Connect with us

ACTUALITATE

COP27: Poluatorii trebuie să plătească pentru schimbările climatice, spun țările sărace celor bogate

Publicat

cop27

Liderii țărilor sărace au criticat, în cadrul summitului COP27 privind clima din Egipt, guvernele bogate și companiile petroliere pentru că sunt responsabile de încălzirea globală, pentru a le cere să plătească pentru daunele cauzate economiilor lor, scrie Reuters.

Micile state insulare, deja afectate de furtunile oceanice din ce în ce mai violente și de creșterea nivelului mării, au cerut companiilor petroliere să plătească din profiturile lor uriașe din ultima vreme, în timp ce statele africane în curs de dezvoltare au solicitat mai multe fonduri internaționale pentru adaptare.

„Industria petrolului și a gazelor naturale continuă să obțină zilnic profituri de aproape 3 miliarde de dolari americani”, a declarat Gaston Browne, prim-ministrul din Antigua, care a luat cuvântul la conferință în numele Alianței Micilor State Insulare. „Este timpul ca aceste companii să fie obligate să plătească o taxă globală pe carbon pe profiturile lor, ca sursă de finanțare pentru pierderi și daune”, a spus el. „În timp ce ele profită, planeta arde”.

COP27: Poluatorii trebuie să plătească pentru schimbările climatice, spun țările sărace celor bogate: tensiune

Nikenike Vurobaravu, președintele națiunii insulare Vanuatu, a declarat că dorește ca Curtea Internațională de Justiție să contribuie la garantarea faptului că drepturile generațiilor viitoare nu sunt încălcate de națiunile care rămân în urmă în ceea ce privește schimbările climatice.

Comentariile au reflectat tensiunea din cadrul negocierilor internaționale privind clima dintre statele bogate și cele sărace, în timp ce delegații au participat la a doua zi a conferinței ONU de două săptămâni din orașul balnear Sharm el-Sheikh.

Țările occidentale bogate tind să fie cei mai vocali susținători ai reducerii emisiilor, dar sunt, de asemenea, cele care au contribuit cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră după mai mult de un secol de industrializare bazată pe combustibili fosili.

Profiturile multimiliardare ale industriei petroliere de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie – care a agitat piețele și a perturbat aprovizionarea – au înfuriat, de asemenea, guvernele din întreaga lume preocupate de schimbările climatice și de inflația galopantă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luna aceasta că industria se lăfăie în „profituri de război” și a propus o taxă pe profituri excepționale, o idee care are puține șanse să treacă de un Congres divizat. Regatul Unit a impus deja o taxă pe profiturile excepționale producătorilor de petrol, veniturile fiind destinate să acopere costurile energetice ale gospodăriilor.

COP27: Poluatorii trebuie să plătească pentru schimbările climatice, spun țările sărace celor bogate: frustrare

Dar unele țări prezente la conferință au fost mai degrabă dispuse să își îndrepte frustrarea către guvernele bogate, nu către companii.

Președintele Senegalului, Macky Sall, a declarat în cadrul conferinței că țările sărace în curs de dezvoltare din Africa au nevoie de o finanțare mai mare din partea națiunilor bogate pentru adaptarea la agravarea schimbărilor climatice și că va rezista apelurilor pentru o renunțare imediată la combustibilii fosili. „Să fim clari, suntem în favoarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Dar noi, africanii, nu putem accepta ca interesele noastre vitale să fie ignorate”, a declarat el.

Trimisul special al Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, a declarat marți că Beijingul s-a angajat să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon și a considerat că multilateralismul și cooperarea sunt esențiale pentru rezolvarea schimbărilor climatice globale. „Indiferent cât de mult se schimbă mediul extern și indiferent de câte provocări ne confruntăm, China are o hotărâre fermă de a atinge această viziune a neutralității emisiilor de dioxid de carbon”, le-a spus el delegaților.

Gazdele discuțiilor COP27 privind clima au lansat marți un plan global pentru a ajuta cele mai sărace comunități din lume să facă față impactului încălzirii globale, care include obiective pentru agricultură durabilă, refacerea mangrovelor pentru a reduce inundațiile de coastă și accesul la sobe de gătit curate.

Între timp, șefa Organizației Mondiale a Comerțului a declarat pentru Reuters că intenționează să relanseze negocierile privind un acord comercial global de mediu, ca parte a eforturilor de a conferi organismului de supraveghere a comerțului un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat delegaților conferinței, într-un mesaj video, că invazia Rusiei în Ucraina a distras atenția guvernelor lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice și a stimulat cererea de cărbune.

„Nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace”, a spus el.

Zeci de alți șefi de stat și de guvern au luat cuvântul luni și marți, dar mulți dintre cei mai mari poluatori ai lumii – inclusiv Statele Unite și India – nu au urcat încă pe podium.

Biden va sosi abia vineri – după alegerile de la jumătatea mandatului de marți din Statele Unite – dar delegația sa și-a deschis marți pavilionul la sediul COP27, iar trimisul special John Kerry a făcut turul.

Gazda conferinței, Egiptul, s-a confruntat cu presiuni din cauza încarcerării bloggerului egipteano-britanic Alaa Abd el-Fattah, care a devenit proeminent în timpul revoltei populare egiptene din 2011, dar care a fost deținut în cea mai mare parte a timpului de atunci și se află acum în greva foamei.

Guvernul președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi a ajuns la putere după ce a condus răsturnarea în 2013 a primului lider egiptean ales în mod democratic, și a atras critici în domeniul drepturilor omului după represiunile sângeroase ulterioare împotriva protestatarilor și detenția disidenților.

Guvernul său a sperat că găzduirea conferinței COP27 îi va oferi o injecție de legitimitate internațională într-o perioadă în care economia se confruntă cu dificultăți. MEDIAFAX

Sursa foto: António Guterres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și care este calendarul livrării prin Poștă. Informații utile pentru beneficiari

Publicat

când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și

Publicitate

Aproape 5 milioane de pensionari din România își vor primi drepturile bănești în perioada următoare, conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice. Plățile se vor face diferențiat, în funcție de metoda de încasare aleasă, prin Poșta Română sau direct în cont bancar.

Plata pensiilor prin Poștă – iulie 2025

Pentru pensionarii care au optat pentru livrarea la domiciliu, pensiile vor fi distribuite începând de marți, 1…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății anunță sancțiuni pentru medicii care părăsesc programul de lucru înainte de terminare

Publicat

doctor medic sanatate pixabay 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță măsuri ferme împotriva medicilor care nu‑și respectă programul integral în spitalele publice. Vizate sunt situațiile în care cadrele medicale părăsesc unitatea la ora 12:00‑13:00, deși trebuie să lucreze opt ore, pentru a presta servicii în clinici private.

„Sunt determinat să pun capăt acestui fenomen”,

a declarat ministrul, precizând – potrivit Mediafax – că pregătește o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: Statul ia mai mult din câștigul companiilor

Publicat

povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: statul ia

Publicitate

Odată cu majorarea impozitului pe dividende la 16%, povara fiscală totală asupra câștigului firmelor din România urcă la peste 34% din profitul brut. Această creștere situează România peste media OCDE (32%) și aproape de media Uniunii Europene (40,9%), arată o analiză realizată de consultantul de business Florin Leucă, citat de Economedia.

Ce înseamnă asta pentru antreprenori?

Pentru fiecare 1 milion de euro profit brut, statul colectează…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gest salvator al jandarmilor botoșăneni: Bărbat de 70 de ani ajutat după o căzătură gravă

Publicat

gest salvator al jandarmilor botoșăneni: bărbat de 70 de ani

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 10.00, un echipaj de jandarmerie aflat în executarea misiunii de ordine publică în municipiul Botoșani a acordat primul ajutor unui bărbat în vârstă de 70 de ani, care a căzut și s-a lovit la cap.

Bărbatul s-a dezechilibrat pe trotuar după ce a traversat la intersecția străzii Primăverii cu Bulevardul George Enescu și, în urma căderii, a început să sângereze abundent în zona cefei.

Jandarmii au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe