Connect with us

EVENIMENT

Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti. Avertisment DNSC

Publicat

laptop calculator

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică  a identificat şi documentat o serie de atacuri cibernetice executate de actori ostili contra infrastructurilor din România precum şi a aliaţilor din state membre ale Uniunii Europene sau NATO, în contextul războiului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, conflict început în luna februarie a anului 2022.

Potrivit unui comunicat al DNSC, transmis vineri AGERPRES, atacurile sunt variate, incluzând Distributed Denial of Service (DDoS), campanii de spear-phishing împotriva factorilor de decizie şi de execuţie, propagarea de ransomware, tentative de acces neautorizat la sisteme informatice sau atacuri de tip brute force.

„Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti, atacuri motivate în principal de acţiunile de sprijin ale României pentru Ucraina.

Atacurile au obiectivul de a indisponibiliza anumite servicii online prin supraîncărcarea site-urilor cu trafic masiv din surse multiple.

Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti. Atacurile au fost contracarate rapid de specialiștii IT

Până în prezent, acestea nu au avut succes, fiind contracarate rapid de către specialiştii IT şi de securitate cibernetică ai organizaţiilor afectate, în unele cazuri cu intervenţia şi sprijinul direct al autorităţilor cu competenţe pe domeniul cyber”, se mai arată în comunicatul citat.

Atacurile DDoS cu care România s-a confruntat până la acest moment au fost masive, dar relativ rudimentare şi nu au demonstrat capabilităţi tehnice ridicate din partea atacatorilor cibernetici, arată sursa citată.

Totodată, DNSC anticipează că atacurile de tip DDoS vor continua în mod sporadic şi nediscriminatoriu, dar în majoritatea cazurilor acestea vor avea doar un impact limitat.

„Cu toate acestea, există elemente concrete ce indică riscuri crescute de natură cibernetică cu care ne confruntăm la nivel naţional, în contextul continuării războiului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Atacatorii continuă scanările neautorizate ale infrastructurilor IT din România, pentru identificarea de echipamente, sisteme şi servicii vulnerabile sau insuficient protejate, iar DNSC a identificat multiple astfel de acţiuni ostile îndreptate asupra instituţiilor guvernamentale, dar şi asupra unor firme din sectorul energiei, transporturilor şi sănătăţii.

Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti. Organizaţiile mass-media, vizate de atacatori

De asemenea, organizaţiile mass-media sunt vizate de atacatori. Atacatorii continuă să creeze, să extindă şi să consolideze o infrastructură de câteva zeci de mii de echipamente şi sisteme utilizată pentru a lansa şi susţine atacurile cibernetice.

Localizarea geografică a acestor sisteme este diversă şi include Statele Unite, Rusia, China, Indonezia, noduri de TOR, Brazilia etc”, se mai arată în comunicat.

DNSC publică periodic detalii privind această infrastructură ce deja include 36.387 adrese IP la: https://dnsc.ro/doc/ghid.

În context, Directoratul recomandă implementarea cu prioritate a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice – ţinte potenţiale pentru atacuri.

Specialiştii DNSC colaborează permanent cu instituţiile abilitate din România, precum şi cu parteneri instituţionali din Ucraina şi din statele membre ale Uniunii Europene sau NATO, pentru investigarea şi contracararea acestor atacuri cibernetice şi pentru neutralizarea surselor şi infrastructurilor acestora. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Publicat

trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății. 

Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.

În concret, s-a reținut că, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipa de studenți a UTCN, LOCUL 1 la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 21.59.57 scaled.jpeg

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada). 

Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Performanță pentru doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia. Vor participa la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană

Publicat

performanță pentru doi elevi de la colegiul militar din alba

Elev sergent Ionela Gălușcă (a XI-a) și elev caporal Andrea Buontempo (clasa a X-a) de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au reușit performanța de a se califica împreună la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană.

Dacă pentru Ionela este a treia calificare la națională, Andrea va participa pentru prima dată la competiția pe țară, după ce anul trecut a fost aproape de această performanță, obținând Premiul II.

Cu o pregătire individuală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații. PROIECT

Publicat

permisul auto va putea fi obținut mai ușor. susținerea repetată

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat.

Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.

O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe