Connect with us

ACTUALITATE

Craii de la Răsărit se înfruntă anual, de Crăciun, în satul Senereuş din județul Mureș

Publicat

Cei trei crai de la Răsărit, Melchior, Gaspar şi Baltazar, se înfruntă cu regele Irod în fiecare Ajun de Crăciun, în satul mureşean Senereuş, aparţinând comunei Bălăuşeri.

„Craii” este povestea celor trei magi de la Răsărit, care au plecat cu aur, smirnă şi tămâie să-l caute pe Pruncul Nou-Născut, la Ierusalim, pentru a I se închina: aurul – Împăratului, tămâia – Dumnezeului şi smirna – Omului care va suferi chinuri.

Cei trei magi, numiţi în poveste Baltazar, Gaspar şi Melchior, vin în faţa lui Iord pentru a-l întreba de Născutul indicat de semnele cereşti.

Acesta din urmă refuză să creadă vestea magilor potrivit căreia s-a născut Împăratul Împăraţilor şi încearcă să-i păcălească: „Asta nu poate să fie, decât numai viclenie/Că eu sunt împărat tare/Cât cuprinde lumea mare”, le spune Irod magilor, la auzul veştii.

După discuţii aprinse şi mai multe încrucişări ale săbiilor purtate la cingătoare, Irod încearcă să-i convingă pe magi că, după ce vor afla Pruncul Nou-Născut, să îi indice locul naşterii, pentru a I se închina, la rândul lui. Însă magii îşi dau seama de gândurile necurate care îi încolţesc lui Irod în minte şi pornesc în căutarea Fiului lui Dumnezeu.

Magii susţin că au venit pentru a se pune în slujba acestui Rege, pentru a-şi modela propria regalitate după a Lui. Aceasta este semnificaţia gestului lor de omagiu, a adoraţiei lor.

Sceneta în versuri, cu peste 30 de strofe, este interpretată de adolescenţi care, potrivit tradiţiei satului, pot merge la colindat în această formulă maximum doi ani la rând. În acest an, crai au fost Denis Marian Oneţiu, în rolul lui Melchior, Ioan Alexandru Todea, care l-a intepretat pe Gaspar, Petru Oneţ, care a jucat rolul lui Baltazar, care în sat este numit şi Valtezar, şi Iulian Petruşel, care l-a interpretat pe Irod.

Colindul crailor a fost adus în satul mureşean în urmă cu circa 50 de ani, din zona Munţilor Apuseni, de către moţii stabiliţi în această localitate, care în acea vreme era locuită în majoritate de saşi.

În ciuda numărului mic de familii venite din Munţii Apuseni, moţii au reuşit să-şi impună obiceiul, inclusiv în rândul târnăvenilor băştinaşi, obiceiul păstrând acelaşi ritual ca în momentul în care a fost adus, iar actorii beneficiază de un tratament special din partea sătenilor.

Un alt obicei din satul mureşean este colindul tinerilor neînsuraţi, denumiţi „Colindătorii”, care, la fel ca şi Craii, vizitează fiecare gospodărie unde li se deschide poarta, iar după colind iau la joc toate femeile din acea gospodărie, pe ritmuri populare de pe Târnave.

Cu banii strânşi de grupul de colindători, în fiecare an, în data de 27 decembrie, se organizează un bal tradiţional, la Căminul cultural, la care participă şi satele învecinate.

Între obiceiurile păstrate la Senereuş se mai regăsesc „Capra” şi „Steaua”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Comisia Națională de Strategie și Prognoză: Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 6,2% în 2025; câștigul real se va majora cu 1,6%

Publicat

comisia națională de strategie și prognoză: câștigul salarial mediu net

Publicitate

Câștigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va crește cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, relatează agerpres.ro.

În 2026, câștigul salarial mediu net lunar va înregistra un avans de 6,7%, la 5.712 lei (+3,3% câștigul real), în 2027 de 6,4%, la 6.079 lei (plus 3,3% câștigul real), iar în 2027 va crește cu 6,1%, la 6.449 lei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, Egipteanul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios macarie cel mare, egipteanul

Publicitate

Sfântul Macarie cel Mare, numit Egipteanul, a trăit între anii 295 – 392 și se deosebește de celălalt Cuvios Macarie, numit Alexandrinul, care a trăit în aceeiași epocă, adică între anii 293 – 393. Amândoi au fost continuatorii monahismului din Egipt, inițiat de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Sfântul Macarie Egipteanul s-a născut şi a crescut pentru viaţa pustnicească. Din fragedă copilărie îndeletnicindu-se cu fapta bună şi iubind…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dramă la Ripiceni. O bătrână de 82 de ani a murit în flăcări seara trecută în urma unui incendiu produs de un scurtcircuit

Publicat

dramă la ripiceni. o bătrână de 82 de ani a

Publicitate

O femeie, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Ripiceni, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs noaptea trecută, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acesteia, concomitent cu actiunea de stingere a incendiului.

Din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un nou centru de zi pentru vârstnici va fi construit în orașul Flămânzi din județul Botoșani

Publicat

un nou centru de zi pentru vârstnici va fi construit

Publicitate

Administrația locală din orașul Flămânzi, județul Botoșani, a anunțat construirea unui centru modern de zi pentru asistență și recuperare destinat persoanelor vârstnice.

Anunțul a fost făcut pe platforma SEAP, care asigură transparența procesului de achiziții publice, iar valoarea lucrărilor este estimată la 5.132.298,13 lei (fără TVA), echivalentul a peste 1 milion de euro.

Noua clădire, care va avea regimul de înălțime P+1E, va fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe