Connect with us

ACTUALITATE

Constanța iese din carantină, după 42 de zile. Ce restricții rămân în vigoare

Publicat

Constanța iese vineri, de la ora 20.00, din carantină, după 42 de zile. Potrivit autorităților, rata de incidență a cazurilor de Covid-19 în oraș este de 4,42 la mia de locuitori, după ce în 4 decembrie aceasta a fost de peste 10 la mia de locuitori.

„După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanța revine la restricțiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. Ieșirea din carantină se va face începând cu ora 20.00. Astfel, cetățenii municipiului, dar și cei care tranzitează sau se află în Constanța, nu vor mai fi nevoiți să completeze declarații pe propria răspundere, în intervalul orar 5.00 – 23.00.

Vor rămâne în vigoare restricțiile de circulație existente la nivelul întregului teritoriu național, în intervalul 23.00 – 5.00”, a anunțat, printr-un comunicat, Prefectura Constanța.

Conform acestuia, ieșirea municipiului Constanța din carantină înseamnă și ridicarea restricțiilor impuse pentru centrele comericale. Astfel, începând de sâmbătă, acestea vor putea funcționa și în zilele de weekend și în sărbătorile legale. Programul de funcționare se va încheia, cel mai târziu, la ora 21.00.

„Activitatea unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă. Acestea își vor relua funcționarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului județ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidență de peste 3/1.000 locuitori pe județul Constanța”, a mai transmis Prefectura Constanța.

Vineri, rata de incidență în orașul Constanța este de 4,42. Aceasta a scăzut constant în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU și avizat de autoritățile centrale.

Pe 20 noiembrie, ziua în care municipiul a intrat în carantină, rata de incidență era de 9,35. La începutul celui de-al doilea ciclu de carantină, pe 4 decembrie, rata de incidență a consemnat o creștere – 10,33. Iar pe data de 18 decembrie, când Constanța a pornit în a treia etapă de carantină, rata înregistra un indice de 8,65.

„Am avut parte de o lună și jumătate cum nu și-a dorit cineva vreodată. Știu că a fost frustrant pentru mulți constănțeni să se simtă limitați, obligați să respecte niște prevederi dure. Dar a fost singura soluție pentru revenirea la o stabilitate. Măsurile au avut un caracter gradual, astfel încât, după fiecare nou pachet de măsuri sau după fiecare intensificare a acestora, să putem evalua rezultatele și să decidem dacă este nevoie, sau nu, de pasul următor. Sunt conștient că Instituția Prefectului nu a câștigat capital de imagine, nu a împăcat multă lume, dar nu acesta este obiectivul nostru. Rolul autorităților este să ia măsurile necesare siguranței cetățeanului, chiar dacă acestea, uneori, sunt nepopulare. Iar, pe această cale, le transmit constănțenilor să fie în continuare resposabili, pentru că amenințarea nu a trecut. Dacă rata de infectare va crește, din nou, nu excludem reintrarea în carantină”, a declarat Silviu – Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat din Vorona, cu permisul suspendat de doi ani, dat jos de la volan de polițiști la Copălău

Publicat

o femeie de 54 de ani, din municipiul botoșani, s a

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit, luni, pentru control, pe drumul european DE 58, în comuna Copălău, un autoturism condus de un bărbat, din comuna Vorona.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendată, din anul 2023, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Litoralul pentru toți” 2025: Tarife avantajoase pentru cazare la mare în luna iunie

Publicat

vacanță la mare cu buget redus: prețurile din mai pe

Publicitate

Românii își pot planifica vacanța la mare la prețuri accesibile în cadrul programului „Litoralul pentru toți”. În perioada 1–22 iunie 2025, tarifele pentru cazare pornesc de la doar 44 de lei pe noapte. Anunțul a fost făcut de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care a comunicat prețurile valabile în extrasezon, scrie alba24.ro.

Inițiativa oferă românilor șansa de a petrece o vacanță pe litoral la prețuri semnificativ mai…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

IN MEMORIAM Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen: „Nu-i greu să trăiești, ci e greu să cumpănești. Această măsură ne-o dă credința, legătura cu Dumnezeu, curăția sufletului”

Publicat

in memoriam Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop pimen: „nu i greu să trăiești,

Publicitate

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen (25 august 1929 – 20 mai 2020): Cea mai de seamă virtute este dreapta socotință sau măsura, cum spunea înțelepciunea antichității grecești, cumpănirea lucrurilor… Nu-i greu să trăiești, ci e greu să cumpănești. Această măsură ne-o dă credința, legătura cu Dumnezeu, curăția sufletului.

Învățăm religie, dar, dacă nu o însoțim și cu istoria… Vitejia, virtutea înaintașilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pericol de inundații: Autoritățile din Botoșani încep controale stricte la rigole, șanțuri și cursuri de apă

Publicat

pericol de inundații: autoritățile din botoșani încep controale stricte la

Publicitate

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează în perioada 6 mai – 19 iunie 2025, acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.
În acest scop, la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe