Connect with us

ACTUALITATE

COP27: Poluatorii trebuie să plătească pentru schimbările climatice, spun țările sărace celor bogate

Publicat

cop27

Liderii țărilor sărace au criticat, în cadrul summitului COP27 privind clima din Egipt, guvernele bogate și companiile petroliere pentru că sunt responsabile de încălzirea globală, pentru a le cere să plătească pentru daunele cauzate economiilor lor, scrie Reuters.

Micile state insulare, deja afectate de furtunile oceanice din ce în ce mai violente și de creșterea nivelului mării, au cerut companiilor petroliere să plătească din profiturile lor uriașe din ultima vreme, în timp ce statele africane în curs de dezvoltare au solicitat mai multe fonduri internaționale pentru adaptare.

„Industria petrolului și a gazelor naturale continuă să obțină zilnic profituri de aproape 3 miliarde de dolari americani”, a declarat Gaston Browne, prim-ministrul din Antigua, care a luat cuvântul la conferință în numele Alianței Micilor State Insulare. „Este timpul ca aceste companii să fie obligate să plătească o taxă globală pe carbon pe profiturile lor, ca sursă de finanțare pentru pierderi și daune”, a spus el. „În timp ce ele profită, planeta arde”.

COP27: Poluatorii trebuie să plătească pentru schimbările climatice, spun țările sărace celor bogate: tensiune

Nikenike Vurobaravu, președintele națiunii insulare Vanuatu, a declarat că dorește ca Curtea Internațională de Justiție să contribuie la garantarea faptului că drepturile generațiilor viitoare nu sunt încălcate de națiunile care rămân în urmă în ceea ce privește schimbările climatice.

Comentariile au reflectat tensiunea din cadrul negocierilor internaționale privind clima dintre statele bogate și cele sărace, în timp ce delegații au participat la a doua zi a conferinței ONU de două săptămâni din orașul balnear Sharm el-Sheikh.

Țările occidentale bogate tind să fie cei mai vocali susținători ai reducerii emisiilor, dar sunt, de asemenea, cele care au contribuit cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră după mai mult de un secol de industrializare bazată pe combustibili fosili.

Profiturile multimiliardare ale industriei petroliere de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie – care a agitat piețele și a perturbat aprovizionarea – au înfuriat, de asemenea, guvernele din întreaga lume preocupate de schimbările climatice și de inflația galopantă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luna aceasta că industria se lăfăie în „profituri de război” și a propus o taxă pe profituri excepționale, o idee care are puține șanse să treacă de un Congres divizat. Regatul Unit a impus deja o taxă pe profiturile excepționale producătorilor de petrol, veniturile fiind destinate să acopere costurile energetice ale gospodăriilor.

COP27: Poluatorii trebuie să plătească pentru schimbările climatice, spun țările sărace celor bogate: frustrare

Dar unele țări prezente la conferință au fost mai degrabă dispuse să își îndrepte frustrarea către guvernele bogate, nu către companii.

Președintele Senegalului, Macky Sall, a declarat în cadrul conferinței că țările sărace în curs de dezvoltare din Africa au nevoie de o finanțare mai mare din partea națiunilor bogate pentru adaptarea la agravarea schimbărilor climatice și că va rezista apelurilor pentru o renunțare imediată la combustibilii fosili. „Să fim clari, suntem în favoarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Dar noi, africanii, nu putem accepta ca interesele noastre vitale să fie ignorate”, a declarat el.

Trimisul special al Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, a declarat marți că Beijingul s-a angajat să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon și a considerat că multilateralismul și cooperarea sunt esențiale pentru rezolvarea schimbărilor climatice globale. „Indiferent cât de mult se schimbă mediul extern și indiferent de câte provocări ne confruntăm, China are o hotărâre fermă de a atinge această viziune a neutralității emisiilor de dioxid de carbon”, le-a spus el delegaților.

Gazdele discuțiilor COP27 privind clima au lansat marți un plan global pentru a ajuta cele mai sărace comunități din lume să facă față impactului încălzirii globale, care include obiective pentru agricultură durabilă, refacerea mangrovelor pentru a reduce inundațiile de coastă și accesul la sobe de gătit curate.

Între timp, șefa Organizației Mondiale a Comerțului a declarat pentru Reuters că intenționează să relanseze negocierile privind un acord comercial global de mediu, ca parte a eforturilor de a conferi organismului de supraveghere a comerțului un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat delegaților conferinței, într-un mesaj video, că invazia Rusiei în Ucraina a distras atenția guvernelor lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice și a stimulat cererea de cărbune.

„Nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace”, a spus el.

Zeci de alți șefi de stat și de guvern au luat cuvântul luni și marți, dar mulți dintre cei mai mari poluatori ai lumii – inclusiv Statele Unite și India – nu au urcat încă pe podium.

Biden va sosi abia vineri – după alegerile de la jumătatea mandatului de marți din Statele Unite – dar delegația sa și-a deschis marți pavilionul la sediul COP27, iar trimisul special John Kerry a făcut turul.

Gazda conferinței, Egiptul, s-a confruntat cu presiuni din cauza încarcerării bloggerului egipteano-britanic Alaa Abd el-Fattah, care a devenit proeminent în timpul revoltei populare egiptene din 2011, dar care a fost deținut în cea mai mare parte a timpului de atunci și se află acum în greva foamei.

Guvernul președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi a ajuns la putere după ce a condus răsturnarea în 2013 a primului lider egiptean ales în mod democratic, și a atras critici în domeniul drepturilor omului după represiunile sângeroase ulterioare împotriva protestatarilor și detenția disidenților.

Guvernul său a sperat că găzduirea conferinței COP27 îi va oferi o injecție de legitimitate internațională într-o perioadă în care economia se confruntă cu dificultăți. MEDIAFAX

Sursa foto: António Guterres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe