Connect with us

EVENIMENT

Coronavirus: Simptomele pe care le au bolnavii de COVID-19. Momentele critice, de la prima până la ultima zi

Publicat

coronavirus

Un nou studiu realizat la spitalul universitar Zhongnan din  Wuhan China oferă o imagine completă asupra evoluţiei pe zile a bolii Covid-19 provocate de noul coronavirus.

Medicii chinezi au constat că boala evoluează timp de 17 zile și au realizat un tablou al evoluției acesteia, în care au identificat zilele critice.

Potrivit publicației elene I Efemerida, citată de agenția Rador tiparul simptomelor legate de Covid-19 este următoarul: circa 99% din bolnavi au prezentat febră mare, mai bine de jumătate simţeau o stare de oboseală şi erau chinuiţi de o tuse seacă, iar circa o treime dintre ei simţeau dureri musculare şi se confruntau cu dificultăţi de respiraţie.

Citește și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate

Mai bine de 200.000 de cazuri ale virusului ucigaş au fost înregistrate la nivel global, în timp ce numărul morţilor depăşeşte deja 8.000.

Studiul Centrului pentru Controlul Bolilor din China arată că circa 80% din cei infectaţi cu noul coronavirus se confruntă cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung în stare critică.

Iată cum evoluează simptomele la bolnavii tipici de Covid-19:

Prima zi: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

a 5-a zi: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate

a 7-a zi: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.

a 8-a zi: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.

a 10-a zi: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.

a 17-a zi: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.

Primele simptome de la momentul infectării cu noul coronavirus pot apărea după cinci sau chiar mai multe zile.

Când aceste simptome apar, ele pot aminti de cele ale pneumoniei, chiar dacă evoluţia Covid-19 este diferită, întrucât starea de sănătate a bolnavului se înrăutăţeşte foarte repede.

„Pneumonia de obicei nu evoluează vertiginos”, a explicat pentru Business Insider Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson. „În majoritatea spitalelor pneumonia este combătută cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează înainte de a începe să se îmbunătăţească”. În cazul COVID-19 starea bolnavilor cu coronavirus este diferită de pneumonie, deoarece se poate înrăutăţi chiar şi după începerea tratamentului sau după ce li s-au administrat acestora steroizi şi multe lichide.

surse: I Efemerida, hotnews.ro, Rador.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Bărbat de 32 de ani, CERCETAT de polițiștii clujeni pentru ȘANTAJ și infracțiuni informatice

Publicat

politie 2 e1664452722913.jpg

Un bărbat de 32 de ani este cercetat de polițiștii clujeni pentru șantaj și infracțiuni informatice. Se dădea drept angajat al unui service de telefonie mobilă. Acesta se afla sub control judiciar într-o altă cauză.

„La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Casa Județeană de Pensii Alba: Zeci de bilete de tratament disponibile în stațiuni din țară, cu plecare din 3 decembrie

Publicat

casa județeană de pensii alba: zeci de bilete de tratament

Casa Județeană de Pensii Alba informeză persoanele care doresc să beneficieze de bilet de tratament cu plecare din data de 3 decembrie 2024 (seria 19), faptul că sunt 57 de bilete disponibile în zece stațiuni. 

Este vorba despre următoarele stațiuni:

  • Buziaș – Hotel Silvana – 4 bilete;
  • Covasna – Hotel Dacia – 5 bilete;
  • Geoagiu – Hotel Ceres – 30 bilete;
  • 1 Mai – Hotel Ceres – 1 bilet;
  • Căciulata – Hotel Traian…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul PSD are grijă de seniori și persoanele vulnerabile din Alba. Investiții masive în centre sociale (PE)

Publicat

guvernul psd are grijă de seniori și persoanele vulnerabile din

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale finanțează construcția, modernizarea și dezvoltarea mai multor centre de zi și rezidențiale din județul Alba. Grija pentru seniori și persoanele vulnerabile reprezintă o prioritate pentru PSD și Marcel Ciolacu.

În ședința Consiliului Județean de astăzi, consilierii județeni ai PSD au votat două proiecte de hotărâre care vizează investiții masive în două centre sociale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Asigurarea calității actului EDUCAȚIONAL este o prioritate pentru social democrații clujeni (PE)

Publicat

educatie e1732100237443.jpg

Într-un climat educațional în continuă transformare, marți, 19 noiembrie 2024, în sala de conferințe a Hotelului Victoria, a avut loc evenimentul “Educație de calitate la nivelul județului Cluj în contextul noutăților legislative”, la care au fost prezenți reprezentanți din diverse sectoare ale sistemului educațional, mai ales educațtori, învățători și profesori, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniu și membri marcanți ai PSD Cluj….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe