AUTO
Creștere continuă a vânzărilor de autoturisme în Europa în a noua lună consecutivă

Potrivit datelor publicate miercuri de către Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) și citate de Reuters, vânzările de autoturisme în Europa au continuat să crească în luna aprilie, marcând astfel a noua lună consecutivă de îmbunătățire a lanțurilor de aprovizionare.
Această asociaţie, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 964.932 autoturisme au fost înmatriculate în luna aprilie 2023 în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), în creştere cu 16,1% comparativ cu luna aprilie 2022.
Piaţa auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 17,2% în ritm anual, până la 803.188 de autoturisme.
Toate pieţele auto din UE au înregistrat creşteri puternice în luna aprilie, în frunte cu cele din Italia (29,2%) şi Franţa (21,9%).
În România, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 16,5% în ritm anual în luna aprilie, până la 9.865 de unităţi.
În primele patru luni ale acestui an, piaţa auto din UE a înregistrat o creştere de 17,8% până la 3,5 milioane de autoturisme.
În pofida acestui progres de la un la altul, vânzările de autoturisme în UE sunt cu 22,8% mai mici decât în perioada similară a anului 2019, ceea ce scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă în continuare piaţa auto din UE.
Creștere continuă a vânzărilor de autoturisme în Europa în a noua lună consecutivă. Piaţa auto din România a avut o creştere de 25,1% în primele patru luni ale anului 2023
Piaţa auto din România a avut o creştere de 25,1% în primele patru luni ale acestui an, când au fost înmatriculate 46.831 de autoturisme.
Potrivit ACEA, 44% din autoturismele noi înmatriculate în perioada ianuarie-aprilie 2023 în Uniunea Europeană au fost vehicule electrice, categorie care include atât automobilele pe baterie, cele de tip plug-in hybrid şi vehiculele hibride.
Comparativ, în primele patru luni ale anului trecut ponderea vehiculelor electrice a fost de 42%.
În rândul principalilor constructori auto generalişti, o creştere semnificativă, de 41,1%, a înmatriculărilor a fost înregistrată în luna aprilie de grupul francez Renault, care a înmatriculat 91.413 de autoturisme.
Performanţele grupului Renault se datorează în special mărcii Dacia, în cazul căreia înmatriculările au crescut cu 45,2% în ritm anual, până la 41.013 unităţi.
În primele patru luni ale anului, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 177.830 de autoturisme Dacia, în creştere cu 42,3% în ritm anual, cota de piaţă a mărcii Dacia ajungând la 5,1%. Agerpres

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul va adopta o ordonanță prin care Ministerul Afacerilor Interne va fi autorizat să administreze o aplicație pentru înmatricularea online a vehiculelor.
Premierul Nicolae Ciucă susţine că acesta este unuol dintre proiectele de debirocratizare de la nivelul MAI.
„Astăzi tot printr-o Ordonanţă de Urgenţă facem un pas important în ceea ce înseamnă procesul de debirocratizare completă a înmatriculării autovehiculelor, este practic un proiect, dacă nu mă înşel al cincilea proiect de digitalizare la nivelul MAI în perioada 2022-2023, care practic va asigura cadrul necesar pentru MAI să creeze şi să gestioneze o aplicaţie prin care cetăţenii pot înmatricula un autovehicul, pot să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul, să poată face aceste demersuri fără a fi nevoie să se mai deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Conform acestuia, anul trecut au fost înregistrate peste 1,6 milioane de astfel de operaţiuni.
Sursa: MediaFax

Potrivit Reuters, autoritatea chineză de reglementare a anunțat că Tesla va rechema în service peste 1,1 milioane de mașini importate și fabricate în China.
Tesla va rechema în service 1.104.622 de vehicule, atât importate, cât şi fabricate în China, a anunţat vineri autoritatea de reglementare a pieţei din China.
Este vorba despre maşini importate modelele S, X şi 3, precum şi modelele 3 şi Y produse în China, a explicat Administraţia de Stat prin intermediul unui comunicat.
Rechemarea va fi pusă în aplicare până pe 29 mai.
Sursa:MediaFax

În primele patru luni ale anului, înmatriculările de autoturisme noi în România au înregistrat o creștere de 25% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la un total de 37.447 de unități, conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).
La nivelul lunii aprilie 2023, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi s-a majorat cu 16,48%, comparativ cu luna similară din anul anterior, şi a ajuns la 9.865 de unităţi.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins, în aprilie, 21.846 de exemplare, mai puţin cu 14,4% în comparaţie cu aceeaşi lună din 2022.
Totodată, în intervalul ianuarie – aprilie 2023, acelaşi tip de înmatriculări a ajuns la 98.453 de exemplare, în scădere cu 6,5% faţă de perioada similară din 2022, când erau înregistrate 105.323 de unităţi.
Clasamentul pe mărci de autoturisme noi este condus, în intervalul de referinţă, de Dacia – cu 16.476 de unităţi, urmată de Renault, cu 3.865 de unităţi, Hyundai (3.201), Skoda (3.013), Toyota (2.837), Volkswagen (2.705), Ford (2.246), Mercedes (1.705), BMW (1.563) şi Suzuki (1.249). Agerpres
AUTO
Guvernul a publicat un proiect de ordonanță care prevede digitalizarea procesului de înmatriculare sau radiere a vehiculelor

Secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Dumea, a anunțat că Guvernul a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevede digitalizarea procesului de înmatriculare sau radiere a vehiculelor.
„Digitalizarea înmatriculării vehiculelor.
În prezent, înmatricularea unui vehicul prevede deplasări la sediile mai multor instituţii şi seturi distincte de documente de întocmit. Şi asta nu neapărat pentru că vor acele instituţii ci pentru că aşa cere legea.
Plecând de la nevoia de a salva timp şi resurse, atât pentru cetăţeni cât şi pentru funcţionarii implicaţi, ne-am propus simplificarea accesului la toate serviciile publice din sfera înmatriculării vehiculelor, digitalizarea acestora şi interconectarea instituţiilor implicate.
Soluţia este debirocratizarea! Prin crearea unor fluxuri interinstituţionale de schimb al datelor, prin interacţiunea beneficiarilor cu cât mai puţine instituţii şi mai ales prin diseminarea datelor relevante către toţi ceilalţi actori implicaţi”, scrie pe Facebook secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Dumea.
El precizează că în grupul de lucru tehnic din cadrul Comitetul pentru e-guvernare şi reducerea birocraţiei, coordonat de Secretariatului General al Guvernului, a fost agreată ca soluţie dezvoltarea unei platforme informatice la nivelul autorităţii de înmatriculare.
„Aici vor fi posibile toate operaţiunile necesarea încheierii/încărcării de acte de înstrăinare-dobândire a vehiculelor, a transmiterii informaţiilor şi documentelor necesare către organele fiscale locale, precum şi a solicitării înmatriculării/radierii din circulaţie a acestor vehicule, fără a mai fi necesară deplasarea la sediile instituţiilor implicate, eliminând astfel gestiunea de documente fizice şi costurile cu servicii poştale, de deplasare, de multiplicare, etc.
Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorităţii competente de înmatriculare, urmând ca, ulterior efectuării formalităţilor de înmatriculare/radiere, diseminarea informaţiilor către organele fiscale competente să se realizeze prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/A.N.A.F., folosind fişiere semnate electronic.
Soluţia este, pentru moment, una complementară şi va funcţiona în paralel cu fluxurile actuale. Salvăm timp”, adaugă Dumea.
Sursa: MediaFax