ACTUALITATE
Consumul de marijuana poate afecta capacitatea de a gândi şi de a planifica
Marijuana poate afecta capacitatea de a lua decizii, de a rezolva probleme şi de a îndeplini alte funcţii cognitive, a arătat un studiu recent.
Pe măsură ce tot mai multe state iau măsuri să legalizeze marijuana, efectele stereotipe de amorţeală ale acesteia au devenit depăşite, adesea înlocuite cu acceptarea drogului ca o modalitate acceptabilă de a socializa, relaxa şi dormi mai bine.
Studiile au arătat de multă vreme că exagerarea poate dăuna funcţiei cognitive. Acum, o nouă revizuire a cercetării, publicată joi în revista Addiction, constată că impactul poate dura cu mult peste nivelul iniţial, în special pentru adolescenţi, potrivit CNN, citat de MEDIAFAX.
„Studiul nostru ne-a permis să evidenţiem mai multe domenii ale cogniţiei afectate de consumul de canabis, inclusiv probleme de concentrare şi dificultăţi de amintire şi de învăţare, care pot avea un impact considerabil asupra vieţii de zi cu zi a utilizatorilor”, a spus coautorul dr. Alexandre Dumais, profesor clinic asociat de psihiatrie la Universitatea din Montreal.
„Consumul de canabis la tineri poate duce, în consecinţă, la un nivel de educaţie redus şi, la adulţi, la o performanţă slabă la locul de muncă şi la conducerea periculoasă. Aceste consecinţe pot fi mai grave la consumatorii obişnuiţi”, a spus Dumais.
Impactul asupra creierului poate fi deosebit de dăunător dezvoltării cognitive a tinerilor, al căror creier încă se dezvoltă, a spus dr. Megan Moreno, profesor de pediatrie la Universitatea din Wisconsin, Şcoala de Medicină şi Sănătate Publică, care nu a fost implicată în studiu.
„Acest studiu oferă dovezi puternice pentru efectele cognitive negative ale consumului de canabis şi ar trebui să fie luate drept dovezi critice pentru a acorda prioritate prevenirii consumului de canabis la tineri”, a spus Moreno. „Creierul continuă să se dezvolte până la vârsta de 25 de ani. Părinţii ar trebui să fie conştienţi de faptul că adolescenţii care consumă canabis sunt expuşi riscului de deteriorare a organului lor cel mai important, creierul”.
Revizuirea recent publicată a analizat studiile pe aproximativ 43.000 de oameni şi a constatat un impact negativ al tetrahidrocannabinolului sau THC, principalul compus psihoactiv din canabis, asupra nivelurilor superioare de gândire ale creierului. Aceste funcţii executive includ capacitatea de a lua decizii, de a reţine date importante, de a planifica, organiza şi rezolva probleme, precum şi de a controla emoţiile şi comportamentul.
„Cercetările au arătat că THC este un compus solubil în grăsimi care poate fi stocat în grăsimea corporală şi, astfel, eliberat treptat în fluxul sanguin timp de luni de zile”, a spus Dumais, adăugând că este nevoie de cercetări de înaltă calitate pentru a stabili impactul pe termen lung a acelei expuneri.
Unele studii spun că efectele negative asupra creierului se pot atenua după ce se întrerupe consumul, dar asta poate depinde şi de cantitatea, frecvenţa şi anii de utilizare a marijuanei. Vârsta la care a început utilizarea substanţei poate juca, de asemenea, un rol important, dacă se încadrează în perioada crucială de dezvoltare a creierului tânăr.
„Până acum, cele mai consistente modificări produse de consumul de canabis, în special utilizarea cronică, în timpul tinereţii au fost observate în cortexul prefrontal”, a spus Dumais. „Astfel de modificări pot duce la o întrerupere pe termen lung a funcţiilor cognitive şi executive”.
Citește Romania24.ro pe Google News