Connect with us

ACTUALITATE

Contul de economii „Junior Centenar”, aprobat în Parlament. Cum pot primi copiii 600 lei pe an de la stat

Publicat

alocatie-copii

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, prin vot final, proiectul de lege pentru aprobarea Contului individual de economii „Junior Centenar”, destinat copiilor. Statul oferă primă anuală de 600 de lei dacă în cont sunt cel puţin 1.200 de lei. Iniţiativa a fost însă criticată de Opoziţie.

Proiectul se referă la implementarea programului „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, un tip special de cont de investiţii, titularul fiind orice copil care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii.

Titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont, în anul respectiv, să fie de minimum 1.200 lei. Părinţii nu sunt obligaţi să depună suma în acest cont, dar au această opţiune astfel încât copiii să beneficieze de prima de la stat.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an.

De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Proiectul a fost aprobat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 159 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi 80 de abţineri.

Dacă proiectul a fost susţinut de PSD şi ALDE, însă reprezentanţi ai Opoziţiei spun că iniţiativa Guvernului este o „iluzie”.

„Avem 1.800.000 de oameni care lucrează pe salariul minim şi care credeţi dumneavoastră că îşi vor permite să economisească lunar 100 de lei pentru copiii lor. E o iluzie că de fapt îi ajutăm pe cei mai nevoiaşi şi că de fapt facem bine prin acest program. În plus, aceşti bani pot fi accesaţi doar în momentul când copilul împlineşte 18 ani. Deci, e o manieră mascată prin care statul se împrumută de la populaţie”, a declarat liderul deputaţilor USR, Cristina Prună.

La rândul său, deputatul PNL Dan Vâlceanu a afirmat că proiectul este „o schemă de excrocare a populaţiei”.

„Sunt convins că aveţi impresia că avem de-a face cu un alt act de generozitate al Guvernului, care s-a gândit la copiii noştri şi doreşte să îi ajute să îşi continue studiile, să crească nivelul de trai. Lucrurile nu stau aşa. De fapt, este o schemă de excrocare a populaţiei. Este inadmisibil să deschizi un cont unei persoane care nu doreşte să deschidă un cont, ci pur şi simplu cu forţa. Este inadmisibil să propui o schemă de acumulare a statului care ia bani de la cetăţeni şi promite dobândă peste 18 ani şi este inadmisibil să propui populaţiei o dobândă de 3%, cât timp inflaţia este peste 4% în momentul de faţă”, a susţinut Vâlceanu.

Deputatul UDMR Andrea Csep a spus că este o iniţiativă bună, dar ar mai trebui lucrat la ea.

„UDMR va lucra la o modificare legislativă pe baza acestui proiect, deoarece credem că siguranţa oamenilor care depun şi investesc pentru copiii lor trebuie să fie garantată de stat”, a subliniat Csep.

La dezbateri a vorbit şi preşedintele Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, care a spus că în prezent sunt peste 10.300 conturi ‘Junior’ deschise.

„Nu există judeţ unde să nu fie de peste 100-200 de conturi deschise doar după două luni de funcţionare”, a informat Ghizdeanu.

sursă: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe