Connect with us

ACTUALITATE

Creştere cu două cifre a afacerilor în serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, la cinci luni

Publicat

Arhivă foto

Afacerile rezultate din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor au crescut, în primele cinci luni ale anului, cu două cifre, atât ca serie brută (+14,2%), cât şi ca serie ajustată (+12,9%), comparativ cu intervalul similar din 2020, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2021, ca serie brută, s-au consemnat rezultate pozitive în: activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+25,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+21,8%), activităţile de transporturi (+14,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+13,3%) şi activităţile de comunicaţii (+6,8%).

În acelaşi timp, raportat la intervalul de referinţă, în termeni nominali, ca serie ajustată, cifra de afaceri s-a majorat pe ansamblu cu 12,9%.

În luna mai 2021 vs mai 2020, cifra de afaceri a crescut cu 29,9 %

Datele INS arată că, în luna mai 2021 vs mai 2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut cu 29,9%, datorită activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+58,4%), activităţilor de transporturi (+39%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+28,8%), activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+26,1%) şi din activităţile de comunicaţii (+9,5%).

De asemenea, afacerile din acelaşi tip de servicii au consemnat un salt de 30,9%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cifra de afaceri din serviciile de piață a scăzut cu 3,5 %

Potrivit sursei citate, la nivelul acestui an, în mai faţă de aprilie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a scăzut cu 3,5%, ca urmare a diminuării afacerilor din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-8,1%) şi din activităţile de transporturi (-0,6%).

Pe de altă parte, creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+0,7%) şi activităţile de comunicaţii (+0,3%), în timp ce activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au rămas la acelaşi nivel de la an la an.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă a scăzut pe ansamblu cu 1,4%.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Număr record de vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” a UBB Cluj-Napoca în 2022

Publicat

lalele narcise gradina botanica 5 e1657192782323.jpg

Peste 232.500 de vizitatori au trecut pragul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” în anul 2022, un număr record de turiști, ce depășește chiar și valorile înregistrate în anii anteriori declanșării pandemiei COVID-19.

„În 2022 am avut o creștere cu aproape 40% a numărului de vizitatori față de anul precedent. Aproape 78.000 de vizitatori au fost doar în lunile aprilie și mai, atrași în special de colecțiile remarcabile de bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise etc.). În această perioadă am avut și peste 5.000 vizitatori pe zi.

O creștere spectaculoasă a celor care…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Publicat

statuie maniu 0.jpeg

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunţat.

maniu boc burzo

La dezvelirea statuii

statuie maniu 4

Maniu la pământ, foto Mihai Bacalu

statuie maniu 3

Foto Mihai Bacalu

statuie maniu 2

Foto: Mihai Bacalu

statuie maniu 1

Foto: Mihai Bacalu

„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Impresionant. Aproape 1.000 de persoane i-au cântat „LA MULŢI ANI” lui Florin Piersic

Publicat

la multi ani florin piersic.jpeg

Momente impresionante la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. O sală plină s-a ridicat în picioare şi i-a cântat „La mulţi ani” lui Florin Piersic, vineri seară, de ziua sa de naştere. Printre alţii, în sală au fost prezenţi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc.

Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi. El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„U” Cluj-Rapid, 0-0. Echipa lui Sabău obține un punct pe mocirla de pe Cluj Arena

Publicat

cluj arena.jpg

Vineri seară, în cadrul etapei a 23-a din Superligă, „U” Cluj a primit vizita celor de la Rapid. Pe o suprafață de joc complicată, cele două echipe au încheiat partida cu o remiză albă. Astfel, după a treia întâlnire din acest sezon, Universitatea rămâne fără victorie în fața giuleștenilor.

Echipele de start:

U” CLUJ: Iliev-Ilie, Miron, Simion-Vlădoiu, Bic, Remacle, Oancea-Chipciu, Stoica, Fulop

REZERVE: Gorcea-Pițian, Ispas, Pires, Trif, Filip, Haită, Gomes, Bălan

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe