EVENIMENT
Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil legile justiției
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, vineri, avizarea favorabilă a proiectului legilor justiției.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât avizarea favorabilă, cu observaţiile adoptate, a proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectului de lege privind organizarea judiciară şi a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Au fost 13 voturi „Da” și 6 voturi „Nu” în ceea ce priveşte avizarea favorabilă cu observaţii. De asemenea, au fost 11 voturi „Da”, 7 voturi „Nu” și un vot „Nul” în ceea ce priveşte însuşirea observaţiilor adoptate în cadrul Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu şi-a însuşit observaţiile minoritare/singulare formulate în cadrul şedinţei Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august (12 voturi pentru neînsuşire observaţii, 4 voturi pentru însuşire observaţii şi 3 voturi nule).
Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil legile justiției: Când a sesizat CSM de către Ministerul Justiției
Ministerul Justiției a sesizat CSM prin scrisoarea din 21 iulie 2022, solicitând avizul acestui for asupra proiectelor legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM.
„Dumneavoastră nu veți proceda astăzi (vineri – n.r.) doar la o avizare tehnică a unor proiecte legislative, ci la un act de consolidare statală a României ca stat european, un act de consacrare, odată în plus, a maturității puterii judecătorești din România, cu nimic mai prejos în luminile și umbrele sale față de celelalte puteri judecătorești europene”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, înainte de votul din CSM.
Predoiu a mai spus, în ședința CSM, că proiectele legilor justiției au parcurs un drum lung și anevoios înainte de a ajunge pe masa CSM.
„Proiectele au fost puse în dezbatere publică în 2020, dezbătute public până în aprilie 2021, trimise de MJ la CSM și apoi retrase în 2021, rămase cumva apoi în nelucrare, reluate în elaborare și finisare în ianuarie 2021, discutate cu Comisia Europeană, atât cu DG Just, din perspectiva MCV, cât și cu DG Reform, din perspectiva PNRR, redezbătute public în mai – iunie în acest an și, în final, modificate în urma amendamentelor primite din partea sistemului judiciar, asociații, ong-uri, sindicate și numeroși judecători și procurori”, a mai spus Predoiu.
Astăzi, proiectele au fost avizate favorabil de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS și MIPE, iar procedura este legal îndeplinită.
Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil legile justiției: Ce a spus Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu a mai spus că în ultima rundă de dezbateri publice a primit și examinat 868 de amendamente.
„Foarte multe s-au regăsit în proiecte. Spre exemplu, au fost preluate peste 70% din amendamentele făcute de fiecare din secțiile CSM, 76% ale ÎCCJ, 67% al PÎCCJ, 50% DNA și DIICOT. (…)
Pentru MJ, aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de Guvernare, ele reprezintă un posibil punct de start în modernizarea din mers a Justiției, a consolidării independenței sale, clarificării regulilor de bază din cariera de judecător și cea de procuror, a creșterii coerenței și funcționalității în cadrul CSM, care să deschidă împreună un alt nivel de eficiență a Justiției și prin aceasta de garantare a drepturilor și libertăților cetățenești”, a mai spus ministrul Justiției.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”
Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi
În seara de 20 noiembrie 2024, prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.
Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro