Connect with us

EVENIMENT

Consultaţiile medicale şi reţetele electronice pot fi acordate în continuare la distanţă. Precizări CNAS

Publicat

paturi spital.jpg

Reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanţă (consultaţiile medicale şi reţetele electronice) se menţin şi după data de 1 iulie, în conformitate cu noul contract-cadru şi cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, a informat, joi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Întrucât dorim să utilizăm în continuare, în beneficiul persoanelor asigurate, experienţa acumulată în timpul pandemiei de COVID-19, nu numai că am menţinut consultaţiile la distanţă, ci am şi lărgit sfera de aplicabilitate a acestora”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit unui comunicat de presă.

Cazuri în care se pot acorda consultații la distanță

Astfel, atât medicii de familie, cât şi medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultaţii la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare, precum şi pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective.

„Medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv reţeta electronică online sau offline pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, se precizează în comunicat.

În cazul consultaţiilor la distanţă acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu, pacienţii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

Tot la distanţă pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum şi sfatul genetic, cărora li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet.

De asemenea, arată CNAS, se pot acorda la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum şi în specialitatea psihopedagogie specială – logoped. Şi acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Publicat

anglia uk londra pixabay1.jpg

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).

Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.

Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrările la rețeaua de apă pe strada Emil Racoviță și întreruperea furnizării apei în mai multe zone din Alba Iulia, amânate

Publicat

se ia apa pe mai multe străzi din alba iulia,

Lucrările la rețeaua de apă pe strada Emil Racoviță și întreruperea furnizării apei pe mai multe străzi din Alba Iulia au fost amânate, a anunțat, luni, APA CTTA SA Alba. 

Inițial, compania anunța întreruperea furnizării apei potabile de luni, 31 martie 2025 ora 22.00 până marți, 1 aprilie 2025, ora 22.00. Motivul era efectuarea unor lucrări de cuplare a rețelei de apă potabilă pe strada Emil Racoviță, din municipiul Alba Iulia.

Străzile vizate erau: Emil…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Liceeni din România se pot preînscrie pentru a studia un an școlar în SUA cu bursă completă, în cadrul programului FLEX 2026-2027

Publicat

liceeni din românia se pot preînscrie pentru a studia un

Liceeni din România se pot preînscrie pentru bursele Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2026-2027. Ambasada Statelor Unite în România, Ministerul Educației și Cercetării din România și American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) invită liceenii cu cetățenie română să se preînscrie la Programul FLEX 2026-2027.

Deși aplicațiile online se vor deschide în august 2025, elevii interesați pot completa încă de pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Simularea exemenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Publicat

1743015040 examen ai generated pixabay.jpg

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.

Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe