Connect with us

ACTUALITATE

CREȘTE numărul muncitorilor străini care vin să lucreze în țară. Peste 8.000 de avize de muncă în România, în primele 5 luni ale anului 2019

Publicatvietnamezi

Poliţiştii de imigrări au emis, în perioada ianuarie – mai, 8.749 de avize de muncă pentru cetăţeni străini, tendinţa de creştere a numărului acestor avize, continuând, în fiecare lună, de la începutul anului, informează un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Imigrări.

Potrivit sursei citate, dintre aceste avize, 7.649 au fost emise pentru lucrători permanenţi, 695 pentru detaşaţi, 234 pentru ICT şi 116 pentru înalţi calificaţi. „Cei mai mulţi străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal şi au optat pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Braşov şi Timiş”, precizează comunicatul amintit.

Astfel, în primele cinci luni ale anului, IGI a gestionat 10.497 de cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detaşării cetăţenilor străini în România. Dintre acestea, 8.749 au fost soluţionate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1426 sunt în curs de soluţionare. Cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenţi sau detaşaţi în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, restaurante, comerţ, construcţii de nave şi structuri plutitoare.

„Se remarcă şi faptul că România devine atractivă şi pentru imigranţii cu înaltă calificare din ţări terţe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de şedere temporară ce urmăreşte să încurajeze imigrarea specialiştilor cu înaltă calificare din ţările terţe pentru a răspunde cererii de lucrători calificaţi în Uniunea Europeană”, adaugă sursa menţionată.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe avize au fost emise de către structurile de imigrări din municipiul Bucureşti (2.667) şi judeţele Constanţa (999), Ilfov (912), Braşov (505) şi Timiş (355). De asemenea, străinii care aleg să muncească, în ţara noastră, sunt în general din Vietnam, Moldova, Nepal şi Turcia.

IGI aminteşte că, pentru anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă. Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare/detaşare obţinut de angajatori în condiţiile legii. Avizul de angajare se eliberează de către IGI, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condiţiile generale, cât şi cele specifice, în funcţie de tipul de lucrător.

Cetăţenilor străini intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut, se mai arată în comunicatul IGI.

Totodată, sursa menţionată arată că primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.

„În funcţie de gravitatea contravenţiilor săvârşite, angajatorii pot fi sancţionaţi şi prin interzicerea unor drepturi, recuperarea totală sau parţială a prestaţiilor, ajutoarelor sau subvenţiilor publice, inclusiv din fonduri UE, atribuite pe o perioadă de până la 12 luni înainte de constatarea faptei şi închiderea temporară sau definitivă a punctului sau punctelor în care s-a săvârşit contravenţia”, precizează IGI. AGERPRES/


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Patru morţi şi 20 de răniţi în atacul din Kabul. SUA condamnă atacul

Publicat

Sursă foto: Reuters

Patru persoane au fost ucise şi alte 20 rănite în atacul de la Kabul de marţi seară, au declarat pentru AFP doi oficiali de securitate afgani sub protecţia anonimatului, transmite AFP.

Capitala afgană a fost zguduită marţi seară de cel puţin două explozii puternice, la un interval de aproximativ două ore, urmate de schimburi focuri. Potrivit ministerului de interne, o maşină-capcană a explodat în faţa casei ministrului afgan al apărării.

Statele Unite au condamnat marţi „fără ambiguitate” cele două explozii care au zguduit capitala afgană.

„Nu suntem în măsură să atribuim în mod oficial responsabilitatea lor în acest moment, dar, desigur, ele au toate caracteristicile valului de atacuri talibane pe care le-am văzut în ultimele săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

De trei luni, talibanii duc o ofensivă totală împotriva forţelor afgane, odată cu retragerea forţelor internaţionale, şi au pus stăpânire pe zone rurale întinse.

„Este important ca talibanii să recunoască faptul că nu îşi pot atinge obiectivele preluând puterea prin violenţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei american, subliniind dorinţa Washingtonului de a accelera negocierile de pace în curs.

Retragerea forţelor americane urmează să fie finalizată până pe 31 august, dar şeful operaţiunilor militare americane din Afganistan, generalul Kenneth McKenzie, a indicat la sfârşitul lunii iulie că SUA vor continua loviturile împotriva talibanilor, dacă aceştia nu pun capăt ofensivei.

„Continuăm să fim alături de partenerii noştri afgani”, a declarat Ned Price. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

O țară se pregătește să administreze din septembrie a treia doză de vaccin

Publicat

Arhivă foto

Grecia are încă una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, iar programul de vaccinare ”Eleftheria” este pregătit să ofere o a treia doză de vaccin împotriva Covid pentru cele mai vulnerabile categorii încă din septembrie, dacă va fi necesar, a declarat marţi ministrul Sănătăţii Vassilis Kikilias, relatează agenţia de presă elenă ANA.

”Programul Eleftheria se află acum în etapa în care mergem din uşă în uşă pentru a ne vaccina compatrioţii”, a afirmat Kikilias într-un interviu pentru Mega TV.

Ministrul elen a menţionat că Grecia a depăşit 100.000 de vaccinări pe zi, adăugând că ţara sa are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa atât în ceea ce priveşte prima, cât şi a doua doză şi că scăderea numărului de vaccinări din ultima perioadă era ”de aşteptat” .

În ceea ce priveşte vaccinările copiilor, Kikilias a reiterat că acestea nu sunt obligatorii şi a estimat că, pe măsură ce se apropie începerea noului an şcolar, ratele de vaccinare la aceste grupe de vârstă vor creşte.

Legat de posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin, Kikilias a subliniat faptul că programul Eleftheria este pregătit să continue vaccinarea persoanelor care urmează tratament cu imunosupresoare, a grupurilor vulnerabile şi a persoanelor în vârstă încă din septembrie, dacă autorităţile sanitare dau undă verde.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 17.000 de autovehicule noi înmatriculate în România, în luna iulie

Publicat

În luna iulie au fost înmatriculate în România 17.571 autovehicule noi, cu 20,3% mai multe decât în luna similară a lui 2020, se arată într-o statistică APIA, făcută pe baza datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dintre acestea, 15.493 au fost autoturisme noi, a căror creștere față de luna iulie 2020 este de 19,6%.

Top-ul 5 pe mărci în mai este condus de Dacia (4.648 de unități), urmată de Hyundai (1.168 de unități), Volkswagen (1.161 unități), Toyota (988 unități) și Ford (980 unități).

Conform APIA, pe ansamblul primelor 7 luni, autoturismele noi înregistrează o scădere generală de 1%.

De asemenea, în perioada ianuarie-mai 2021 au fost înmatriculate 235.188 autoturisme rulate, cu 11% mai mult comparativ cu perioada similară din 2020.

În ceea ce privește înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus și Bus, precum și vehicule speciale), după un volum de 2.078 unități, înregistrat în luna iulie 2021 (+25,3% față de iulie 2020), rezultă o creștere generală pe ansamblul anului 2021 de 27,5%.

În ceea ce privește motocicletele, mopedele și ATV-urile noi s-a înregistrat în luna iulie o creștere de 44,7% și una de 48,3% pe primele șapte luni din 2021.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu danez: Combinaţia bazată pe o doză de vaccin AstraZeneca şi un ser ARN mesager este eficientă

Publicat

Arhivă foto

O schemă de vaccinare combinată, bazată pe administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca urmată la rapel de o doză de vaccin de tip ARN mesager – fie cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, fie serul Moderna – oferă „o protecţie bună” împotriva noului coronavirus, a anunţat luni Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca, informează Reuters.

Tot mai multe ţări analizează posibilitatea de a folosi vaccinuri anti-COVID-19 diferite în momentul administrării celei de-a doua doze, o măsură deosebit de necesară în Danemarca după ce autorităţile sanitare din această ţară au stopat inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza riscului de apariţie a unor efecte secundare rare, dar grave.

Peste 144.000 de danezi, cei mai mulţi angajaţi din domeniul medical şi vârstnici, au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost apoi inoculaţi în momentul administrării rapelului cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Ce arată studiul

„Studiul arată că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% în comparaţie cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanţii SSI.

Acest procent semnifică „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Studiul a acoperit un interval de peste cinci luni

Studiul, publicat săptămâna trecută, a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 şi iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în Danemarca.

Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecţia oferită de schema de vaccinare combinată se aplică şi în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această ţară.

De asemenea, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privinţa numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, întrucât niciun astfel de caz nu a fost înregistrat după finalizarea schemei de vaccinare bazate pe o combinaţie de seruri.

AGERPRES

Citește mai departe