Connect with us

ACTUALITATE

Creditorii Ucrainei acceptă înghețarea pe doi ani a datoriei de aproape 20 de miliarde dolari în străinătate

Publicat

dolari e1597827530748.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Creditorii de peste hotare ai Ucrainei au sprijinit cererea acesteia de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, potrivit unui document de reglementare depus miercuri, o măsură care va permite țării să evite incapacitatea de plată.

Fără niciun semn de pace sau de încetare a focului la orizont la aproape șase luni de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie, deținătorii de obligațiuni au fost de acord să amâne plățile de dobânzi și de capital pentru 13 obligațiuni suverane ucrainene cu scadența între 2022 și 2033.

Ucraina a declarat că va economisi aproximativ 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, pe măsură ce își va gestiona resursele financiare în scădere.

BlackRock Inc, Fidelity International, Amia Capital și Gemsstock Ltd. se numără printre cei mai mari deținători de datorii ale Ucrainei, a căror valoare s-a prăbușit cu peste 80% de când a început o consolidare a trupelor rusești la granițele sale la sfârșitul anului 2021.

Creditorii Ucrainei acceptă înghețarea pe doi ani a datoriei de aproape 20 de miliarde dolari în străinătate: Ce consimțământ a primit Ucraina

„Ucraina a primit și a acceptat consimțământul a aproximativ 75% din valoarea totală a principalului agregat al titlurilor în circulație”, se arată în documentul depus.

Avea nevoie de aprobarea deținătorilor a cel puțin două treimi din toate obligațiunile și mai mult de 50% din fiecare emisiune în circulație, au arătat documentele pentru solicitarea de consimțământ.

O solicitare de consimțământ separată, aprobată de creditori, include modificări la aproximativ 2,6 miliarde de dolari în ceea ce privește așa-numitele warante PIB, un titlu de valoare derivat cu plăți legate de produsul intern brut al unei țări.

Creditorii Ukravtodor și Ukrenergo, două firme de stat care au garanții guvernamentale pentru datoriile lor, au aprobat, de asemenea, solicitări separate similare cu cea propusă de stat.

Creditorii Ucrainei acceptă înghețarea pe doi ani a datoriei de aproape 20 de miliarde dolari în străinătate: Ce creditori bilaterali au susținut o amânare a rambursării datoriei

În condițiile în care Ucraina se confruntă cu o contracție economică estimată la 45% în 2022, creditorii bilaterali, printre care Statele Unite, Marea Britanie și Japonia, au susținut, de asemenea, o amânare a rambursării datoriei, iar un grup de guverne din Clubul de la Paris a fost de acord să suspende plățile până la sfârșitul anului 2023.

Rezervele internaționale ale Ucrainei au scăzut de la 28,1 miliarde de dolari în martie la 22,4 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie.

Cu un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, Ucraina este puternic dependentă de finanțarea externă din partea aliaților occidentali și a creditorilor multilaterali, inclusiv Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială.

Până în prezent, a primit 12,7 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi și granturi, arată datele Ministerului de Finanțe.

Statele Unite au anunțat săptămâna aceasta că vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean, ceea ce ridică la 8,5 miliarde de dolari sprijinul bugetar total de când a început războiul.

Ucraina intenționează, de asemenea, să ajungă la un acord cu FMI pentru un program de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta la consolidarea economiei sale, a declarat guvernatorul băncii sale centrale, Kyrylo Shevchenko, iar guvernul se așteaptă să primească acest ajutor înainte de sfârșitul anului.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe