Connect with us

ACTUALITATE

Consumul naţional de energie electrică al României a scăzut cu 6,7%, în primele nouă luni

Publicat

stalpi energie electrica curent.jpg

Consumul naţional de energie electrică al României a scăzut cu 6,7% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului 2022, totalizând 36,529 miliarde kWh, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Consumul de energie electrică din economie a fost de 27,775 miliarde kWh, mai mic cu 5,2%, în timp ce populaţia a utilizat cu 10,9% mai puţină electricitate, respectiv 8,448 miliarde kWh.

În acelaşi timp, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 22,7%, până la 305,9 milioane kWh, iar consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3,698 miliarde kWh, în scădere cu 3% (114,5 milioane kWh).

Producţia totală de electricitate a fost cu 3,1% mai mare în primele nouă luni ale acestui an, totalizând 42,922 miliarde kWh. Cantitatea produsă în hidrocentrale a crescut cel mai mult în perioada analizată, cu 39,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, urmată de producţia din centralele nuclearo-electrice (+2,8%) şi de cea de energie regenerabilă din turbine eoliene, cu 2,5%.

Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi ale producţiei în centralele fotovoltaice, cu 7,6%, şi în termocentralele clasice, cu 20,3%.

Consumul naţional de energie electrică al României a scăzut cu 6,7%, în primele nouă luni. Produsele petroliere din import au cunoscut şi ele o creştere de 682,9%

Potrivit datelor INS, importurile de energie electrică au fost mai mici cu 8,1% în primele nouă luni din acest an, fiind consemnată o cantitate de 5,913 miliarde kWh, în timp ce exporturile au crescut cu 68,4%, până la 8,607 miliarde kWh.

În perioada analizată, resursele de energie primară au scăzut cu 1,9%, iar cele de energie electrică au crescut cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Principalele resurse de energie primară, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, au totalizat 24,72 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 466.300 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte gazele naturale, producţia a fost în creştere cu 66%, până la 5,59 milioane tep, iar importurile au scăzut cu 35,8%, la 1,52 milioane tep.

Produsele petroliere din import au cunoscut şi ele o creştere de 682,9%, totalizând 3,1 milioane tep. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Județul Botoșani învăluit în ceață. Avertizare de COD GALBEN

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!
Avertizarea este valabilă până la ora 10.00.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Naţională a României, marcată de Google printr-un doodle special

Publicat

google ziua nationala romania

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Pe imaginea de start a motorului de căutare flutură drapelul României, încadrat într-un medalion în care predomină culorile roşu, galben şi albastru, iar în fundal se vede cerul. La un simplu click pe imagine, aceasta se deschide şi apar artificii în culorile drapelului.

„Doodle-ul anual de astăzi sărbătoreşte Ziua Marii Uniri în România! Această sărbătoare marchează unificarea mai multor teritorii diferite sub un singur steag. În această zi din 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a votat în unanimitate în favoarea unei uniri dintre Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Regatul României.

Drept urmare, ţara a fost recunoscută oficial de comunitatea internaţională şi binevenită pe scena mondială. Dimensiunea teritorială a României aproape s-a dublat, iar populaţia sa a crescut cu 10 milioane.

Prima sărbătoare de la Alba Iulia a marcat sfârşitul anilor de luptă pentru autodeterminare şi a insuflat un sentiment de identitate şi unitate în rândul diverşilor săi locuitori. De Ziua Marii Uniri, românii participă la parade militare, spectacole muzicale şi de dans, piese de teatru istorice şi ceremonii de ridicare a drapelului în toată ţara.

Dungile albastre, galbene şi roşii ale drapelului naţional al României, precum cea care flutură în imaginea de artă de astăzi, reprezintă libertatea, dreptatea şi fraternitatea. Ziua Marii Uniri acţionează ca un simbol al moştenirii lor comune şi al spiritului colectiv, amintindu-le de istoria bogată a ţării lor şi de importanţa unităţii în perioadele pline de provocări”, a scris motorul de căutare în descrierea doodle-ul de astăzi.

În ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţională a României prin logo-uri speciale, dar şi anumiţi români celebri sau tradiţii precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femei inginer din lume), Mărţişorul. Agerpres

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa FOTO

Publicat

index 1 995x600.webp.webp

În județul Botoșani se află singurul muzeu din România dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botoșani, situat în incinta Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, scrie Adevărul.

Rasa Karakul de Botoșani este o specie de oaie unicat în Uniunea Europeană, creată genetic în perioada 1948-1988 la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți. Noua rasă este rezultatul încrucișărilor controlate dintre berbecul karakul din bazinul Buhara, o zonă care cuprinde astăzi teritorii din Turkmenistan și Kazahstan, și femela țurcană brumărie sau neagră, o rasă specifică nordului Moldovei. A rezultat o specie renumită pentru pielicele sale deosebit de frumoase, dar și pentru carnea sa, mai ales în țările…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata şomajului în UE s-a menţinut la 6% în octombrie. Date Eurostat

Publicat

somaj tehnic ajofm agenti economici.jpg
Arhivă foto

Rata șomajului a rămas constantă la 6% în Uniunea Europeană și la 6,5% în zona euro în luna octombrie, conform informațiilor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în comparație cu luna anterioară.

Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.

Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.

În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro.

Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).

În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%). Agerpres

Citește mai departe