EVENIMENT
Controale în piețe: amenzi mari pentru comercianţii de legume şi fructe

Peste 4.300 de operatori din întreaga ţară, care activau în domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, au fost controlaţi în primele opt luni ale anului, iar valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 222.400 de lei, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă, transmis sâmbătă AGERPRES.
Potrivit sursei citate, acţiunile de control desfăşurate de către inspectorii din domeniul legume-fructe din cadrul tuturor compartimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au vizat atât producătorii agricoli persoane fizice, cât şi operatorii economici/persoane juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu legume şi fructe proaspete în pieţele agroalimentare, market-uri, hipermarket-uri, pieţe en-gros.
În total, au fost controlaţi 4.320 de operatori.
În ceea ce priveşte numărul amenzilor contravenţionale, acestea au fost în număr de 144, cu o valoare totală de 222.400 lei. De asemenea, au fost aplicate conform legislaţiei în vigoare 472 de avertismente şi au fost anulate 22 de atestate de producător şi carnete de comercializare, primăriile emitente fiind sancţionate conform Legii nr.145/2014, cu amenda contravenţională în valoare de 15.000 lei.
Dintre constatările inspectorilor în cazul carnetelor de comercializare/atestate de producător menţionăm lipsa totală sau parţială a suprafeţelor cultivate cu legume sau fructe, dar înscrise în atestate şi carnetele de comercializare, ori lipsa avizelor consultative emise de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene sau, după caz, asociaţiile/organizaţiile de producători.
În cazul mai multor operatori economici ce desfăşoară activităţi de comerţ cu legume şi fructe pe întreg teritoriul României, s-au constatat: lipsa documentelor de provenienţă pentru loturile de legume şi fructe expuse la vânzare în cadrul pieţelor agroalimentare, lipsa totală sau parţială a elementelor obligatorii, conform sistemului de etichetare national şi european, prin neafişarea originii produselor şi/sau categoriei de calitate pentru loturile expuse la vânzare.
Totodată, principalele neconformităţi constatate de inspectori la producătorii agricoli persoane fizice care îşi comercializează produsele obţinute în gospodăria proprie pe baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare în pieţele agroalimentare au fost deficienţe de etichetare, prin neînscrierea pe etichetele de vânzare a denumirii producătorului agricol, a localităţii de origine şi/sau a datei recoltării, necompletarea filelor din carnetul de comercializare, lipsa vizei anuale a carnetului de comercializare, ori comercializarea altor produse agricole decât cele obţinute în gospodăria proprie.
MADR precizează că acţiunile de control derulate de către inspectorii cu atribuţii în domeniul fructelor şi legumelor din cadrul instituţiei s-au desfăşurat cu o frecvenţă mai scăzută decât în alţi ani, având în vedere unele măsuri de protecţie împotriva răspândiri virusului SARS COV 2. „Chiar şi în aceste condiţii, controalele vor continua atât în baza tematicii de control cadru aprobată de conducerea MADR, ca urmare a sesizărilor venite din partea consumatorilor sau ale operatorilor implicaţi pe filiera de comercializare, sau ca urmare a dispoziţiilor conducerii Direcţiei Generale Control Antifraudă şi Inspecţii”, subliniază ministerul de resort. AGERPRES
EVENIMENT
Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro