Connect with us

ACTUALITATE

Contul de economii „Junior Centenar”, aprobat în Parlament. Cum pot primi copiii 600 lei pe an de la stat

Publicat

alocatie-copii

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, prin vot final, proiectul de lege pentru aprobarea Contului individual de economii „Junior Centenar”, destinat copiilor. Statul oferă primă anuală de 600 de lei dacă în cont sunt cel puţin 1.200 de lei. Iniţiativa a fost însă criticată de Opoziţie.

Proiectul se referă la implementarea programului „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, un tip special de cont de investiţii, titularul fiind orice copil care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii.

Titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont, în anul respectiv, să fie de minimum 1.200 lei. Părinţii nu sunt obligaţi să depună suma în acest cont, dar au această opţiune astfel încât copiii să beneficieze de prima de la stat.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an.

De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Proiectul a fost aprobat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 159 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi 80 de abţineri.

Dacă proiectul a fost susţinut de PSD şi ALDE, însă reprezentanţi ai Opoziţiei spun că iniţiativa Guvernului este o „iluzie”.

„Avem 1.800.000 de oameni care lucrează pe salariul minim şi care credeţi dumneavoastră că îşi vor permite să economisească lunar 100 de lei pentru copiii lor. E o iluzie că de fapt îi ajutăm pe cei mai nevoiaşi şi că de fapt facem bine prin acest program. În plus, aceşti bani pot fi accesaţi doar în momentul când copilul împlineşte 18 ani. Deci, e o manieră mascată prin care statul se împrumută de la populaţie”, a declarat liderul deputaţilor USR, Cristina Prună.

La rândul său, deputatul PNL Dan Vâlceanu a afirmat că proiectul este „o schemă de excrocare a populaţiei”.

„Sunt convins că aveţi impresia că avem de-a face cu un alt act de generozitate al Guvernului, care s-a gândit la copiii noştri şi doreşte să îi ajute să îşi continue studiile, să crească nivelul de trai. Lucrurile nu stau aşa. De fapt, este o schemă de excrocare a populaţiei. Este inadmisibil să deschizi un cont unei persoane care nu doreşte să deschidă un cont, ci pur şi simplu cu forţa. Este inadmisibil să propui o schemă de acumulare a statului care ia bani de la cetăţeni şi promite dobândă peste 18 ani şi este inadmisibil să propui populaţiei o dobândă de 3%, cât timp inflaţia este peste 4% în momentul de faţă”, a susţinut Vâlceanu.

Deputatul UDMR Andrea Csep a spus că este o iniţiativă bună, dar ar mai trebui lucrat la ea.

„UDMR va lucra la o modificare legislativă pe baza acestui proiect, deoarece credem că siguranţa oamenilor care depun şi investesc pentru copiii lor trebuie să fie garantată de stat”, a subliniat Csep.

La dezbateri a vorbit şi preşedintele Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, care a spus că în prezent sunt peste 10.300 conturi ‘Junior’ deschise.

„Nu există judeţ unde să nu fie de peste 100-200 de conturi deschise doar după două luni de funcţionare”, a informat Ghizdeanu.

sursă: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Consorțiu regional integrat pentru învățământul dual, la Blaj. Primăria caută parteneri pentru dezvoltarea unui campus profesional

Publicat

blaj drona 3 1000x600.jpeg

Primăria Blaj a lansat un apel de selecție pentru parteneri – operatori economic, pentru constituirea Consorțiului regional integrat pentru învățământ dual Alba Blaj din Regiunea Centru. Se dorește astfel accesarea de fonduri în cadrul PNRR, pentru dezvoltarea și dotarea unui campus profesional integrat.

Consorțiul va urmări dezvoltarea învățământului profesional centrat pe nevoile pieței muncii, prin creșterea numărului de domenii, de calificări și de absolvenți, dar și prin asigurarea unui parcurs educațional pentru elevii înscriși în învățământul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șase milioane de gospodării din Ucraina sunt încă fără energie electrică

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că șase milioane de gospodării din țară sunt încă fără energie electrică, după ce în această săptămână au fost lansate atacuri masive cu rachete asupra țării, transmite BBC.

„În această seară, penele de curent continuă în majoritatea regiunilor și la Kiev”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs.

Numărul gospodăriilor afectate s-a redus la jumătate față de miercuri, a adăugat el. Dar milioane de persoane au rămas fără curent, apă sau căldură, în timp ce se instalează iarna.

Potrivit președintelui, Kievul și regiunile din jur sunt printre cele mai afectate de atacuri. El a spus că mulți locuitori din oraș au rămas fără energie electrică „timp de 20 sau chiar 30 de ore”.

Șase milioane de gospodării din Ucraina sunt încă fără energie electrică. Apel al președintelui ucrainean pentru economisirea energiei

Alte zone afectate sunt regiunile Odesa, Lviv, precum și Vinnytsia și Dnipropetrovsk.

Zelenski a făcut apel la economisirea energiei.

Premierul Denis Shmyhal a declarat că, în ciuda atacurilor, aproape toată infrastructura critică a țării a fost reconectată, inclusiv lucruri precum utilitățile de apă, centralele de generare a căldurii, spitalele și serviciile de urgență.

Dar oamenii obișnuiți continuă să se confrunte cu întreruperi programate de energie electrică în fiecare regiune a Ucrainei, a spus el.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Obiecte ale singurului sfânt clujean. Expoziţie pentru public. Vestitor al Unirii, Iuliu Hossu

Publicat

iuliu hossu 1.jpg

O serie de obiecte care au aparţinut cardinalului Iuliu Hossu sunt prezentate într-o expoziţie pentru public. El a fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, cardinal, vestitor al Marii Uniri de la 1918 şi a fost beatificat de Papa Francisc. Practic, este aproape sfânt. Singurul născut pe meleagurile clujene.

Expoziţie pentru public

O expoziţie cu obiecte rare care i-au aparţinut Cardinalului Iuliu Hossu, figură proeminentă în timpul evenimentelor Unirii Transilvaniei cu Regatul României, a fost vernisată vineri la Principia Alba Iulia, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României şi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia, medalie de AUR la Campionatul Mondial de Powerlifting

Publicat

andrei irimie cs unirea aur la mondiale e1669442261352 1000x600.jpg

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Campionatul Mondial de Powerlifting s-a desfășurat în perioada 14-19 noiembrie la Viborg, în Danemarca, având la start peste 300 de sportivi. În urma acestei competiții, în istoria sportului județean, național și mondial, se consemnează faptul că Andrei Irimie este primul în lume, în limitele categoriei de greutate 83 de kilograme, la proba împins din culcat, cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe