EVENIMENT
Consumatorii vulnerabili de electricitate şi gaze şi-ar putea amâna cu şase luni plata facturilor
Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale şi-ar putea amâna cu şase luni plata facturilor, la cerere, conform amendamentelor votate luni de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021.
Comisiile economice reunite au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.
Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni a plăţii facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.
Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.
Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh
„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.
OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.
Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.
Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.
Proiectul de lege va fi discutat luni în plenul Senatului. Agerpres
EVENIMENT
Blaj: Parcare supraetajată, depou pentru autobuze, modernizări pe trei străzi. Proiect de mobilitate urbană de 6 milioane de euro
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar. Trei străzi vor fi modernizate complet, se va construi parcare supraetajată și depou pentru autobuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Majoritatea alegătorilor din județul Alba sunt bine informați și înțeleg cât de important este pentru continuarea dezvoltării rapide a județului și a localităților din Alba, ca liberalul Ilie Bolojan să ajungă prim ministru și ca PNL Alba să câștige detașat și alegerile parlamentare.
Faptul că județul Alba a ajuns în topul celor mai dezvoltate județe ale României se datorează atât mediului antreprenorial cât…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Harpă unicat în România, de 320.000 de lei, și un pian de 750.000 de lei la Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca
Reprezentanții Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca au prezentat noile instrumente muzicale profesionale achiziționate, în valoare de peste trei milioane de lei, finanțarea venind din partea Consiliului Județean Cluj.
Un moment istoric pentru Filarmonica de Stat „Transilvania”
„Filarmonica de Stat „Transilvania”„ este una dintre cele mai importante instituții de spectacol din țară și artiștii filarmonicii merită să concerteze pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Surpriză pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Sezonul de schi la Păltiniș Arena se deschide mai devreme în acest an. Program
Sezonul de schi 2024-2025 se deschide mai devreme, la Păltiniș Arena. Iubitorii sporturilor de iarnă vor avea acces pe pârtii încă de sâmbătă, 23 noiembrie.
Administratorii locației au anunțat și programul pentru acest weekend.
Accesul pe pârtii va fi permis, sâmbătă 23 noiembrie, între orele 9.00 și 21.00.
Duminică, 24 noiembrie, programul este între 9.00 și 17.00.