Connect with us

EVENIMENT

Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti. Avertisment DNSC

Publicat

laptop calculator

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică  a identificat şi documentat o serie de atacuri cibernetice executate de actori ostili contra infrastructurilor din România precum şi a aliaţilor din state membre ale Uniunii Europene sau NATO, în contextul războiului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, conflict început în luna februarie a anului 2022.

Potrivit unui comunicat al DNSC, transmis vineri AGERPRES, atacurile sunt variate, incluzând Distributed Denial of Service (DDoS), campanii de spear-phishing împotriva factorilor de decizie şi de execuţie, propagarea de ransomware, tentative de acces neautorizat la sisteme informatice sau atacuri de tip brute force.

„Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti, atacuri motivate în principal de acţiunile de sprijin ale României pentru Ucraina.

Atacurile au obiectivul de a indisponibiliza anumite servicii online prin supraîncărcarea site-urilor cu trafic masiv din surse multiple.

Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti. Atacurile au fost contracarate rapid de specialiștii IT

Până în prezent, acestea nu au avut succes, fiind contracarate rapid de către specialiştii IT şi de securitate cibernetică ai organizaţiilor afectate, în unele cazuri cu intervenţia şi sprijinul direct al autorităţilor cu competenţe pe domeniul cyber”, se mai arată în comunicatul citat.

Atacurile DDoS cu care România s-a confruntat până la acest moment au fost masive, dar relativ rudimentare şi nu au demonstrat capabilităţi tehnice ridicate din partea atacatorilor cibernetici, arată sursa citată.

Totodată, DNSC anticipează că atacurile de tip DDoS vor continua în mod sporadic şi nediscriminatoriu, dar în majoritatea cazurilor acestea vor avea doar un impact limitat.

„Cu toate acestea, există elemente concrete ce indică riscuri crescute de natură cibernetică cu care ne confruntăm la nivel naţional, în contextul continuării războiului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Atacatorii continuă scanările neautorizate ale infrastructurilor IT din România, pentru identificarea de echipamente, sisteme şi servicii vulnerabile sau insuficient protejate, iar DNSC a identificat multiple astfel de acţiuni ostile îndreptate asupra instituţiilor guvernamentale, dar şi asupra unor firme din sectorul energiei, transporturilor şi sănătăţii.

Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti. Organizaţiile mass-media, vizate de atacatori

De asemenea, organizaţiile mass-media sunt vizate de atacatori. Atacatorii continuă să creeze, să extindă şi să consolideze o infrastructură de câteva zeci de mii de echipamente şi sisteme utilizată pentru a lansa şi susţine atacurile cibernetice.

Localizarea geografică a acestor sisteme este diversă şi include Statele Unite, Rusia, China, Indonezia, noduri de TOR, Brazilia etc”, se mai arată în comunicat.

DNSC publică periodic detalii privind această infrastructură ce deja include 36.387 adrese IP la: https://dnsc.ro/doc/ghid.

În context, Directoratul recomandă implementarea cu prioritate a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice – ţinte potenţiale pentru atacuri.

Specialiştii DNSC colaborează permanent cu instituţiile abilitate din România, precum şi cu parteneri instituţionali din Ucraina şi din statele membre ale Uniunii Europene sau NATO, pentru investigarea şi contracararea acestor atacuri cibernetice şi pentru neutralizarea surselor şi infrastructurilor acestora. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Sens giratoriu temporar în una dintre cele mai aglomerate intersecții din Alba Iulia. Ce spun autoritățile

Publicat

video: sens giratoriu temporar în una dintre cele mai aglomerate

Un sens giratoriu temporar a fost montat miercuri, 27 martie, în una dintre cele mai aglomerate intersecții din municipiul Alba Iulia. Este vorba despre intersecția dintre străzile Calea Moților, B-dul Revoluției 1989 și B-dul Republicii, în zona Stadionului Cetate. 

Potrivit reprezentanților Primăriei, măsura este necesară pentru continuarea lucrărilor de infrastructură în zonă. 

„De astăzi (n.r. miercuri, 27 martie) vom monta un sens giratoriu provizoriu.

Pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în Alba și alte județe din țară. Sunt anunțate ploi până vineri. Zonele vizate

Publicat

atenționare cod galben de vânt puternic în alba și alte

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de vânt puternic pentru zona montană din sudul județului Alba și pentru alte zone din țară. De asemenea, sunt anunțate ploi. 

Informare meteo: de miercuri, 27 martie, ora 10.00 până vineri, 29 martie, ora 21.00

Temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45-55 km/h. La munte, rafalele vor depăși 60-70 km/h.

Va ploua îndeosebi în vestul,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, 2 ore și 14 minute pe calea ferată. Cum arată șantierul finanțat prin PNRR

Publicat

cf episcopia.jpeg

Electrificarea și modernizarea căii ferate între Cluj Napoca și Episcopia Bihor, cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord – Vest, va asigura călătorilor condiții de transport la standarde europene, iar prin descongestionarea traficului feroviar, în special a celui de marfă, din zona de frontieră Curtici, se va oferi tuturor operatorilor de transport feroviar cea de a doua poartă feroviară modernă spre și dinspre Vest.


Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat de presă Alina Hărăguş preşedinte Organizaţia Femeilor Liberale Alba: Antreprenoarele din Alba aduc valoare economiei

Publicat

comunicat de presă alina hărăguş preşedinte organizaţia femeilor liberale alba:

„Înainte de toate sunt antreprenor, iar organizaţia pe care o conduc susţine antreprenoriatul feminin care prin iniţiativa de business aduce un plus valoare economiei judeţului Alba.”

A devenit un obicei ca fiecare întâlnire a Organizaţiei Femeilor Liberale Alba să aibă loc în format extins pentru că ne dorim să oferim doamnelor care nu sunt implicate politic acces la o cultură organizaţională cât mai abordabilă şi transparentă.

De asemenea, prin aceste întâlniri,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe