Connect with us

ACTUALITATE

COVASNA: Peste 70 de porci sacrificaţi la Sfântu Gheorghe, unde a fost descoperit primul focar de pestă

Publicat

Peste 70 de porci au fost sacrificaţi într-un cartier din municipiul Sfântu Gheorghe, unde a fost depistat recent primul focar de pestă porcină africană din judeţul Covasna.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a subliniat, marţi, că măsura a fost luată preventiv, pentru limitarea extinderii focarului.

„După realizarea unei analize de risc epidemiologic în cazul primului focar de pestă porcină africană, confirmată în judeţul Covasna în data de 1 februarie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna a hotărât necesitatea uciderii preventive a porcinelor din zona afectată. Această decizie s-a luat pentru a preveni extinderea bolii în judeţ. Astfel, în data de 4 februarie au fost ucise preventiv 72 porcine, cadavrele fiind ecarisate prin metoda alternativă de îngropare cu respectarea normelor de biosecuritate. În vederea acordării de despăgubiri, porcinele au fost evaluate de către o comisie desemnată de prefectul judeţului (…) La finalizarea acţiunii întreaga zonă a fost dezinfectată (…) Întreaga activitate de ucidere şi de ecarisare a fost realizată cu coordonarea şi sub supraveghere sanitar veterinară”, a menţionat dr. Siko Barabasi Sandor.

El a precizat că ancheta epidemiologică este în desfăşurare, cazul aflându-se în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie.

Primul focar de pestă porcină a apărut în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, prezenţa virusului fiind confirmată la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi din zonă.

Din investigaţii a reieşit că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind hrănite preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Marţi a fost confirmat oficial al doilea focar de pestă porcină din judeţul Covasna, în localitatea Valea Crişului, virusul fiind depistat la un animal necrotaliat crescut într-o gospodărie din localitate.

Pentru prevenirea răspândirii bolii s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Încep înscrierile pentru festivalul – concurs al cântecului popular românesc

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Publicat

birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul

Publicitate

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat, scrie alba24.ro.

”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când va fi deschisă în întregime autostrada Sibiu-Pitești

Publicat

când va fi deschisă în întregime autostrada sibiu pitești

Publicitate

Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației în primăvara acestui an, cu câteva luni mai devreme față de termenul prevăzut pentru 31 august 2025. Și pe centura de sud a Capitalei se va putea circula integral în regim de autostradă, tot din această primăvară, infrmează ADEVĂRUL.

Tronsonul 5 are 30,35 kilometri FOTO CNAIR

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a prezentat în cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Concursul național „Culinariada” organizat de Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni

Publicat

foto: concursul național „culinariada” organizat de liceul tehnologic „alexandru vlahuță”

Publicitate

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a organizat miercuri, 2 aprilie 2025, etapa națională a Concursului național de nutriție și alimentație sănătoasă din cadrul Proiectului „Culinariada”, ediția a VI-a, concurs cu expoziție gastronomică-secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale” cu participare directă a echipelor și profesorilor coordonatori. Concursul a fost aprobat prin OMEC nr. 3.026/14.01.2025, Anexa 2,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe