EVENIMENT
Coronavirus: Care sunt principalele măsuri luate în Europa pentru împiedicarea extinderii epidemiei
Plasarea în izolare, închiderea şcolilor, magazinelor şi frontierelor, interzicerea reuniunilor – sunt câteva dintre principalele măsuri luate în Europa pentru a împiedica extinderea epidemiei de coronavirus, notează sâmbătă AFP.
*Izolare
Italienii vor rămâne în case până pe 3 aprilie, pot ieşi doar pentru a se duce la lucru, la spital şi pentru a-şi cumpăra de mâncare.
Patru localităţi catalane din Spania sunt puse în izolare, la fel şi trei sate din Austria. În plus, austriecii care vin din Italia vor fi puşi în carantină.
În Slovacia, Croaţia, Letonia, Estonia, în Moscova (Rusia) şi în Norvegia (cu excepţia cetăţenilor din ţările nordice), cetăţenii care revin din principalele focare de contaminare trebuie să intre în autoizolare. Germania recomandă acelaşi lucru.
Pasagerii aflaţi pe nave de croazieră nu vor putea debarca în Spania şi Portugalia şi nici în mai multe oraşe norvegiene şi franceze.
Vizitele în căminele de bătrâni sunt suspendate în Franţa, Luxemburg şi Portugalia, interzise sau limitate în Belgia, supuse restricţiilor în Suedia.
*Frontiere controlate sau închise
Republica Cehă, Ciprul, Danemarca, Lituania şi Slovacia îşi închid frontierele străinilor (Slovacia acceptă polonezi).
Ucraina va suspenda legăturile aeriene. Rusia va reduce de luni zborurile cu Uniunea Europeană. Rusia îşi va închide duminică frontierele terestre cu Norvegia şi Polonia.
La rândul ei, Polonia impune controale sanitare la frontiere.
Austria a suspendat legăturile feroviare şi şi-a închis practic frontiera terestră cu Italia. Legăturile aeriene cu Italia, Franţa, Spania şi Elveţia sunt suspendate.
Mai multe ţări şi-au suspendat şi ele conexiunile aeriene cu Italia.
Slovenia a instaurat controale sanitare la frontiere.
Elveţia a închis mai multe posturi de frontieră secundare cu Italia, pe unde soseau lucrătorii transfrontalieri. Această ţară a decis să reintroducă „de la caz la caz” controalele Schengen la toate frontierele.
Poliţia germană efectuează controale sporite la frontiera franceză.
*Şcoli închise
Şcolile şi universităţile sunt închise în Italia, Polonia, Grecia, Irlanda, Republica Cehă, România, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Bulgaria şi Turcia. Cursurile nu se vor ţine începând de luni nici în Belgia, Franţa, Portugalia, Elveţia, Croaţia, Spania şi în majoritatea landurilor germane.
*Adunări interzise
În Italia, Belgia şi Cipru sunt interzise orice fel de reuniuni.
Republica Cehă interzice adunările cu mai mult de 30 de persoane.
Adunările de peste 100 de persoane sunt interzise în Franţa, Danemarca, Islanda (începând de duminică, de la miezul nopţii), Elveţia şi Olanda, precum şi în Austria, România şi Ungaria pentru întâlnirile care au loc în interior (500 în aer liber).
Finlanda şi Suedia interzic adunările cu peste 500 de oameni.
În Germania, cancelarul Angela Merkel a cerut anularea „evenimentelor nenecesare” de mai puţin de 1.000 de persoane, cifră la care sunt interzise şi reuniunile în Polonia, România şi Portugalia (5.000 de persoane în aer liber).
La Moscova, nu sunt permise adunările de peste 5.000 de persoane.
*Unităţi comerciale închise
Închiderea unităţilor comerciale neesenţiale a fost decisă în Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Andorra şi Regiunea Madrid.
Restaurantele trebuie să tragă obloanele la ora locală 15:00 în Austria şi între 20:00 şi 06:00 în Republica Cehă.
Belgia a decis să închidă discotecile, cafenelele şi restaurantele. În afară de magazinele alimentare şi de farmacii, centrele comerciale vor trebui să-şi închidă porţile pe perioada weekend-ului.
La Berlin, cluburile şi barurile se vor închide începând de marţi.
Grecia şi-a închis muzeele şi siturile arheologice. În Franţa, Luvrul, castelul de la Versailles şi Tour Eiffel nu mai pot fi vizitate.
*Transport perturbat
În Italia, al doilea aeroport din Roma, Ciampino, a fost închis, iar unu dintre cele trei terminale ale principalului aeroport roman, Fiumicino, va fi închis începând de marţi.
Aeroporturile internaţionale slovace sunt închise.
*Alegeri
Alegerile locale britanice, prevăzute pentru luna mai, au fost amânate cu un an.
În Italia, alegerile regionale din primăvară ar putea fi amânate, potrivit presei.
În schimb, în Franţa, alegerile municipale vor avea loc duminică. AGERPRES
EVENIMENT
Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.
Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.
După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.
În cadrul congresului a fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței.
Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe trasee din Alba. Care vor fi noile prețuri la bilete și abonamente

Transportul cu autobuzul va fi mai scump pe mai multe trasee din județul Alba. Sunt propuse noi prețuri la bilete și abonamente.
Este vorba despre trasee operate de firma Excelent Trans, în zonele Aiud, Ocna Mureș și Blaj.
Propunerea intră la aprobare în ședința Consiliului Județean Alba din 7 iulie.
Sunt vizate traseele:
- cod 11: Aiud-Ponor-Geogel
- cod 13: Aiud-Hopârta-Turdaș
- cod 14: Aiud-Beța
- cod 18: Aiud-Mirăslău-Lopadea Veche
- cod 22: Ocna Mureș-Noșlac-Găbud
- cod 23: Ocna…
Citește mai mult pe Alba24.ro