectivul de eficienţă a reciclării este stabilit la 80% până la sfârşitul anului 2025 pentru bateriile cu nichel-cadmiu şi la 50% până la sfârşitul anului 2025 pentru alte deşeuri de baterii.

Regulamentul prevede că, până în 2027, bateriile portabile încorporate în aparate ar trebui să poată fi demontate şi înlocuite de către utilizatorul final, lăsând suficient timp operatorilor pentru a-şi adapta proiectarea produselor la această cerinţă.

Aceasta este o dispoziţie importantă pentru consumatori.

Bateriile mijloacelor de transport uşoare vor trebui să poată fi înlocuite de un profesionist independent.

Noile norme vizează îmbunătăţirea funcţionării pieţei interne a bateriilor şi asigurarea unei concurenţe mai echitabile datorită cerinţelor de siguranţă, sustenabilitate şi etichetare.

Acest lucru se va realiza prin criterii de performanţă, sustenabilitate şi siguranţă, restricţii stricte pentru substanţe periculoase precum mercurul, cadmiul şi plumbul şi informaţii obligatorii privind amprenta de carbon a bateriilor.

Consiliul UE a adoptat un nou regulament privind bateriile şi deşeurile de baterii. Votul de luni al Consiliului încheie procedura de adoptare

Regulamentul introduce cerinţe de etichetare şi de informare, printre altele cu privire la componentele bateriei şi la conţinutul reciclat, precum şi un „paşaport pentru baterii” electronic şi un cod QR.

Pentru a acorda statelor membre şi actorilor economici de pe piaţă suficient timp pentru a se pregăti, cerinţele de etichetare se vor aplica începând cel târziu din 2026, iar codul QR începând cel târziu din 2027.

Noul regulament vizează reducerea impactului social şi a impactului asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viaţă al bateriei. În acest scop, regulamentul stabileşte norme stricte privind obligaţia de diligenţă pentru operatorii care trebuie să verifice sursa materiilor prime utilizate pentru bateriile introduse pe piaţă.

Regulamentul prevede o derogare pentru IMM-uri de la normele privind diligenţa necesară.

Votul de luni al Consiliului încheie procedura de adoptare.

Regulamentul va fi semnat de Consiliu şi de Parlamentul European, apoi textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Organizatorii Untold și Nicușor Dan anunță un festival de mare anvergură în Capitală, pe Arena Națională

Publicat

untold bucuresti.jpg

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut joi o conferință de presă alături de reprezentanții Untold Universe, pentru a anunța organizarea unui nou festival de mare amploare la București.

Festivalul ar urma să fie organizat pe Arena Națională și în împrejurimi, unde vor fi amenajate mai multe scene, iar organizatorii se așteaptă la o participare de circa 150.000 – 200.000 de persoane.

Edy Chereji, managerul festivalului Untold, a declarat că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat de presă Ion Dumitrel, PNL Alba: România, înainte! Alegerea mea este clară: Crin Antonescu PREȘEDINTE!

Publicat

comunicat de presă ion dumitrel, pnl alba: românia, înainte! alegerea

”Alba de astăzi nu este rezultatul unei întâmplări, ci al unei administrații performante. Cu ajutorul fondurilor europene, am redat viața comunităților și am îmbunătățit condițiile pentru cetățeni.

Experiența îmi arată că dezvoltarea județului nostru depinde de un parcurs democratic și de echilibrul României, atât intern, cât și extern.

Pe 4 și 18 mai, aleg DEZVOLTAREA, nu izolarea! Sunt convins că Alba și România pot merge ÎNAINTE doar cu o viziune clară.

Am…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Piețele bursiere europene s-au prăbușit, joi dimineața. Aurul a ajuns la maxim istoric

Publicat

piețele bursiere europene s au prăbușit, joi dimineața. aurul a ajuns

Piețele bursiere europene s-au prăbușit joi dimineața, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, iar aurul a ajuns la un maxim istoric. 

Este efectul unei noi runde de taxe vamale americane agresive anunțată de președintele Donald Trump miercuri, care a escaladat războiul comercial global și a sporit temerile privind încetinirea economiei, transmite Reuters.

Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din Germania înregistra un declin de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului din cupă cu Craiova: Avem nevoie de o CALIFICARE în semifinale

Publicat

dan petrescu e1723703912149.jpg

După eșecul de pe Cluj Arena, CFR Cluj joacă, joi seara în sferturile Cupei, cu CSU Craiova. Dan Petrescu a susținut conferința de presă premergătoare duelului.

„E clar că, în momentul ăsta, Mitriță e cel mai în formă jucător din campionatul românesc. Noi îl cunoaștem bine, de mulți ani. A fost la Craiova, s-a întors, a plecat, dar tot timpul era pericolul numărul 1. Este într-o formă excelentă acum.

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului din cupă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe