Connect with us

ACTUALITATE

Copacul fermecat din Munţii Apuseni. Legenda fagului de cinci secole, ce îşi pierde frunzele doar primăvara

Publicat

Locuri pline de legendă şi poveşti minunate te aşteaptă la tot pasul, în Munţii Apuseni. Omenii păstrează încă, din generaţie în generaţie, semnificaţii ascunse în vremurile de demult ale unor adevărate monumente ale naturii. Unul dintre aceste exemple este “copacul fermecat”, pe drumul dintre Baia de Arieş şi Cîmpeni, informează ziarul Alba24.ro.

Fagul împăratului, cum mai este numit acesta, îl vezi chiar de pe Drumul Naţional 75, în dreptul satului Muncelu, pe un deal.

Bătrânii locului spun că pomul ar avea peste 500 de ani şi că ascunde legende. Una dintre acestea spune că pe aici ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară pomul fermecat. În apropierea fagului se află şi un izvor despre care localnicii susţin că este tămăduitor.
Cu o coroană impresionantă, fagul îşi pierde frunzele doar primavara. Acestea se usucă, dar rămân pe arbore pe timpul iernii.

În urmă nu cu mulţi ani, pe lângă Arieş şi pe lângă stejar trecea Mocăniţa, care oferea un farmec în plus peisajului din jur. La copac se ajunge lângă acesta parcurgând un drum prin pădure pe o potecă ce este folosită şi astăzi de oamenii locurilor.

Legat de acest arbore, oamenii mai povestesc altă legendă. Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, pentru a negocia un pact, de unde ar proveni şi denumirea de Fag al Împăratului. Legenda nu ar avea, însă, corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Ţara Moţilor.

Varianta oficială a legendei transmisă din generaţie în generaţie sună astfel: ”Se spune că pe la anul 1850, dupa ce marele seism social de la 1848 s-a liniştit, pe Valea Arieşului a venit împăratul de la Viena, vroind să-I liniştească pe moţi şi să se întâlnească cu Avram Iancu. În drum spre Câmpeni, se zice că Împaratu ar fi poposit la umbră falnicului copac. În timp ce se odihnea la umbra deasă, aude un cântec de fluier, pe partea cealaltă a Arieşului. Împăratul întreabă un călător, «cine cântă atât de frumos din fluier?». Călătorul îi spune că e Avram Iancu. Auzind aceasta, împăratul numaidecât îşi trimite pe unul dintre oamenii săi, să-l cheme pe Craiul Moţilor, la o întâlnire cu Măria Sa. Când solul împăratului ajunge la Avram Iancu şi îi spune pentru ce a fost trimis, Iancu îi răspunde: «Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot sta de vorbă!».

sursă: adevărul.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Este oficial. Decontarea voucherelor de vacanță, după reguli noi: Declarație pe propria răspundere și factură de 1.600 de lei

Publicat

esre oficial. decontarea voucherelor de vacanță, după reguli noi: declarație

Publicitate

Guvernul a adoptat un noul mecanism pentru decontarea voucherelor de vacanță. Beneficiarii trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, prin care confirmă că au contribuit cu suma de 800 de lei din fonduri proprii, că au utilizat și cei 800 de lei oferiți de stat și să depună o factură de minimum 1.600 de lei, care urmează să fie decontată.

Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:

Valoarea voucherelor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Iisus Hristos – Viaţa şi Învierea noastră (Scrisoare pastorală, 2025)

Publicat

ips teofan, mitropolitul moldovei și bucovinei: iisus hristos – viaţa

Publicitate

Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel în Treime preaslăvit – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt!

„Prăznuim omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi, veşnice.” [1]

Iubiți frați preoți,

Cinstiți viețuitori ai sfintelor mănăstiri, Drept-slăvitori…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios ioan, ucenicul sfântului grigorie decapolitul

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Despre Sfântul Ioan se cunosc relativ puține lucruri. Detaliile pe care le avem despre viața sa provin din Viața Sf. Grigorie Decapolitul și din cea a Sfântului Iosif Imnograful.

Sfântul Ioan s-a născut la sfârșitul celui de-al optsprezecelea secol. Fiind aplecat spre viața de liniștire și de rugăciune încă din copilărie, alege să devină monah. Părintele duhovnicesc în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Publicat

anpc: cozonaci cu până la 21 de e uri în marile

Publicitate

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.

‘Cel mai relevant indicator privind siguranța produselor îl reprezintă analiza informațiilor puse la dispoziția…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe