EVENIMENT
Creștere a faptelor penale în domeniul violenței domestice, în primele cinci luni ale anului 2023

Inspectoratul General al Poliției Române a informat că în primele cinci luni ale acestui an, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a înregistrat o creștere de 5,9% la nivel național față de aceeași perioadă a anului trecut. Conform datelor furnizate, numărul acestor fapte a crescut de la 21.294 la 22.551.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în primele cinci luni ale acestui an, poliţiştii au emis 5.099 ordine de protecţie provizorii, 2.134 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.
Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au „lovirea sau alte violenţe” – 62% (13.808 fapte), „ameninţarea” – 12% (2.650 de fapte), „abandonul de familie” – 10% (2.121 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7% (1.658 de fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului” – 4% (805 fapte), acestea, împreună, reprezentând 95% din total, precizează sursa citată.
În primele cinci luni ale anului 2023, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (22.898) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (23.592).
Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 4.288 sunt bărbaţi, 15.701 sunt femei, iar 3.603 sunt minori.
În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 4.626 de ordine de protecţie, 2.134 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.
Creștere a faptelor penale în domeniul violenței domestice, în primele cinci luni ale anului 2023. 4.137 de ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor
4.137 de ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor, 366 la solicitarea procurorului şi 123 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 1.658 de infracţiuni, cu 34% mai multe faţă de perioada similară a anului 2022, dintre care 1.065 în mediul urban şi 593 în mediul rural.
Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 4.542 au fost confirmate de unităţile de parchet (89%).
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 332 de infracţiuni.
Conform comunicatului, în perioada 1 ianuarie – 30 mai 2023, la nivelul D.G.P.M.B. şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a proiectului-pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 1.442 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 975 de ordine de protecţie provizorii şi 467 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
În 185 de situaţii a fost pusă în aplicare „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 13% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.
Creștere a faptelor penale în domeniul violenței domestice, în primele cinci luni ale anului 2023. În 791 de situaţii victima a refuzat monitorizarea electronică
În 791 de situaţii victima a refuzat monitorizarea electronică în cadrul măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.
Cât priveşte infracţiunile constatate, în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea au fost înregistrate 178 de infracţiuni, dintre care 11 de distrugere, 138 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 29 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.
Pentru 14 dintre bănuiţii acestor infracţiuni au fost dispuse măsuri preventive: 7 de reţinere, 3 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar.
Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc, se mai arată în comunicatul citat. Agerpres
EVENIMENT
UBB salută numirea profesorului Dacian Dragoș la CCR: „O validare a prestigiului Școlii de Drept din cadrul Universității”

Universitatea Babeș-Bolyai salută numirea profesorului Dacian Dragoș ca judecător al Curții Constituționale a României. Expert în drept administrativ și cadru didactic la UBB Cluj, Dacian Dragoș este recunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la reforma administrației publice și statul de drept.
Universitatea Babeș-Bolyai își exprimă aprecierea și mândria pentru numirea, prin decret semnat de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Jucării cu risc de sufocare și imobilizare, pe listele cu alerte europene. Atenționări InfoCons

Mai multe jucării vândute și în România se regăsesc în alertele europene privind riscurile pentru utilizatori. InfoCons informează că, printre acestea, se numără jucării care prezintă risc de sufocare, de imobilizare, de leziuni, precum și de vătămare a auzului.
Produsele identificate în Sistemul european de alertă pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene, direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare.
În ultimul an au fost emise…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pagube produse de furtună în județul Alba: Copaci căzuți pe autoturisme, drumuri blocate de arbori, alte incidente. Cine intervine

Pompierii din Alba sunt în alertă marți, 8 iulie, din cauza condițiilor meteo. Mai exact, județul Alba se află sub o alertă de tipul Cod Roșu de furtună.
Drept urmare mai multe incidente s-au înregistrat până în prezent, în diverse zone ale județului. Primele probleme au început să apară, iar pompierii intervin pentru remedierea lor.
Pe lângă pompieri în județ intervin polițiști, polițiști locali, voluntari ai SVSU și echipe de la electrica. Intervenția lor este…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Polițist din Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită, uz de fals și instigare la mărturie mincinoasă

Un agent de poliție din Cluj a fost trimis în judecată după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au finalizat cercetările într-un dosar de luare de mită, fals intelectual, uz de fals și instigare la mărturie mincinoasă.
Potrivit procurorilor, Cristian Moldovan, agent de poliție la data comiterii faptelor, este acuzat că, în februarie 2024, ar fi cerut mită 200 de euro unui martor pentru a nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro