Connect with us

EVENIMENT

Creștere semnificativă a afacerilor marilor rețele de retail în România în 2022

Publicat

cumparaturi

Potrivit studiului „Romania Retail Snapshot 2023”, realizat de o companie de consultanță imobiliară, se constată că afacerile cumulate ale marilor rețele de retail au înregistrat o creștere de 16,3% în anul 2022, comparativ cu anul precedent. Segmentele care au înregistrat cele mai semnificative creșteri sunt vânzările de cosmetice, îmbrăcăminte și cele din restaurante și cafenele.

Cifra de afaceri cumulată de marile reţele de retail, în perioada analizată, se situează peste rata medie anuală a inflaţiei din 2022, de 13,8%.

Potrivit cercetării Cushman & Wakefield Echinox, realizată pe baza rezultatelor financiare a 114 companii din 12 domenii diferite, cele mai mari creşteri au fost raportate pe segmentul cosmeticelor (32,9%), al restaurantelor şi cafenelelor (32,5%) şi de fashion (24,5%).

Pe de altă parte, cele mai reduse rate de creştere ale rulajului în cursul anului trecut, faţă de 2021, au fost înregistrate de segmentele electro-IT (+3,1%), DIY (+10,3%) şi Home & Deco (+11,3%).

În schimb, pentru toate celelalte categorii valorile vânzărilor au fost peste inflaţie, creşterile fiind de 18,2% pentru FMCG, de 16,4% pentru articolele sportive, de 21,5% pentru încălţăminte, de 17,8% pentru articole pentru copii, în timp ce retailerii care comercializează bijuterii au vândut cu 19% mai mult, iar magazinele specializate (petshopuri, farmacii, puncte de vânzare ziare, tutun etc) cu 14,8% în plus.

Totodată, rata medie anuală a vânzărilor, în perioada 2019 – 2022, s-a situat peste rata medie anuală de creştere a preţurilor pentru majoritatea categoriilor de retail, cu excepţia comercianţilor de încălţăminte (4,3%).

Creștere semnificativă a afacerilor marilor rețele de retail în România în 2022. Studiul de specialitate a avut la bază 12 domenii FMCG

La polul opus, segmentul restaurante şi cafenele a crescut cel mai mult în acest interval (13,8%), urmat de cel de cosmetice (13%) şi de Electro IT (12,9%).

„Majorarea veniturilor obţinute de marii retaileri a fost susţinută atât de deschideri de noi magazine, dar şi de o revenire puternică a vânzărilor în magazinele fizice, după eliminarea în martie 2022 a restricţiilor impuse de pandemie.

Extinderile retailerilor în cauză au fost favorizate şi de investiţiile dezvoltatorilor de spaţii de retail – centre comerciale şi parcuri de retail – dezvoltatori ce în perioada 2019 – 2022, au finalizat un număr de 39 de proiecte, reprezentând atât scheme noi, cât şi extinderi ale unora deja existente, în total acestea cumulând peste jumătate de milion de metri pătraţi de noi spaţii de retail”, se arată în cercetare.

Studiul de specialitate a avut la bază 12 domenii FMCG (marile reţele de hipermarketuri/supermarketuri) – Fashion, DIY, Articole Sportive, Încălţăminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Home & Deco, Restaurante şi Cafenele, Cosmetică, Electro-IT, Magazine Specializate.

Creștere semnificativă a afacerilor marilor rețele de retail în România în 2022. Cei 114 de retaileri analizaţi operează peste 6.000 de magazine

Împreună, cei 114 de retaileri analizaţi operează peste 6.000 de magazine, majoritatea dintre acestea funcţionând în proiecte de retail de tip mall, parcuri de retail sau galerii comerciale.

Companiile incluse în studiu au raportat, în 2022, o cifră de afaceri cumulată de 32,3 miliarde de euro, comparativ cu 27,7 miliarde de euro în 2021, şi de 24,9 miliarde de euro în 2020.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Miriam Bulgaru, învinsă în sferturile de finală ale turneului de la Montevideo. Evoluție impresionantă a tenismenei din Alba Iulia

Publicat

miriam bulgaru, învinsă în sferturile de finală ale turneului de

Jucătoarea de tenis din Alba Iulia, Miriam Bulgaru, a fost învinsă de mexicanca Renata Zarazua cu 6-2, 6-2, vineri, în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Montevideo, dotat cu premii totale de 115.000 de dolari.

Bulgaru (25 ani, 199 WTA), a şasea favorită, a pierdut după o oră şi 31 de minute în faţa favoritei numărul doi. Evoluția tenismenei din Alba Iulia a a impresionat prin modul în care a luptat să ajungă în sferturile de finală, la Montevideo.

Miriam…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrările la corpul principal al Liceului Teoretic Teiuș. Se montează structura de lemn a acoperișului și izolația pardoselilor

Publicat

lucrările la corpul principal al liceului teoretic teiuș. se montează

Lucrările de reabilitare termică al Liceului Teoretic Teiuș avansează în ritm alert. Constructorul lucrează la montarea structurii de lemn a acoperișului precum și la izolația pardoselilor.

Potrivit Primăriei Teiuș, constructorul reabilitează termic corpul principal al Liceului Teoretic Teiuș, după ce în urmă cu câteva zile a finalizat corpul unu, oferind elevilor și dascălilor condiții dintre cele mai bune.

Astfel, se montează structura de lemn, nouă, a acoperișului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii se pregătesc de proteste. Nu vor mai asigura paza secțiilor de votare la alegerile de anul viitor

Publicat

politie 1 e1667205038903.jpg

Polițiștii din Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță că, începând de săptămâna viitoare, vor protesta, în București, la sediile Guvernului, MAI, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, ”împotriva politicilor fiscal-bugetare discriminatorii și ineficiente, prin care actuala coaliție de guvernare amână acordarea unor drepturi restante și ignoră revendicările pentru 2024”.

Printre revendicările oamenilor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, sărbătorită de creștini în 9 decembrie

Publicat

zămislirea sfintei fecioare maria de către sfânta ana, sărbătorită de

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul creștin ortodoc pe data de 9 decembrie a fiecărui an.

Amintim că Sfântul Ioachim era din seminția lui Iuda și descendent al Regelui David, potrivit creștinortodox.ro.

Citește și: Calendar Ortodox DECEMBRIE 2023: Toate sărbătorile creștine din ultima lună a anului

Ana era fiica preotului Matan, aparținând seminției lui Levi. Aceasta s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim, iar la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe