EVENIMENT
Cresc tarifele pentru întreţinerea locurilor din cimitirele din București

Tarifele anuale pentru întreţinerea unui loc în cimitir sau a unei nişe la crematoriu au fost majorate, conform unui proiect adoptat în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei.
Potrivit proiectului, se modifică următoarele taxe:
– tariful anual pentru întreţinerea unui loc de 3 mp în cimitire: categoria I – 200 lei; categoriile a II-a şi a III-a – 90 de lei; categoria a IV-a – 40 de lei;
– tariful anual pentru întreţinerea unei nişe la crematoriu – 30 de lei;
– tariful pentru acces cu mijloace auto şi utilaje pentru executarea lucrărilor funerare, acces auto vizitatori: autoturisme – 6 lei/oră; mijloace de transport sub 5 tone – 12 lei/oră; utilaje – 12 lei/oră.
Vezi și Halucinant într-un cimitir din București! O femeie a constatat că a dispărut mormântul rudelor sale
Potrivit referatului de aprobare, prin regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat de CGMB în 2003, pentru asigurarea curăţeniei, a întreţinerii spaţiilor verzi, a pazei şi a utilităţilor în cimitirele municipalităţii a fost stabilit un tarif anual, care urma să fie reactualizat în funcţie de rata inflaţiei.
Tarifele nu au mai fost corectate în funcţie de rata inflaţiei din anul 2019
Conform notei de fundamentare, tarifele nu au mai fost corectate în funcţie de rata inflaţiei din anul 2019, când în baza HCGMB nr. 382/2019 au fost stabilite următoarele valori: categoria I (Cimitirul Bellu) – 132 lei/3 mp; categoria a II-a şi a III-a (cimitirele Bucureştii Noi, Colentina, Dămăroaia, Ghencea, Iancu Nou, Izvorul Nou, Metalurgiei, Sfânta Vineri, Tudor Vladimirescu) – 60 lei/3 mp; categoria a IV-a (cimitirele Berceni II, Domneşti, Pantelimon II, Străuleşti II, Vest) – 24 lei/3 mp; tariful pentru întreţinere anuală a unei nişe la crematorii – 25 lei.
„Întrucât tarifele practicate în prezent asigură mai puţin de 50% din cheltuielile totale necesare asigurării întreţinerii cimitirelor şi crematoriilor, dar ţinând cont totuşi şi de caracterul social al activităţii desfăşurate în cimitirele şi crematoriile municipalităţii, se propune o actualizare a valorii acestor tarife de întreţinere, potrivit propunerii din Nota de Fundamentare nr. 1586/07.02.2022 înaintată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane”, se explică în document.
În 2020, activităţile necesare întreţinerii cimitirelor au totalizat 22,6 milioane lei, în contextul în care încasările din taxe de întreţinere anuală au reprezentat 9,2 milioane lei. În 2021, activităţile şi utilităţile au avut o valoare de 19 milioane lei, iar încasările din taxe de întreţinere anuală au ajuns la 10,8 milioane lei. Agerpres
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro