Connect with us

EVENIMENT

Creștere alarmantă a numărului copiilor exploatați prin muncă

Publicat

Numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut până la 160 de milioane. Se întâmplă pentru prima dată în ultimele două decenii. Organizația Internațională a Muncii și UNICEF avertizează că alte nouă milioane de copii sunt expuși riscului ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut până la 160 de milioane la nivel mondial, înregistrându-se o creștere de 8,4 milioane în ultimii patru ani, în timp ce milioane de alți copii sunt expuși riscului ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19, potrivit unui nou raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și UNICEF.

Raportul Child Labour „Global estimates 2020, trends and the road forward” (Exploatarea copiilor prin muncă: estimări globale pentru anul 2020, tendințe și perspective viitoare) – publicat înaintea Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor, sărbătorită în 12 iunie – avertizează că progresele privind eliminarea exploatării copiilor prin muncă stagnează pentru prima dată în ultimii 20 de ani, inversându-se tendința descendentă din trecut, după ce numărul copiilor care muncesc a scăzut cu 94 de milioane în perioada 2000-2016.

Raportul semnalează o creștere semnificativă a numărului copiilor de 5-11 ani care sunt exploatați prin muncă, aceștia reprezentând în momentul de față mai bine de jumătate din totalul înregistrat la nivel mondial.

Numărul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani care prestează munci periculoase – definite ca fiind muncile care dăunează sănătății, securității sau dezvoltării morale a copiilor – a crescut cu 6,5 milioane din 2016, ajungând la 79 de milioane.

„Ultimele estimări trag un semnal de alarmă. Nu putem rămâne indiferenți în timp ce o nouă generație de copii este expusă riscului”, a afirmat directorul general al OIM, Guy Ryder.

„Măsurile incluzive de protecție socială permit familiilor să își trimită copiii la școală chiar dacă se confruntă cu dificultăți economice. Este esențială creșterea investițiilor care încurajează dezvoltarea rurală și munca decentă în agricultură. Ne aflăm într-un moment critic și totul depinde, în mare parte, de răspunsul nostru. Este timpul pentru un nou angajament și o nouă energie, pentru a depăși obstacolele și a rupe cercul vicios al sărăciei și al exploatării copiilor prin muncă”, spune acesta.

În Africa subsahariană, creșterea demografică, crizele frecvente, sărăcia extremă și măsurile inadecvate de protecție socială au împins, în ultimii patru ani, alte 16,6 milioane de copii în situații de exploatare prin muncă.

Chiar și în regiunile în care s-au înregistrat unele progrese după 2016, precum Asia și Pacific, America de Sud și Caraibe, COVID-19 periclitează aceste progrese.

Raportul avertizează că, la nivel mondial, alte nouă milioane de copii riscă să ajungă să fie exploatați prin muncă până la finalul lui 2022 ca urmare a pandemiei. Potrivit unui model de simulare, numărul lor ar putea crește până la 46 de milioane în cazul în care nu au acces la servicii esențiale de protecție socială.

În urma noilor șocuri economice și a închiderii școlilor din cauza COVID-19, este posibil ca minorii deja exploatați prin muncă să lucreze mai multe ore sau în condiții mai proaste, în timp ce mulți alții riscă să fie expuși formelor celor mai grave de exploatare a copilului prin muncă din cauza pierderii locurilor de muncă și a veniturilor familiilor vulnerabile.

„Pierdem teren în lupta împotriva exploatării copiilor prin muncă, iar ultimul an nu ne-a ușurat deloc lupta”, a afirmat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Alte concluzii cheie ale raportului sunt:

• 70% dintre copiii care muncesc sunt implicați în sectorul agricol (112 milioane), 20% – în servicii (31,4 de milioane) și 10% – în sectorul industrial (16,5 milioane).
• Aproape 28% dintre copiii de 5-11 ani și 35% dintre copiii de 12-14 ani care muncesc nu merg la școală.
• Incidența exploatării copiilor prin muncă este mai mare în rândul băieților decât în cel al fetelor, la orice vârstă. Dacă se iau în calcul și situațiile în care copiii realizează activități în gospodărie cel puțin 21 de ore pe săptămână, se restrânge disparitatea de gen din rândul copiilor care muncesc.
• Exploatarea copiilor prin muncă este aproape de trei ori mai mare în mediul rural (14%) decât în mediul urban (5%).

Copiii care muncesc sunt expuși riscului de vătămare a integrității fizice și psihice. Exploatarea copiilor prin muncă compromite educația copiilor, le restricționează drepturile și le limitează oportunitățile viitoare, dând naștere unui cerc vicios intergenerațional al sărăciei și al exploatării copiilor prin muncă.

OIM și UNICEF îndeamnă la protecție socială adecvată pentru toți, inclusiv alocații universale pentru copii, creșterea cheltuielilor pentru o educație de calitate și revenirea tuturor copiilor la școală – inclusiv a celor care se aflau în afara sistemului de învățământ înaintea pandemiei de COVID-19, promovarea muncii decente în cazul persoanelor adulte, astfel încât familiile să nu trebuiască să apeleze la ajutorul copiilor pentru asigurarea propriului venit, eliminarea normelor de gen dăunătoare și a discriminării de gen care au un impact asupra muncii copiilor și investirea în sisteme de protecție a copilului, dezvoltarea agriculturii, servicii publice în mediul rural, infrastructură și mijloace de subzistență. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Cum începe vara anului 2025. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea până la mijlocul lunii iunie. cum începe vara anului

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Temperaturile urcă în următoarea perioadă, întâi la valori de 21-22 de grade și apoi la 24-25 de grade, spre finalul lunii mai. Vor fi diferențe de temperatură însă, de la regiune la regiune. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei va fi mai cald, cu până la 25 de grade, încă din această săptămână. Iar în București se va ajunge la 28 de grade.

Vor fi însă perioade cu ploi și furtuni până la sfârșitul ultimei luni de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rămâne clujeanul Daniel David în funcția de ministru al Educației în noul Guvern? Ce condiție pune

Publicat

daniel david ubb blog.jpg

Ministrul interimar al Educației, clujeanul Daniel David, a declarat că ar putea să rămână în viitorul Guvern, dar cu o condiție.

Acesta spune că a preluat portofoliul cu o misiune și anume să facă lucruri mari în sistemul de învățământ.

Rămâne clujeanul Daniel David în funcția de ministru al Educației?

”Vorbind foarte cinstit, v-am spus condițiile în care am venit pentru prima parte a mandatului. Pentru această a doua parte a mandatului am spus că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

PROGRAM Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacolele de marți, 20 mai

Publicat

program festivalul internațional de teatru ”povești” de la alba iulia,

PROGRAM Festivalul Internațional de Teatru ”Povești”: Evenimentul devenit tradiție la Alba Iulia continuă marți, 20 mai, cu spectacole de teatru pentru copii sau pentru adulți.

De la ora 10.00, scenografa conf. univ. dr. Alina Herescu va susține un atelier de scenografie de teatru, la Liceul de Arte.

De la ora 11.00, actrița și managerul Gabriela Lungu va susține o conferință despre studiul teatrului în școli, la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”. La aceeași oră, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Marți, prima probă – Română, limbă și comunicare. Ce trebuie să știe elevii

Publicat

Șapte discipline opționale noi pentru elevi. ce pot alege să

Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. În această săptămână, elevii de clasa a IV-a susțin testările de evaluare națională. Prima probă va fi marți, 20 mai, de la ora 9.00.

Elevii vor avea la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva cerințele primite.

Din acest an, lucrările vor fi notate cu punctaje, pentru o mai bună înțelegere a nivelului de competență.

Rezultatele nu se afișează și nu se comunică public. Însă, la cererea elevului, aceste punctaje se pot…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe