Connect with us

ACTUALITATE

Creştere însemnată a curselor aeriene după redeschiderea aeroportului din Maramureș

Publicat

Sursa foto: Aeroportul International Maramures/Facebook

Aeroportul Internaţional Maramureş (AIM) a înregistrat pe primul semestru al acestui an peste 12.500 de pasageri, iar numărul zborurilor de linie şi charter a ajuns la aproape 300, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Dorin Buda.

„Avem peste 300 de zboruri şi peste 12.500 de pasageri care au trecut prin aeroportul nostru. Frecvenţa zborurilor a crescut din luna martie, iar din iunie au început sa fie operate zborurile charter cu turişti cu trei curse săptămânal. Numai compania aeriană Tarom, operează zilnic câte două curse pe ruta Bucureşti-Baia Mare-Bucureşti. Tarom a reluat zborurile spre Baia Mare în toamna anului trecut cu o frecvenţă de două zboruri săptămânal ca în următoarele luni de zile să crească numărul zborurilor la două curse pe zi. Revenirea Tarom pe Baia Mare a fost la mai bine de trei ani din momentul opririi zborurilor, timp în care aeroportul s-a aflat în reparaţii şi pista a fost mult extinsă pentru a permite aterizarea şi decolarea aeronavelor mediu curier pentru pasageri şi marfă”, a spus Dorin Buda.

Directorul AIM a mai menţionat că pe viitor e foarte important ca activitatea de funcţionarea aeroportuară să se susţină din fonduri proprii.

„Din anul 2023, AIM trebuie să funcţioneze în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu. E anul în care Consiliul Judeţean Maramureş nu va mai putea acorda subvenţii pentru funcţionare, dotare sau achiziţionare de echipamente(…)Până în anul 2023, trebuie să dezvoltăm funcţionarea la capacitate maximă a componentei de cargo, adică transport mărfuri, poştă şi alte bunuri. Partea de cargo ne-ar putea ajuta să serios din punct de vedere economic, asta pe lângă transportul de pasagerii pentru cursele de linie şi low-cost. Un mare avantaj îl va constitui pentru noi dezvoltarea parcului logistic din vecinătate pistei care aparţine companiei Universal Alloy Corporation Europe – UAC, companie care va utiliza transportul cargo, dar şi alte firme din judeţul Maramureş”, a declarat Dorin Buda.

Potrivit acestuia, următoarea investiţie va consta în reabilitarea terminalului de pasageri şi construcţia unui terminal cargo, investiţie evaluată la 25 milioane euro care ar putea fi realizată din fonduri europene, în viitorul apropiat.

De asemenea, directorul Aeroportul Internaţional Maramureş a mai subliniat că se tatonează piaţa pentru deschiderea unor zboruri low-cost spre destinaţii europene, fiind vizate aeroporturile din Germania, Italia şi Marea Britanie. AGERPRES

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Noi probe vor fi recoltate marți de la sportivii din Maramureș, reveniți din Africa de Sud

Publicat

omicron

Noi probe vor fi recoltate marți, conform metodologiei, de la sportivii din Maramureș repatriați în urmă cu o săptămână din Africa de Sud. Unul dintre ei, depistat pozitiv pentru Covid imediat după sosire, este „foarte probabil” să fie infectat cu Omicron.

Ministerul Sănătății a precizat luni seara că informațiile potrivit cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false.

„Potrivit informațiilor primite de la DSP Maramureș doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informațiile despre acest caz fiind deja transmise public. Mâine, 7 decembrie, conform metodologiei, vor fi recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud”, a transmis ministerul.

Instituția a anunțat tot luni că rezultatele parțiale ale secvențierii tulpinii de la sportivul din Maramureș arată că „este foarte prrobabil” ca acesta să fie infectat cu Omicron.

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud”, a transmis Ministerul Sănătății. Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.

Este vorba de un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate sâmbătă în România la persoane repatriate din Africa de Sud. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19, afirmă creatoarea vaccinului AstraZeneca

Publicat

Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a declarat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, relatează Reuters.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert în cadrul ”Richard Dimbleby Lecture”, relatează BBC.

„Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele”, a mai spus ea.

„Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie”, a declarat Sarah Gilbert.

„Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus cercetătoarea britanică. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu: românii nu au încredere în mesajele de pe produsele alimentare

Publicat

cumparaturi

Numeroși români sunt neîncrezători în beneficiile de sănătate de pe ambalajele produselor alimentare. O nouă platformă europeană își propune să simplifice informațiile de pe etichete și să-i ajute să aleagă informat.

Românii sunt neîncrezători când vine vorba de beneficiile pentru sănătate menționate pe ambalajele produselor alimentare, fiind de părere că majoritatea nu sunt neapărat reale deși folosirea lor este reglementată la nivel european, arată un studiu realizat de o echipă multinațională la inițiativa EIT Food.

Inițiatorii studiului anunță că încep un proiect prin care încearcă să simplifice limbajul folosit pe etichete astfel încât consumatorii să aleagă corect și informat.

Ce a arătat studiul

Studiul a arătat că în Europa numeroși consumatori au adesea dificultăți în a înțelege mențiunile legate de beneficiile pentru sănătate prezentate pe ambalajele produselor alimentare din cauza limbajului greoi. Afirmațiile cu privire la beneficiile alimentelor cresc confuzia consumatorului și scad încrederea în alimentele pe care le cumpără, este concluzia specialiștilor.

„Aflând ce cred consumatorii din România despre mențiunile de sănătate, putem afla cum ar putea fi reformulate pentru a le face mai ușor de înțeles și mai educative. La sfârșitul zilei, acest lucru ar putea duce la oamenii să facă alegeri mai sănătoase. Toți cei care vizitează platforma Health Claims Unpacked ne vor ajuta să înțelegem nevoile și preferințele consumatorilor români”, a spus profesorul Rodney Jones de la Universitatea Reading, liderul proiectului.

În cadrul proiectului este utilizată o platformă în care consumatorii pot solicita sfatul specialiștilor în diferite domenii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Erupţia vulcanică de pe insula La Palma a provocat pagube în valoare de 953 de milioane de dolari

Publicat

Erupţia în curs a vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a produs pagube estimate la 842,33 de milioane de euro (953 de milioane de dolari americani), potrivit departamentului local al Trezoreriei din Insulele Canare, informează Xinhua luni.

Erupţia, care continuă de 11 săptămâni, după ce a început pe 19 septembrie, nu dă semne de oprire.

Activitatea vulcanică a fost urmată de deschiderea unei noi guri de evacuare, pe versantul nord-estic al muntelui şi de formarea unui alt con prin care sunt expulzate lavă, cenuşă şi gaze.

Erupţia a afectat 1.146 de hectare de teren de pe La Palma, reprezentând 1,6% din suprafaţa totală a insulei, conform celor mai recente date satelitare.

În total, 2.891 de clădiri au fost afectate de lavă, dintre care 2.790 au fost distruse în totalitate, în timp ce lava a creat 48,03 hectare de teren nou, în zonele în care s-a vărsat în mare.

Insula La Palma rămâne deschisă. Agerpres

Citește mai departe