Connect with us

EVENIMENT

Copiii până la 9 ani – șanse mai mici să fie spitalizați cu virusul COVID-19

Publicat

china spital

Medicul primar pediatru Mihai Craiu a declarat vineri pentru AGERPRES că la copiii caucazieni anterior sănătoşi infecţiei cu noul coronavirus, cu vârste cuprinse între zero şi 9 ani, proporţia de pacienţi spitalizaţi este „extrem de mică”, aceştia reprezentând mai puţin de un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu COVID-19 la nivel mondial.

„În principiu, pentru copiii anterior sănătoşi (n.r. infecţiei cu noul coronavirus), părinţii celor mai mulţi copii din România nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare.

Pentru că toţi ceilalţi copiii de etnie caucaziană din ţări europene, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, vorbesc de copii cum sunt imensa majoritate a copiilor români care nu au background etnic diferit, cum ar fi în Statele Unite, unde sunt afroamericani mai mulţi sau în zone unde există copii de origine asiatică.

La copiii caucazieni anterior sănătoşi de vârstă mică, însemnând între zero şi 9 ani inclusiv, proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică. Ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume.

Sunt puţini faţă de toate celelalte grupe de vârstă. În afară de faptul că sunt puţini, severitatea nu este foarte mare”, a spus Craiu.

Potrivit medicului, la cei mai mulţi copii infectaţi cu noul coronavirus, boala seamănă cu o „infecţie obişnuită” de căi aeriene superioare.

„De altfel, părinţii copiilor care au avut deja COVID, inclusiv români, spun că a semănat cu alte răceli de la grădiniţă din anii precedenţi, adică pot avea febră, tuse, nas înfundat, dureri în gât, ceva expectoraţie, poftă de mâncare mică.

Nişte simptome obişnuite, nu există niciunul special, aşa cum sunt la adulţi – lipsa mirosului şi pervertirea gustului, acestea nu prea apar la copilul mic… (…) Nu sunt nişte semne speciale la copii. Dacă tot vorbim despre cazul sever de la Spitalul „Victor Gomoiu”, trebuie spus că el (n.r. copilul) este foarte bine îngrijit de experţi. (…)

Această complicaţie, chiar şi gravă în principiu, poate fi controlată terapeutic foarte bine şi în România. Nu există niciun fel de risc major câtă vreme copilul este în spital şi este asistat cu echipamente de terapie intensivă”, a mai spus medicul pediatru.

Conform acestuia, la copii, spre deosebire de adulţi, în cazul în care fac complicaţii, acestea nu apar la plămâni, ci la inimă.

„Spre deosebire de adulţi, copiii, dacă fac complicaţii, nu le fac la plămâni, nu vor fi niciodată în situaţia de a nu avea acces la un ventilator cum s-a întâmplat la adulţi. Ei, în general, fac complicaţii la inimă.

Aceasta este principala complicaţie. De aceea a şi fost comparat sindromul inflamator multisistemic (PIMS)… Acesta poate afecta inima şi are o boală cu care seamănă sindromul Kawasaki, care a fost descris acum 53 de ani de un medic japonez, care a murit anul acesta la 95 de ani – nu de COVID, ci de vârstă, de bătrâneţe. (…)

Seamănă mult acest sindrom inflamator multisistemic cu Kawasaki. De aceea i s-a şi zis la început boală Kawasaki like când au descris-o prima oară medicii din Italia şi din Spania, în primăvară în martie şi aprilie” a explicat Mihai Craiu.

În opinia sa, părinţii nu trebuie să intre în panică cât timp copilul poate să se joace, să mănânce, să facă efort, să meargă.

„Câtă vreme copilul poate să se joace, să mănânce, să facă un efort, poate să meargă, adică nu pare bolnav de inimă, părinţii nu trebuie să intre în panică, pentru că a făcut această complicaţie şi copilul lor. (…)

La cifra aceasta enormă de pacienţi confirmaţi sunt numai nişte sute de cazuri. În Statele Unite, până în 9 septembrie, erau vreo 790 de copii care au făcut boala şi care au fost internaţi în diverse secţii de terapie intensivă în toată America. (…)

Ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva, dar nu foarte multe. (…) Din toţi aceşti copii, au mers foarte grav şi au avut complicaţii ameninţătoare de viaţă şi au murit 11 copii, toţi fiind extrem de bolnavi, care aveau cancere, transplante de organ.

Părinţii unui copil sănătos trebuie să ştie că şi dacă se întâmplă această complicaţie, copilul poate fi tratat într-o secţie de terapie intensivă românească şi că, spre deosebire de adulţi, la copii există locuri.

Mesajul trebuie să fie unul de linişte, pentru că altfel vor înflori tot felul de terapii alternative şi de escroci care oferă soluţii miraculoase unor oameni disperaţi”, a mai spus medicul pediatru. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Arbore doborât de vânt pe DN 74A, între Abrud și Câmpeni. Pentru degajarea carosabilului au intervenit lucrătorii SDN Alba

Publicat

foto: arbore doborât de vânt pe dn 74a, între abrud

Un arbore a fost doborât de vânt sâmbătă după-amiaza, pe drumul național DN 74A, între Abrud și Câmpeni. 

Pentru eliberarea carosabilului au intervenit lucrătorii Secției de Drumuri Naționale (SDN) Alba.

Incidentul s-a produs pe DN 74A, la km 7+600.

sursa, foto: DRDP Cluj







Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Accident la Băișoara. Mai multe mașini implicate, între care o autospecială de poliție care a fost avariată

Publicat

accident baisoara politie.jpg

Un accident rutier, în care au fost implicate mai multe mașini a avut loc, sâmbătă, în localitatea Băișoara din județul Cluj.

Din primele informații, în accidentul care a avut loc într-o curbă pe un drum de munte, pe care se circulă în condiții de iarnă, au fost implicate 4 mașini, între care o autospecială de poliție.

Accident la Băișoara. Mai multe mașini implicate, între care o autospecială de poliție care a fost avariată

Autospeciala poliției…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri prezidențiale 2024: 13 candidați la funcția de președinte al României. Cine sunt și care sunt programele politice propuse

Publicat

alegeri prezidențiale 2024: 13 candidați la funcția de președinte al

Alegeri prezidențiale 2024: 13 candidați sunt înscriși în cursa pentru funcția de președinte al României. Dintre ei, 9 sunt din partea unor partide politice, iar patru sunt candidați independenți.

Românii îşi vor alege noul preşedinte al ţării, duminică, 24 noiembrie 2024. Va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot, iar pentru ca votul să fie luat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O ursoaică cu trei pui, văzută în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia. Cetățenii au primit un mesaj Ro-Alert

Publicat

o ursoaică cu trei pui, văzută în zona dealului mamut

O ursoaică cu trei pui a fost văzută sâmbătă, în jurul orei 14:15, în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia.

Autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert locuitorilor din zonă.

„A fost semnalată prezența a patru urși în municipiul Alba Iulia, zona Mamut! Evitați zona, rămâneți în locuințe!

Păstrați distanța față de animale ș nu încercați să va fotografiați cu acestea sau să le hrăniți….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe