Connect with us

ACTUALITATE

Crește numărul persoanelor mușcate de căpușe. Recomandările medicilor

Publicat

capusa

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe români să fie atenți la căpușe. Numărul persoanelor care se adresează spitalului timișorean este în creștere, spune Musta.

Potrivit specialiștilor, căpușele sunt insecte parazite ce se hrănesc cu sânge, iar prin mușcătură poate fi transmisa bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odata fixată pe piele, căpușa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie între 24 si 72 de ore pentru a infecta gazda.

„Prima măsura de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, dupa ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutam o eventuala excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toata suprafața corpului, chiar și prin par. Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem”, a explicat Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase, de la Spitalul Dr. Victor Babeș Timișoara.

Recomandările medicilor

În cazul în care căpușa este depistată după câteva zile, sunt necesare un consult medical și tratament. Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 și 30 de zile de la contact. Specialiștii mai spun că bolnavii au dureri de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseală accentuată. Dacă nu este tratată la timp, boala poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos.

Medicii le recomandă oamenilor să fie precauți.

„De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne așezăm pe o patură, nu direct pe iarbă, și, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpușa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara și să ne inspectam pielea. Să utilizam spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, a precizat Virgil Musta.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cum te înregistrezi în Registrul Agricol și obții atestatul de producător în 2025? Ghid complet

Publicat

cum te înregistrezi în registrul agricol și obții atestatul de

Publicitate

Pentru a fi înregistrat în Registrul Agricol sau pentru a obține atestatul de producător agricol, în 2025 este nevoie de anumite documente care dovedesc identitatea solicitantului, dreptul de proprietate asupra terenurilor și desfășurarea unei activități agricole, relatează alba24.ro.

Acest ghid explică simplu și clar ce acte sunt necesare și ce trebuie să știi pentru a finaliza aceste proceduri fără probleme.

Acte necesare pentru înregistrarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Meci de foc la Botoșani! Naționala de Rugby a României joacă împotriva Portugaliei pe 15 februarie

Publicat

meci de foc la botoșani! naționala de rugby a româniei

Publicitate

Botoșaniul va deveni, pe 15 februarie, capitala rugby-ului românesc, găzduind ultima partidă a Naționalei României în Rugby Europe Championship. „Stejarii” vor înfrunta Portugalia pe Stadionul Municipal, începând cu ora 17:00, într-un meci decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială din 2027, Australia.

Dacă România reușește să încheie ediția 2025 a competiției pe unul dintre primele două locuri în grupă, va obține calificarea directă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Educația la răscruce: Ce prevăd Noile Planuri-Cadru pentru LICEU puse în dezbatere publică. DOCUMENTUL care schimbă major viața liceenilor și profesorilor

Publicat

educația la răscruce: ce prevăd noile planuri cadru pentru liceu puse

Publicitate

Vineri  a fost lansat procesul de consultare publică pentru noile planuri-cadru destinate liceului. Potrivit Ministerul Educației și Cercetării ( MEC ), propunerile pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro până la data de 6 martie, relatrează alba24.ro.

Calendarul dezbaterilor

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat organizarea unei dezbateri naționale care va include patru întrevederi cu prezență fizică, programate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Întâmpinarea Domnului

Publicat

calendar ortodox 2025: Întâmpinarea domnului

Publicitate

La 40 de zile după Naşterea Domnului, cinstim ziua aducerii Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, de Preasfânta Lui Maică şi de Dreptul Iosif, care ascultau și împlineau porunca Legii vechi. În această zi bătrânul Simeon, mişcat de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea pe Mesia, precum i se făgăduise.

El a văzut, în Pruncul adus la templu, mântuirea pe care Dumnezeu a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe