Connect with us

EVENIMENT

Creşte de la zi la zi suprafaţa afectată de secetă: Peste 150.000 de hectare în 20 de județe. Precizările Ministerului Agriculturii

Publicat

seceta grau ars de soare sursa foto pixabay

Suprafaţa afectată de secetă a urcat la 154.773 de hectare în 20 de judeţe, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Astfel, până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 28 iulie – 3 august, în cultura de porumb neirigat, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Transilvania şi Oltenia.

Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în nordul şi sud-vestul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, izolat sudul, sud-vestul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei.

„Menţinerea temperaturilor ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol, vor determina deprecierea accentuată a stării de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), îndeosebi pe suprafeţele agricole din sud-estul, sudul, estul şi local vestul ţării.

Creşte de la zi la zi suprafaţa afectată de secetă: Fenomenul de ofilire și răsucire a frunzelor

Ca urmare, în aceste zone se va generaliza fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea aparatului foliar, forţarea proceselor vegetative mergând până la stagnarea acestora. Astfel, pe arealele unde ofilirea plantelor va fi ireversibilă se vor putea extinde suprafeţele agricole compromise”, se arată în prognoza ANM.

Specialiştii spun că lucrările de recoltare la grâul de toamnă se vor putea finaliza, pe aproape întreg teritoriul agricol.

„La floarea-soarelui, datorită condiţiilor nefavorabile din perioadele anterioare (secetă pedologică, arşiţă) se va generaliza forţat faza de maturitate ceară, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării. În restul zonelor, va predomina înflorirea şi creşterea capitulului (10-100%). Cultura de porumb va parcurge apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea (50-100%) pe majoritatea suprafeţelor, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-60%).

În majoritatea bazinelor specializate, sfecla de zahăr îşi va continua fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile (30-100%), iar cartoful, formarea şi creşterea tuberculilor.

Pe suprafeţele afectate de seceta pedologică se va semnala uscarea prematură a vrejilor la cartof, tuberculii având totodată dimensiuni reduse.

Creşte de la zi la zi suprafaţa afectată de secetă: La pomii fructiferi predominante vor fi creşterea rodului şi acumularea zahărului

La pomii fructiferi predominante vor fi creşterea rodului şi acumularea zahărului, precum şi maturarea fructelor şi recoltarea. Viţa-de-vie va parcurge fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor. Local în podgoriile din jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă se va putea declanşa coacerea boabelor”, subliniază agrometeorologii.

În general, condiţiile meteorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la fructe şi cereale, precum şi a celor de întreţinere la prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

În această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, chiar caniculară, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 – 30 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valori mai ridicate cu 1 – 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.

Creşte de la zi la zi suprafaţa afectată de secetă: Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 – 37 grade Celsius

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 – 37 grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 10 – 23 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină. Izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Curtea de Conturi cere public o strategie a adăpostirii populației în situație de conflict armat. Lista adăposturilor din Alba

Publicat

curtea de conturi cere public o strategie a adăpostirii populației

Curtea de Conturi cere public autorităților responsabile să elaboreze o ”concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat”, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației. 

Asta pentru că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict, precizează instituția într-un comunicat de presă.

De asemenea, Curtea apreciază că sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor, în Cluj-Napoca

Publicat

sofer pe contrasens.jpg

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.

Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.

Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,

Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Şofer vitezoman, prins cu 220 km/h pe Autostrada A1, în Sibiu. A rămas pieton pentru 120 de zile. Ce amendă are de achitat

Publicat

Şofer vitezoman, prins cu 220 km/h pe autostrada a1, în

Un şofer de 33 de ani a fost prins de poliţişti în timp ce circula cu viteza de 220 de kilometri la oră pe Autostrada A1, în judeţul Sibiu. Bărbatul de 33 de ani a fost amendat şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 120 de zile.

„Nu s-a gândit prea mult înainte de a apăsa accelerația și a atins de 220 km/h, pe A1, în zona localității Tălmaciu.

Nu au stat pe gânduri nici polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, care l-au tras pe dreapta pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ajutoare de urgență de peste 70.000 de lei pentru 11 familii din județul Alba, afectate de incendii și alte situații critice

Publicat

ziua porților deschise la prefectura alba: vizitatorii vor afla istoria

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 3 aprilie, acordarea de sprijin financiar de urgență pentru familiile și persoanele singure aflate în situații critice. În județul Alba, 11 familii vor primi ajutoare în valoare totală de 72.000 de lei.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, între acestea, 10 familii din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Berghin au fost grav afectate de incendii, care au distrus locuințe, anexe gospodărești și bunuri de folosință. Aceste familii vor primi,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe