Connect with us

ACTUALITATE

Consumul de energie în UE a scăzut semnificativ în 2020. România a avut una dintre cele mai mici reduceri

Publicat

energie electrica

Consumul de energie primară în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în 2020, la 1.230 milioane tone echivalent petrol (Mtep), cu 5,8% mai mult decât obiectivul privind eficienţa energetică pentru 2020, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Totuşi, încă este un nivel cu 9,6% mai redus decât obiectivul din 2030 privind eficienţa energetică, ceea ce implică continuarea eforturilor de îmbunătăţire a eficienţei în următorii ani.

Când comparăm cu media din perioada 2017-2019, consumul de energie primară a scăzut în toate statele membre UE, cel mai sever declin fiind în Estonia (21,2%), Spania (14,8%) şi Cipru (13,4%), în timp ce Lituania (0,7%), Ungaria (2,5%) şi Romania (4,5%) au raportat cele mai mici reduceri.

Vezi și PENALITĂȚI maxime pentru consumatori, la rezilierea contractului. Ce COMISOANE percep furnizorii de energie, potrivit noii legi

Aceeaşi tendinţă este înregistrat în privinţa consumului final de energie în statele membre UE, comparativ cu media din perioada 2017-2019. Cel mai sever declin a fost în Malta (17,4%), Cipru (15,9%) şi Spania (14,2%), iar cele mai mici reduceri în România (0,3%), Ungaria (2,9%) şi Suedia (2,9%).

În 2020, consumul final de energie a atins 907 Mtep: cu 5,4% mai mult decât obiectivul privind eficienţa energetică pentru 2020 şi cu 7,2% mai puţin decât obiectivul din 2030.

În 2020, ca efect al pandemiei, consumul de energie în Uniunea Europeană a atins cel mai scăzut nivel din 1990 (primul an pentru care sunt disponibile datele). În 2006, consumul de energie primară în Uniunea Europeană a atins un nivel record, cu 15,1% mai mult decât obiectivul privind eficienţa energetică pentru 2020, iar consumul final de energie a fost cu 9% mai ridicat decât obiectivul privind eficienţa energetică pentru 2020.

Comparativ cu media din perioada 2017-2019, consumul de energie primară a scăzut la nivelul UE cu 9,9% iar consumul final cu 8,4%, în principal din cauza restricţiilor impuse în 2020 pentru a stopa extinderea pandemiei de COVID-19. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Sisoe

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios sisoe

Publicitate

Sfântul Cuvios Sisoe (†429), urmând cu osârdie lui Hristos, a trăit în sihăstrie, în pustiile Egiptului. Prin smerenie şi rugăciune i-a biruit pe vrăjmaşii nevăzuţi, iar locul nevoirii sale a fost în muntele în care s-a nevoit şi Cuviosul Antonie cel Mare (251-356), fiind cu adevărat următor al vieţii acestuia.

Pentru viaţa sa curată s-a învrednicit de darul facerii de minuni, înviind copilul unui mirean care venise la el pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe