Connect with us

ACTUALITATE

COVASNA: Peste 70 de porci sacrificaţi la Sfântu Gheorghe, unde a fost descoperit primul focar de pestă

Publicat

Peste 70 de porci au fost sacrificaţi într-un cartier din municipiul Sfântu Gheorghe, unde a fost depistat recent primul focar de pestă porcină africană din judeţul Covasna.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a subliniat, marţi, că măsura a fost luată preventiv, pentru limitarea extinderii focarului.

„După realizarea unei analize de risc epidemiologic în cazul primului focar de pestă porcină africană, confirmată în judeţul Covasna în data de 1 februarie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna a hotărât necesitatea uciderii preventive a porcinelor din zona afectată. Această decizie s-a luat pentru a preveni extinderea bolii în judeţ. Astfel, în data de 4 februarie au fost ucise preventiv 72 porcine, cadavrele fiind ecarisate prin metoda alternativă de îngropare cu respectarea normelor de biosecuritate. În vederea acordării de despăgubiri, porcinele au fost evaluate de către o comisie desemnată de prefectul judeţului (…) La finalizarea acţiunii întreaga zonă a fost dezinfectată (…) Întreaga activitate de ucidere şi de ecarisare a fost realizată cu coordonarea şi sub supraveghere sanitar veterinară”, a menţionat dr. Siko Barabasi Sandor.

El a precizat că ancheta epidemiologică este în desfăşurare, cazul aflându-se în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie.

Primul focar de pestă porcină a apărut în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, prezenţa virusului fiind confirmată la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi din zonă.

Din investigaţii a reieşit că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind hrănite preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Marţi a fost confirmat oficial al doilea focar de pestă porcină din judeţul Covasna, în localitatea Valea Crişului, virusul fiind depistat la un animal necrotaliat crescut într-o gospodărie din localitate.

Pentru prevenirea răspândirii bolii s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe