EVENIMENT
Cresc autorizaţiile de construcţie pentru clădiri rezidenţiale

Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale a crescut în primul trimestru cu 18%, la un total de 10.209 avize, din care 4.456 au fost emise în martie, în urcare cu 38,2%.
Numărul autorizaţiilor de construcţie emise pentru clădiri rezidenţiale a crescut în primul trimestru cu 18% faţă de perioada similară din 2020, la un total de 10209 avize, din care 4456 au fost emise în martie, cu 38,2% mai mult decât în martie 2020, arată datele INS.
Faţă de februarie, numărul autorizaţiilor a fost cu 39,5% mai mare.
Din numărul total emis în martie, 3151 autorizaţii sunt pentru mediul rural, iar 1305 în mediul urban.
Pe lângă majorarea numărului de cereri, se evidenţiază şi o creştere a suprafaţei utile totale (+35,2%), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent. Avansul numărului de autorizaţii a fost raportat în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (+254 autorizaţii), Sud-Muntenia (+213), Bucuresti-Ilfov (+186), Vest (+143), Nord-Vest (+136), Sud-Est (+132), Sud-Vest Oltenia (+120) şi Centru (+48).
La nivelul primelor trei luni au fost raportate creşteri pe zoan rezidenţială în toate regiunile: Sud-Muntenia (+374 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+306), Vest (+268), Sud-Est (+176), Nord-Vest (+153), Centru (+125), Nord-Est (+103) şi Sud-Vest Oltenia (+59).
În ceea ce priveşte autorizaţiile de construire pentru clădiri nerezidenţiale, în martie au fost emise
666 avize (+20% faţă de martie 2020), în suprafaţă utilă totală de 274654 mp. Dintre acestea, 11 avize au fost pentru clădiri administrative şi 655 pentru alt tip de construcţii nerezidenţiale.
sursa: mediafax.ro
EVENIMENT
Primul sondaj realizat după rămânerea definitivă a candidaturilor. Cine ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale

Primul sondaj realizat după rămânerea definitivă a candidaturilor. George Simion ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 29% din voturi, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de CURS.
Sondajul a fost realizat în perioada 19-22 martie și a fost prezentat duminică de știripesurse.ro.
Este prima cercetare sociologică efectuată după rămânea definitivă a candidaturilor.
Pe primul loc s-ar situa candidatul AUR, George Simion, care se autodeclară ca fiind…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ziua Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj-Napoca. Vizite în culise, ateliere pentru adolescenți și spectacole

Pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului, Teatrul Național Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru a 15-a ediție a unui eveniment special dedicat iubitorilor de teatru. Vizitatorii pot să exploreze culisele, să participe la ateliere interactive, spectacole captivante și discuții inspiraționale.
Teatrul Național Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la cea de-a 15-a ediție a Zilei Porților Deschise, joi, 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Prima prognoză pentru vara 2025, realizată de meteorologii europeni. O anomalie de presiune va aduce călduri extreme

Prima prognoză pentru vara 2025, realizată de meteorologii europeni, arată un model dinamic în atmosfera de deasupra continentului. După un început precoce al verii, cu mai multe precipitații pe continent, mijlocul și jumătatea a doua a verii se pare că vor fi mai uscate în Europa, cu un potențial de canicula peste normal, notează Severe-Weather. Vedem, așadar, o vreme mai caldă decât în mod normal pe cea mai mare parte a continentului.
Mai mulți factori globali pot…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Câine la proțap, mâncat de un cercetător clujean în Vietnam. Plus păianjeni prăjiți și ouă de crocodil în Cambodgia

Cercetătorul clujean dr. Hantz Peter, care predă în această perioadă cursuri de gastronomie moleculară, chimia alimentelor și bioinformatică la universități din Vietnam și Cambodgia, a continuat experiența culinară din zonă și, după ce a mâncat șobolani prăjiți, a continuat cu câine la proțap, păianjeni prăjiți, larve și ouă de crocodil.
Degustările de preparate locale sunt parte componentă a cursurilor de gastronomie moleculară și chimia alimentelor pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro