Connect with us

ACTUALITATE

Contrabanda cu ţigarete în România a crescut la 8,2% din totalul consumului, în 2023. Studiu

Publicat

pachet de tigari deschis e1657774823934.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Media anuală a contrabandei cu țigarete în România a atins un nivel preocupant, înregistrând o creștere semnificativă comparativ cu anul anterior, potrivit studiului realizat de compania de cercetare Novel dezvăluie că, în decembrie 2023,

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), piața neagră a țigaretelor a crescut la 8,2% din totalul consumului în 2023, față de 7,1% în 2022, citat de Agerpres.

În luna noiembrie 2023, procentul s-a menținut la 8,5%, situându-se la un nivel relativ constant comparativ cu septembrie.

Analiză regională

Studiul evidențiază că, pe tot parcursul anului 2023, cea mai mare creștere a contrabandei s-a înregistrat în nord-estul țării, cu o creștere de 3,6 puncte procentuale, ajungând la 24,5%.

Regiunea rămâne cea mai afectată de comerțul ilegal, înregistrând o creștere semnificativă în noiembrie, de la 25,8% la 29,7%.

Proveniența și tipurile de produse

Potrivit datelor, produsele provenite din duty-free reprezintă cea mai mare pondere pe piața neagră în 2023, cu 37,4%, în creștere cu 4,5 puncte procentuale față de 2022.

În schimb, produsele tip „cheap whites” au înregistrat o scădere semnificativă, de la 46,4% în 2022 la 33% în 2023.

Reacția autorităților și industriei

În contextul acestor cifre alarmante, StopContrabanda.ro raportează că autoritățile române au capturat aproximativ 126 de milioane de țigări de contrabandă în 2023, nivelul cel mai ridicat din ultimii 4 ani. Companiile de tutun, precum BAT și JTI, susțin modernizarea infrastructurii vamale și solicită politici fiscale echilibrate pentru a contracara această problemă.

Perspective pentru anul viitor

Reprezentanții industriei tutunului, precum Gilda Lazăr de la JTI și Dragoș Bucurenci de la Philip Morris, exprimă speranța că anul 2024 va aduce o abordare echilibrată și predictibilă în ceea ce privește politica fiscală, în ciuda instabilității generate de dezbaterile legislative.

Acțiunile Poliției și a autorităților

Poliția Română și Poliția de Frontieră subliniază eforturile constante de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rezultate semnificative în primele 11 luni ale anului 2023. Totodată, Autoritatea Vamală continuă să își îmbunătățească capacitățile de monitorizare și control.

Contrabanda cu țigarete în România reprezintă o problemă majoră cu impact asupra sănătății publice și a bugetului statului.

Cu un cadru legal și fiscal bine definit, autoritățile și industria pot colabora pentru a contracara această amenințare și a menține echilibrul pieței legale.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat de 57 de ani, din comuna Hănești, arestat după ce ar fi înjunghiat un consătean

Publicat

retinut.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 57 de ani, din comuna Hănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală. Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în data de 8 iulie a.c., pe fondul unui conflict spontan, a lovit victima, un bărbat de 52 de ani, din localitatea Borolea, comuna Hănești, cu un obiect înțepător, provocându-i acestuia leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de pietoni amendați, după o acțiune a polițiștilor din Botoșani

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona trecerilor pentru pietoni, fiind vizați atât conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere persoanelor care au acest drept, cât și pietonii indisciplinați. 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.150 de lei, 32 dintre acestea  fiind aplicate pentru indisciplina pietonilor iar celelalte au fost aplicate pentru alte abateri la regimul rutier (viteză neregulamentară, ITP expirat).


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: Peste o sută de amenzi aplicate de polițiști după ultima acțiune

Publicat

whatsapp image 2023 07 13 at 12.46.08 3 1000x600.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 63 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 118 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 66.095 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 6 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: Peste 150 de amenzi, permise reținute de polițiști, în ultimele 24 de ore

Publicat

whatsapp image 2023 07 13 at 12.46.08 2 1000x576.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 47 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 165 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 59.130 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 6 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe