Connect with us

ACTUALITATE

Craii de la Răsărit se înfruntă anual, de Crăciun, în satul Senereuş din județul Mureș

Publicat

Cei trei crai de la Răsărit, Melchior, Gaspar şi Baltazar, se înfruntă cu regele Irod în fiecare Ajun de Crăciun, în satul mureşean Senereuş, aparţinând comunei Bălăuşeri.

„Craii” este povestea celor trei magi de la Răsărit, care au plecat cu aur, smirnă şi tămâie să-l caute pe Pruncul Nou-Născut, la Ierusalim, pentru a I se închina: aurul – Împăratului, tămâia – Dumnezeului şi smirna – Omului care va suferi chinuri.

Cei trei magi, numiţi în poveste Baltazar, Gaspar şi Melchior, vin în faţa lui Iord pentru a-l întreba de Născutul indicat de semnele cereşti.

Acesta din urmă refuză să creadă vestea magilor potrivit căreia s-a născut Împăratul Împăraţilor şi încearcă să-i păcălească: „Asta nu poate să fie, decât numai viclenie/Că eu sunt împărat tare/Cât cuprinde lumea mare”, le spune Irod magilor, la auzul veştii.

După discuţii aprinse şi mai multe încrucişări ale săbiilor purtate la cingătoare, Irod încearcă să-i convingă pe magi că, după ce vor afla Pruncul Nou-Născut, să îi indice locul naşterii, pentru a I se închina, la rândul lui. Însă magii îşi dau seama de gândurile necurate care îi încolţesc lui Irod în minte şi pornesc în căutarea Fiului lui Dumnezeu.

Magii susţin că au venit pentru a se pune în slujba acestui Rege, pentru a-şi modela propria regalitate după a Lui. Aceasta este semnificaţia gestului lor de omagiu, a adoraţiei lor.

Sceneta în versuri, cu peste 30 de strofe, este interpretată de adolescenţi care, potrivit tradiţiei satului, pot merge la colindat în această formulă maximum doi ani la rând. În acest an, crai au fost Denis Marian Oneţiu, în rolul lui Melchior, Ioan Alexandru Todea, care l-a intepretat pe Gaspar, Petru Oneţ, care a jucat rolul lui Baltazar, care în sat este numit şi Valtezar, şi Iulian Petruşel, care l-a interpretat pe Irod.

Colindul crailor a fost adus în satul mureşean în urmă cu circa 50 de ani, din zona Munţilor Apuseni, de către moţii stabiliţi în această localitate, care în acea vreme era locuită în majoritate de saşi.

În ciuda numărului mic de familii venite din Munţii Apuseni, moţii au reuşit să-şi impună obiceiul, inclusiv în rândul târnăvenilor băştinaşi, obiceiul păstrând acelaşi ritual ca în momentul în care a fost adus, iar actorii beneficiază de un tratament special din partea sătenilor.

Un alt obicei din satul mureşean este colindul tinerilor neînsuraţi, denumiţi „Colindătorii”, care, la fel ca şi Craii, vizitează fiecare gospodărie unde li se deschide poarta, iar după colind iau la joc toate femeile din acea gospodărie, pe ritmuri populare de pe Târnave.

Cu banii strânşi de grupul de colindători, în fiecare an, în data de 27 decembrie, se organizează un bal tradiţional, la Căminul cultural, la care participă şi satele învecinate.

Între obiceiurile păstrate la Senereuş se mai regăsesc „Capra” şi „Steaua”. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

4 tineri, între care 2 CLUJENI, care au INCENDIAT o mașină, cercetați de poliție. Trei au fost ARESTAȚI 30 de zile

Publicat

masina flacari.jpg

Poliţiştii din Mureş au reţinut 3 persoane bănuite că ar fi provocat distrugeri, prin incendiere, unui autoturism. Ulterior, instanţa de judecată a dispus faţă de aceştia arestarea preventivă pentru 30 de zile.

La data de 15 ianuarie 2022, în urma activităților informativ-operative şi de cercetare penală desfăşurate de poliţiştii din cadrul I.PJ. Mureş, au fost identificaţi 4 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 35 de ani, din Cluj şi Iaşi, bănuiţi de comiterea faptei.

La data de 16 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş, cu sprijinul colegilor din cadrul Poliției orașului Sărmașu, precum și ai Serviciului de Investigaţii Criminale Cluj, au pus în executare 3 mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări pentru distrugere.

În fapt, din cercetări a reieşit că, la data de 11 ianuarie a.c., mai multe persoane ar fi provocat distrugeri, prin incendiere, unui autoturism aparţinând unui bărbat din Sărmaşu.

În urma acţiunilor întreprinse, persoanele bănuite de comiterea faptei au fost identificate şi depistate, iar faţă de trei dintre acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Astăzi, 17 ianuarie a.c., aceştia au fost prezentaţi instanţei, care a dispus arestarea preventivă a celor trei pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Drumarii clujeni, gata să ÎNCHIDĂ DN1. Viscol PUTERNIC. Copaci căzuți pe carosabil

Publicat

autostrada.jpg

Echipele DRDP Cluj acționează pe DN 1, unde circulația se desfășoară cu mare greutate din cazua viscolului. Nu este exclusă închiderea drumului.

Pe DN 1, sectorul de drum cuprins între kilometrul 534-552, în județul Cluj, se acționează cu 9 utilaje, circulația rutieră se desfășoară îngreunat din cauza viscolului puternic

Lucrătorii au intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil la km 536+400.

„În cazul în care situația se agravează și pune în pericol participanții la trafic, din motive de siguranță, vom fi nevoiți să închidem sectoarele de drum până când se opresc fenomenele meteo”, a anunțat DRDP Cluj.

Echipele DRDP Cluj acționează cu utilaje cu lamă și material antiderapant pentru a menținere drumurile naționale și autostrăzile din administrare deschise și în condiții de siguranță.

Aceștia fac apel la conducătorii auto să circule cu atenţie şi prudenţă, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

Județul Cluj este sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, iar zona de munte este sub Cod Roșu.

ACTUALITATE

Vremea la Cluj până la finalul lunii ianuarie. Temperaturi maxime cu minus și nopți geroase. Când va ninge

Publicat

iarna 2 scaled e1606677053101.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 17 -30 ianuarie.

Citește și: Clujul, sub cod PORTOCALIU de viscol și ninsori

Astfel potrivit meteorologilor, în perioada 17 – 23 ianuarie vremea va continua să fie rece, local geroasă în unele nopți, astfel că temperaturile maxime se vor menține preponderent negative, în medie, cuprinse între -3 și 2 grade, iar minimele se vor situa între -11 și -6 grade.

În ultima săptămână din ianuarie valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, ceea ce înseamnă, o
medie a maximelor de 0…2 grade și minime, în medie de -8…-5 grade.

Vor fi precipitații la începutul intervalului, dar temporar și cu o probabilitate destul de ridicată în zilele de 20 și 21 ianuarie și după data de 27 ianuarie.

Sursa: ANM

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Se întâmplă la Cluj. Polițiștii au „pus umărul” și au împins un autobuz blocat pe Calea Turzii. Ajutați de alți clujeni

Publicat

politisti autobuz.jpg

Mai mulți polițiști, cărora li s-au alăturat și alți participanți la trafic, au ajutat șoferul unui autobuz electric să își reia cursa.

Autobuzul era blocat pe Calea Turzii, la sensul giratoriu spre Făget. Din cauză că pe jos era gheață, autobuzul patina.

Polițiștii au venit în ajutorul șoferului, iar în ajutorul oamenilor legii au venit mai mulți clujeni, aflați în trafic, iar în cele din urmnă autobuzul și-a reluat cursa.

Sursa video: Soferi De Week-end CLUJ

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe