Connect with us

ACTUALITATE

Controale la compania care exploatează trenul turistic Mocănița din Maramureș

PublicatComisia mixtă formată de Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş a demarat, luni, o amplă verificare la Căile Ferate Forestiere (CFF), care administrează trenul Mocăniţa, în urma a două incidente recente, dintre care unul soldat cu spitalizarea a 11 turişti, informează un comunicat de presă al instituţiei.

“Comisia mixtă va efectua verificări cu privire la respectarea legislaţiei în vigoare, existenţa autorizaţiilor-avizelor prevăzute, a regulamentului tehnic. Verificarea se va încheia cu întocmirea unui raport. (…) Vom solicita de la Autoritatea Feroviară Română să ne comunice situaţia autorizării administratorului infrastructurii feroviare, licenţierea şi certificarea operatorului de transport feroviar, autorizarea furnizorului de servicii feroviare”, a precizat prefectul Vasile Moldovan.

Până în prezent, s-au efectuat verificări şi s-au solicitat documente de la societatea care administrează infrastructura feroviară şi materialul rulant utilizat, procesul-verbal de constatare/cercetare la faţa locului de la Agenţia de Investigare Feroviară Română.

Citește și: 12 turiști răniți, după ce locomotiva trenului ”Mocăniţa”’ a deraiat în zona Văii Vaserului din Munţii Maramureşului

De asemenea, au fost audiaţi lucrătorii care operau garniturile de tren (conductor, şeful de tren, un alt angajat), dar şi trei agenţi de turism.

Totodată, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş a desfăşurat cercetări la faţa locului şi au fost deschise două dosare penale, unul pentru vătămare din culpă iar celălalt, pentru exercitarea fără drept a unei profesii. Ambele dosare penale sunt în coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus. Pompierii militari au verificat gara şi garniturile de tren.

Gara CFF Vişeu de Sus are o suprafaţă mai mică de 600 mp şi nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu. Gara este echipată cu instalaţie de detecţie, semnalizare şi avertizare în caz de incendiu. Este iluminată corespunzător din punctul de vedere al siguranţei şi evacuării de persoane şi bunuri materiale. Uşile de evacuare ale imobilului sunt dimensionate corespunzător. Garniturile de tren sunt dotate cu stingătoare de incendiu. Singura deficienţă constatată a fost dotarea la parterul gării cu stingătoare tip G2, în loc de stingătoare tip clasa A. S-a dat un termen de remediere a situaţiei până la data de 26 august, menţionează comunicatul Prefecturii Maramureş.

Recent, locomotiva trenului Mocăniţa a deraiat şi a angrenat unul dintre vagoanele cu turişti, 11 persoane necesitând îngrijiri medicale în urma rănilor suferite, iar o altă deraiere a fost cauzată de posibile fisuri apărute la osia unui vagon, au precizat reprezentanţii Salvamont Maramureş aflaţi la locul incidentului. Ambele incidente au fost sesizate de turişti la numărul 112, fiind necesară intervenţia pompierilor militari, ambulanţei şi salvamontiştilor.

Turiştii care au mai fost cu trenul Mocăniţa pe defileul Văii Vaserului au mai postat pe Facebook incidente pe linia ferată şi au susţinut că siguranţa turiştilor este pusă în pericol din cauza liniei ferate neîntreţinute corespunzător. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Liceele tehnologice cu profil agricol sunt susţinute financiar cu 10 milioane de lei, în 2020

Publicat

bani

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) alocă în acest an 10 milioane de lei pentru susţinerea unui număr de 56 de licee cu profil preponderent agricol, a anunţat, marţi, instituţia.

“MADR se află în plin proces de semnare a contractelor de finanţare pentru investiţii specifice şi asigurarea unor cheltuieli materiale pentru un număr de 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol. (…) Prin implementarea măsurilor cuprinse în contractele de finanţare, MADR vizează dezvoltarea învăţământului liceal agricol românesc, având ca scop realizarea obiectivului de întinerire şi profesionalizare a forţei de muncă din agricultură. Susţinerea financiară, prevăzută în contractul de finanţare, se realizează în baza unui Program anual de investiţii specifice activităţii de învăţământ în domeniul agriculturii”, se menţionează în comunicatul ministerului.

Programul de investiţii specifice pentru anul 2020 a fost elaborat în funcţie de necesităţile fiecărui liceu agricol şi aprobat de către MADR, iar finanţarea se asigură de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul MADR.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Turnul Eiffel, redeschis după ultima ameninţare cu bombă

Publicat

Sursă foto: Pagina Tour Eiffel

Turnul Eiffel a fost evacuat miercuri pentru circa două ore, după primirea unei ameninţări cu bombă, au anunţat administraţia construcţiei emblematice pariziene şi poliţia franceză, citate de dpa şi Reuters.

Turnul a fost evacuat la ora locală 12.15 (10.15 GMT) şi verificat de poliţie, fiind redeschis publicului în jurul orei 14.25.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei a afirmat că nu au fost găsiţi explozibili.

Câteva sute de persoane, inclusiv turişti, personal din restaurante şi alţi angajaţi au fost evacuaţi în jurul prânzului. Nu s-a produs panică în cursul evacuării, a indicat Manuel, un ghid local.

În martie, turnul Eiffel, unul din cele mai vizitate obiective turistice din capitala franceză, a fost închis pe fondul restricţiilor anticoronavirus. Publicul are din nou acces din iunie, dar deşi de obicei era plin de turişti, în prezent numărul vizitatorilor este mult mai mic, atât din cauza faptului că publicului îi este încă teamă, cât şi din cauza restricţiilor privind călătoriile internaţionale. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce spune președintele Iohannis despre un nou lockdown în România

Publicat

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu vede motive pentru un nou “lockdown”, în care cetăţenii să fie obligaţi să stea la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus, însă trebuie respectate regulile sanitare.

“Nu văd motive pentru un nou lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu, însă da, vedem şi la noi şi în altă parte cum numărul de infectări este totuşi în creştere şi de aceea subliniez de fiecare dată: noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm regulile simple arhicunoscute – purtarea măştii, distanţare, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple prin care reuşim să stăvilim răspândirea virusului”, a spus Iohannis. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pățania unui profesor care a incitat la nepurtarea măștii. Ce spune premierul Ludovic Orban

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, la Galaţi, în contextul unor informaţii potrivit cărora un profesor din Oradea ar fi incitat, în timpul unei ore, elevii să nu poarte mască, că acesta trebuie sancţionat şi să părăsească învăţământul.

„Aici trebuie sancţionat fără discuţie, pentru că este obligaţie legală. Portul măştii în şcoală este obligatoriu, este principala formă prin care noi protejăm sănătatea copiilor noştri, iar dacă un cadru didactic incită copii să nu poarte mască, după părerea mea, trebuie să părăsească învăţământul”, a spus Orban.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a luat la cunoştinţă de „intervenţia regretabilă” a unui cadru didactic de la un liceu din Oradea care în timpul unei ore de curs a protestat față de purtarea măştii de protecţie, cerând unităţii învăţământ să ia măsurile care se impun şi, totodată, va înainta un denunţ penal faţă de profesorul repectiv, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage a precizat, pentru AGERPRES, că „prestaţia” profesorului respectiv, filmată şi încărcată pe contul de facebook al acestuia, este „un comportament regretabil, care contravine regulilor şi regulamentelor, făcând propagandă mişcării <Jos botniţa de pe copii!>”.

În acest sens a fost contactată unitatea de învăţământ unde este încadrat cadrul didactic pentru lua măsurile ce se impun în această situaţie. Astfel, s-a constituit la nivelul şcolii comisia de disciplină care urmează să analizeze faptele săvârşite şi să ia măsurile care se impun.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor înaintează în cursul zilei un denunţ penal împotriva domnului profesor pentru zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod penal. De asemenea, un astfel de denunţ va fi înaintat împotriva unei doamne profesor care instigă la nepurtarea măştii, unul dintre copiii dânsei refuzând categoric purtarea măştii în spaţiul şcolii”, se arată într-un comunicat al IŞJ Bihor. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate