EVENIMENT
Control al inspectorilor ANPC într-o piață din Sectorul 5 al Capitalei: Activitatea a 11 firme a fost oprită temporar

În urma unui control efectuat de inspectorii ANPC, activitatea a 11 firme dintr-o piață din Sectorul 5 al Capitalei a fost oprită temporar. Inspectorii au descoperit frigidere și camere de frig murdare, cântare ne-verificate și, de asemenea, produse cosmetice care conțin o substanță periculoasă și erau puse în vânzare.
Potrivit unui comunicat al ANPC, inspectorii au făcut joi 46 de acţiuni de control într-o piaţă şi într-un complex comercial din sectorul 5 al Capitalei.
În urma acţiunilor, comisarii au aplicat 27 de amenzi în valoare de 290.000 lei, 10 avertismente, au oprit definitiv de la vânzare produse neconforme în valoare de peste 130.000 lei şi au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 11 operatori economici.
Principalele abateri constatate sunt: schimbarea stării termice a produselor, folosirea unor frigidere şi camere de frig neigienizate, folosirea unor cântare fără verificare metrologică, comercializarea unor produse alimentare fără etichete, Vânzarea peştelui necongelat cu deficienţe de prospeţime, depozitarea produselor alimentare direct pe paviment, folosirea unor materii prime expirate, neafişarea preţului produselor expuse la vânzare, vânzarea unor produse textile sau cosmetice fără informaţiile traduse în limba română sau vânzarea unor produse cosmetice care conţin substanţa periculoasă Buthylphenyl Methylpropyonal, notificată ca fiind interzisă pe sistemul de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare, Rapex.
„Lucrăm la un proiect ce mi se pare fundamental.
Dorim ca, în urma acţiunilor de control, să atribuim note celor verificaţi.
În acest sens, lucrăm la un barem similar cu cel cu care suntem familiarizaţi din timpul şcolii.
Vom comunica fişele de control public, pentru a fi asumate de către toţi operatorii economici.
Control al inspectorilor ANPC într-o piață din Sectorul 5 al Capitalei. Declarațiile preşedintelui ANPC
La sfârşitul acţiunii de verificare conform algoritmului stabilit, vom lipi pe uşile de acces în spaţiul controlat un abţibild cu nota dată comerciantului, conform acestui barem.
Sistemul există şi în alte ţări şi nu este o redescoperire a roţii sau a apei calde.
În Statele Unite ale Americii, această formă de transparenţă ajută consumatorii să ştie de unde să cumpere sau nu.
Iată că, în cadrul acestei acţiuni, mulţi dintre cei verificaţi ar fi rămas corigenţi sau chiar repetenţi la purtare.
La acest moment, ne ajută presa şi online-ul, dar nu toţi consumatorii au acces la aceste surse de informaţii.
Toţi intră, însă, pe uşa pe care, curând, va fi un abţibild ce va asta acolo măcar şase luni, cu nota dată”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Inițiativă legislativă, la Senat

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Parlamentarii propun introducerea în Codul rutier a unor reglementări privind parcările publice și private, în prezent dispersate în mai multe acte normative. Astfel, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 definește clar parcările publice și private.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.
”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.
Rareș Bogdan:…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosarul Mineriada: Iliescu, Roman, Miron Cozma, Sârbu și Voiculescu, trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și mai mulți generali de armată au fost trimiși în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Aceștia sunt acuzați că au conceput și orchestrat un atac sistematic și generalizat împotriva populației civile din București, folosind forțe ale Ministerului de Interne, ale Armatei, ale SRI, dar și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din alte zone ale țării.
Ministerul Public…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clauză abuzivă dintr-un contract de credit la Exim Bank, dovedită în instanță. Proces la Tribunalul Alba pentru un comision

Un proces are loc la Tribunalul Alba între doi soți care au luat un credit de nevoi personale și banca care le-a oferit banii. Dosarul se judecă în apel, după ce instanța de fond le-a dat dreptate debitorilor.
Mai exact, cei doi au acuzat o clauză abuzivă din contractul de credit. Este vorba despre ”comisionul de analiză” o taxă extra pe care banca a perceput-o o singură dată la întocmirea contractului de credit.
Banca cu care se judecă cei doi este Exim Banca…
Citește mai mult pe Alba24.ro