Connect with us

EVENIMENT

Creștere a faptelor penale în domeniul violenței domestice, în primele cinci luni ale anului 2023

Publicat

doi bărbați care au răpit o pe fata din județul sibiu,
Arhivă foto

Inspectoratul General al Poliției Române a informat că în primele cinci luni ale acestui an, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a înregistrat o creștere de 5,9% la nivel național față de aceeași perioadă a anului trecut. Conform datelor furnizate, numărul acestor fapte a crescut de la 21.294 la 22.551.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în primele cinci luni ale acestui an, poliţiştii au emis 5.099 ordine de protecţie provizorii, 2.134 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au „lovirea sau alte violenţe” – 62% (13.808 fapte), „ameninţarea” – 12% (2.650 de fapte), „abandonul de familie” – 10% (2.121 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7% (1.658 de fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului” – 4% (805 fapte), acestea, împreună, reprezentând 95% din total, precizează sursa citată.

În primele cinci luni ale anului 2023, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (22.898) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (23.592).

Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 4.288 sunt bărbaţi, 15.701 sunt femei, iar 3.603 sunt minori.

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 4.626 de ordine de protecţie, 2.134 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Creștere a faptelor penale în domeniul violenței domestice, în primele cinci luni ale anului 2023. 4.137 de ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor

4.137 de ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor, 366 la solicitarea procurorului şi 123 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 1.658 de infracţiuni, cu 34% mai multe faţă de perioada similară a anului 2022, dintre care 1.065 în mediul urban şi 593 în mediul rural.

Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 4.542 au fost confirmate de unităţile de parchet (89%).

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 332 de infracţiuni.

Conform comunicatului, în perioada 1 ianuarie – 30 mai 2023, la nivelul D.G.P.M.B. şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a proiectului-pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 1.442 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 975 de ordine de protecţie provizorii şi 467 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).

În 185 de situaţii a fost pusă în aplicare „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 13% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

Creștere a faptelor penale în domeniul violenței domestice, în primele cinci luni ale anului 2023. În 791 de situaţii victima a refuzat monitorizarea electronică

În 791 de situaţii victima a refuzat monitorizarea electronică în cadrul măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.

Cât priveşte infracţiunile constatate, în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea au fost înregistrate 178 de infracţiuni, dintre care 11 de distrugere, 138 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 29 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.

Pentru 14 dintre bănuiţii acestor infracţiuni au fost dispuse măsuri preventive: 7 de reţinere, 3 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc, se mai arată în comunicatul citat. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tombola Super Gustului la Alba Mall: Premii de mii de euro și zeci de vouchere de cumpărături. Când se redeschide Food Court? (P)

Publicat

tombola super gustului la alba mall: premii de mii de

Cei din urmă pot fi cei dintâi! A mai rămas exact o saptămână până la redeschiderea Food Court Alba Mall. Și până la extragerea premiilor din Tombola Super Gustului.

Timp suficient să faceți cumpărături din magazinele partenere, de cel puțin 100 de lei, să completați talonul ce vă poate da șansa unui premiu de 2000 de euro, un alt premiu de 1000 de euro și zeci de vouchere de cumpărături.

Miercuri, 27…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Modificări la Bacalaureat: Liceenii din România, obligați să dea și probă la Matematică sau la altă știință. Când intră în vigoare

Publicat

modificări la bacalaureat: liceenii din românia, obligați să dea și

Modificări la Bacalaureat: Liceenii din România vor fi obligați să dea la BAC matematica sau o altă știință. Este vorba despre elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar următor. Ei vor trebui să susțină probe la materii din profilul real, patru ani mai târziu.

Dacă nu învață intensiv această materie, vor susține un test scris care să le verifice noțiunile de bază, potrivit ProTV.

Matematica…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Program de siguranță rutieră pentru liceeni. E.ON România, partener în proiectul „Be Cool. Keep it Safe!” inițiat Bogdan Marișca

Publicat

proiect be cool 2.jpeg

Proiectul educațional de siguranță rutieră „Be Cool. Keep it safe!”, o inițiativă lansată de Napoca Rally Academy în anul 2011, ajunge anul acesta în județul Mureș, cu sprijinul companiei E.ON România. Scopul principal al programului este educarea tinerilor șoferi din județul Mureș în privința conducerii responsabile. Sunt vizați elevii din clasele a XI-a și a XII-a, care vor primi îndrumare pentru a nu avea un comportament teribilist în trafic și a crește gradul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Rectorul Daniel Breaz, candidat din partea PNL la Camera Deputaților: Despre sistemul de educație și nevoia de o reformă

Publicat

video rectorul daniel breaz, candidat din partea pnl la camera

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și candidat pe listele PNL la Camera Deputaților, Daniel Breaz, a fost prezent marți în studioul Alba24, la o dezbatere cu caracter electoral. 

Acesta a explicat de ce a ales să revină în politică și ce calități trebuie să aibă un politician. Totodată, Daniel Breaz a vorbit și despre sistemul de educație și necesitatea unei reforme la gimnaziu. 

Fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe